Eindhoven, daar bevindt zich de maakindustrie van Zuidoost-Brabant. Met een sterke hightech maakindustrie, bijzondere designsector en een uniek samenwerkingsmodel.
De maakindustrie in Eindhoven kenmerkt zich door start en scale-up bedrijven, die behoefte hebben aan kleine series producten met een korte doorlooptijd.
Dit is precies de reden waarom FlinQ graag met de Eindhovense maakindustrie meedenkt over rapid prototyping (3D printen) en rapid manufacturing.
Een andere benamingen voor 3D printing is: rapid prototyping. 3D printen is een productietechniek die al zo'n 40 jaar bestaat.
Sinds 2012 werd 3D printen bekender en steeds vaker toegepast binnen productontwikkeling. Sindsdien is de techniek in een stroomversnelling geraakt.
Met 3D printen wordt laag voor laag het object opgebouwd uit filament. Hierdoor kan met een 3D printer vrijwel iedere gewenste vorm en kleur maken.
Deze techniek heeft zich razendsnel heeft ontwikkeld. Daarom is kun je een grote diversiteit aan verschillende soorten en type materialen te printen. En dat maakt de toepassing eindeloos.
Het is verstandig om in de juiste fase van je productontwikkeling een 3D print te laten maken. Dankzij een 3D printer kun je aan de ene kant de werking met andere componenten beoordelen. Aan de andere kant kun je alvast functionele testen uitvoeren. Zo ben je in staat om je 3D model in een vroeg stadium te testen en veranderingen aan te brengen. Dat scheelt je tijd en kosten.
Hierdoor voorkom je verrassingen bij de eerste productieserie en weet je zeker dat het product wat je bedacht hebt, ook het product is dat je krijgt.
Productontwikkeling houdt in op een gestructureerde wijze een idee vertalen naar een eindproduct. (productinnovatie). De beste weg van productontwikkeling wordt doorlopen aan de hand van een gestructureerd stappenplan.
Dit hoeft in de praktijk niet altijd te betekenen dat alle processtappen in de aangegeven volgorde gebeuren. Om een snelle doorlooptijd te kunnen waarborgen worden bepaalde stappen ook parallel aan elkaar uitgevoerd of soms over geslagen als het niet noodzakelijk is.