Plastic geschiedenis – van toen tot nu

Ontdek in deze blog de fascinerende geschiedenis van plastic, van de vroege ontdekkingen tot de hedendaagse alomtegenwoordigheid. We verkennen de evolutie, de revolutionaire impact op de samenleving, en de toekomstige uitdagingen en kansen die plastic biedt.

 

 

 

Plastic geschiedenis
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Tegenwoordig wordt plastic als een vanzelfsprekend beschouwd. Het is overal om ons heen en niet meer weg te denken in ons leven. We staan er ​​niet zo gauw bij stil hoezeer het ons leven in de loop der jaren zowel ten goede als ten kwade heeft veranderd.

Wat was het eerste plastic?

Wanneer we tegenwoordig het woord plastic horen, kan onze geest talloze voorwerpen oproepen die van het materiaal zijn gemaakt. Het woord komt van het Griekse woord “plastikos”, wat vormen of vormen betekent, en kan worden gebruikt om te verwijzen naar dingen die buigzaam en gemakkelijk te vormen zijn.

Het werd echter pas in het midden van de 19e eeuw, toen het eerste echte plastic werd uitgevonden, als zelfstandig naamwoord gebruikt om naar bepaalde soorten materiaal te verwijzen. Het is nu ook een naam voor een categorie materialen die polymeren worden genoemd .

De polymeren kunnen natuurlijk zijn, of ze kunnen synthetisch zijn. Het zijn lange ketens van moleculen die over het algemeen sterk, flexibel en licht van gewicht zijn. 

Vanwege die voordelen zijn ze buitengewoon nuttig als normale onderdelen van ons dagelijks leven. Neem even de tijd om rond te kijken op de plek waar je nu zit. Hoeveel onderdelen vind je die van plastic zijn gemaakt? De kans is groot dat er nogal wat onderdelen zijn.

In de afgelopen honderd jaar heeft de toename van het gebruik van plastic in de wereld levens ten goede en ten kwade veranderd. Laten we eens nader bekijken wat ze zijn en hoe ze worden gebruikt.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Waar komt plastic vandaan?

Om het eerste plastic te vinden dat door mensenhanden is gemaakt, moeten we teruggaan naar 1856 en Alexander Parkes uit Birmingham, Engeland. Hij vond de eerste thermoplast uit en stelde deze tentoon in 1862 op de London International Exhibition. Dit eerste plastic kreeg de naam Parkesine.

Hoe groot de verandering ook was voor de productie wereld, het bleek dat deze vroege plastic versie niet commercieel levensvatbaar was. Het was licht ontvlambaar en zou barsten. Dit waren niet bepaald dingen die mensen uit het materiaal wilden halen.

Op basis van het werk van Parkes en zijn onderzoek creëerde een Amerikaanse uitvinder genaamd John Wesley Hyatt een commercieel levensvatbaar product genaamd celluloid. Het blijkt een goede vervanging te zijn voor ivoor en tal van andere producten.

KFVyeYT6nO7ZZiVmZWIHdI 04pYEpxlue6yAzNbduUfyiNjZmMcbukpRLTc7 TOBFAoQlsaYNjPfTrVVHjyFYpmf1p

19 ivoren biljartballen uit de 19e eeuw. 

Biljartballen werden destijds gemaakt van ivoor. Het doden van wilde olifanten en het nemen van hun slagtanden was jammer genoeg de enige manier om aan ivoor te komen. Er was in die tijd een enorme druk op ivoor, mede door de populariteit van biljart. 

Hyatt vond het mogelijk om cellulose uit katoenvezels te behandelen met kamfer, waardoor kneedbaar en vormbaar plastic ontstond. Het werd gebruikt voor meer dan biljartballen. 

Het werd ook gebruikt voor zaken als kunstgebit en pianotoetsen. Hij gebruikte plastic om imitaties van verschillende stoffen te maken, waaronder linnen, hoorn, schildpad en ivoor.

Dit was een van de grootste uitvindingen in de menselijke geschiedenis omdat het de productie in de toekomst veranderde. We werden niet langer beperkt door wat de natuur ons kon bieden. Nu konden we veel van wat nodig was synthetisch creëren. We konden allerlei nieuwe materialen maken.

Destijds was de uitvinding van plastic goed voor de maakindustrie, de mens en de natuur. Het betekende immers dat mensen minder snel door de natuurlijke voorraad steen, hoorn, hout, metaal, bot, slagtand, enz. zouden rennen. Dankzij plastic liepen schildpadden en olifanten een iets lager risico op uitsterven .

Fabrikanten begonnen texturen toe te voegen aan het vormproces om natuurlijke materialen te imiteren. Groeven, scheuren en bochten werden allemaal onderdeel van de productontwerpen. In de loop van de tijd zijn texturen nuttig geworden die verder gaan dan het nabootsen van natuurlijke goederen. 

60e3ZFKRQb8p2KHbDEWbhNCfUB0VDvpMeijegeVUd9CM0URWpZq8eBBqprLlvkJ26 bMUX85OSmHfmjsyIysYXEtS8DUAFrESNNDHCPUfbaOY3nc99aKMWmAZaNGwCPpyN8dupsoPCeBn4iUhLNmB5A

Een oude telefoon gemaakt van bakeliet. 

In 1909 vond Leo Baekeland een volledig synthetisch plastic uit. Dit betekent dat er geen moleculen in de natuur zijn gevonden – alles is door de mens gemaakt. De naam van deze uitvinding was bakeliet, wat een combinatie was van fenol en formaldehyde.

Het blijkt dat bakeliet goed werkte als isolator. Het was hittebestendig en duurzaam, en het werkte goed voor massaproductie. Het was een echt plastic dat in bijna alles kon worden gevormd of gegoten. Dit betekende dat het zeer veelzijdig was en voor veel soorten producten kon worden gebruikt.

Dankzij het succes van onder meer Baekeland en Hyatt, ontwikkelden en investeerden veel chemische bedrijven in het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe kunststoffen en polymeren, waardoor de wereld openging voor nieuwe mogelijkheden. Bedrijven creëerden nieuwe soorten plastic zonder ze zelfs maar te gebruiken.

WWII tot de jaren 70 en opruimen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog omarmden Nederland en een groot deel van de rest van de wereld plastic. Leuk weetje: Veel kunststof bedrijven zijn gestart rond 1947.

Een groot deel hiervan was uit noodzaak. Het is aan de orde van de dag om natuurlijke hulpbronnen, zoals metalen, die schaars waren, te behouden voor de oorlogsinspanning. 

Kunststoffen werden gebruikt als vervanging. Ze waren gemakkelijk te maken, ze waren effectief en plastic kon voor talloze doeleinden worden gebruikt.

In 1933 werd polyethyleen gemaakt in Engeland. Het was een lichtgewicht plastic dat werd gemaakt om radar bekabeling te isoleren. Omdat het licht was, hielp het om de Britse vliegtuigen wendbaarder te maken dan de Duitse vliegtuigen. 

Dit gaf hen een uitstekend voordeel in de lucht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was tijdens deze oorlog dat plexiglas in plaats van gewoon glas werd gebruikt in vliegtuigramen. Dit was een goedkopere en veiligere optie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de plasticproductie in de Verenigde Staten met ongeveer 300% toe.

Nylon is bijvoorbeeld in 1935 uitgevonden door Wallace Carothers. Het is gemaakt om te werken als synthetische zijde en werd later tijdens de oorlog gebruikt voor vele soorten items, waaronder helmvoeringen, touwen, parachutes en meer.


In 1940 sprak een artikel in Popular Mechanics over alle mogelijkheden van kunststoffen. Het ging over de toekomst en een wereld waarin we allemaal in plastic huizen leefden, plastic voertuigen reden en plastic droegen. Hoewel dat voor een deel is gebeurd, begonnen we ook een beter, gezonder begrip van en relatie met plastic te krijgen.

De liefde voor kunststoffen verdween echter ook na het einde van de oorlog niet. Er werden steeds meer artikelen gemaakt van plastic door middel van bijvoorbeeld kunststof spuitgieten. De productietechniek spuitgieten kwam pas na de oorlog in een rap tempo op gang. 

Plastic in combinatie met spuitgieten was goedkoop en duurzaam, en het was hygiënisch. Plastic werd een van de meest gebruikte materialen voor het maken van allerlei dingen die ooit gemaakt waren van steen, hout, enz. Plastic heeft de wereld echt veranderd.

Maar het was natuurlijk niet allemaal zonneschijn en rozen. Hoe handig plastic ook kan zijn, het is niet perfect. In de loop van de tijd is er een verschuiving opgetreden in de manier waarop we plastic waarnemen. Er zijn problemen met plastic, en een van de grootste problemen is dat mensen ze niet correct gebruiken.

x0oolHPH2cG0w4wBwR5A S3yEjuz ksf ggZkxfd yp73OD96QlqCuBqBcsfwNsveN6E7RVqhaDIaZpvedsi8NoZKo7fj0PDmOxBm210nL9 BHpDxVCuD5MDLFd lZMXmVg dysS 9S9W5G2g7z4sQM

Plastic in een rivier in India. 

Kunststoffen zijn duurzaam en hebben het potentieel om lang mee te gaan als ze worden onderhouden. Veel plastic producten worden echter gefactureerd als wegwerpproducten. 

Daarom gooien veel mensen plastic gewoon weg. Te veel mensen zijn op het punt gekomen dat ze plastic als wegwerpartikel beschouwen. Dit leidde tot bergen plastic op stortplaatsen. In de jaren zeventig en tachtig nam het afval toe en we wisten dat er iets moest gebeuren.

Toen we het toenemende afval van een steeds groter wordende bevolking begonnen te zien, gingen we natuurlijk op zoek naar manieren om het overmatige gebruik van plastic te beteugelen. 

Recycling was een van de methoden die werden geïntroduceerd om het probleem te helpen beteugelen. Dit was een oplossing van de kunststofindustrie. 

Gedurende de jaren tachtig moedigden plastic bedrijven steden aan om materiaal in te zamelen en te verwerken dat kon worden gerecycled. Dit ging verder dan alleen plastic en omvatte ook andere materialen, zoals metalen.

owSINe2v8JLtE6E6rEa zTPFqR2WGGP6RxFXL4xyIzkuXO7 cCklVhRsgPhBaIKAWXY2sR5vcz IM2DPtkuA R0dkeLomtPFvtdBa1hH6XNYq7Fk1SuSQnVqyny35cBAhOLBPUdGtB1 SqwyS1sNwTk


Recycling heeft geholpen, maar het is geen oplossing voor het probleem van plastic op stortplaatsen. Het zal ook elders gezamenlijke inspanningen vergen. 

Een van die inspanningen is plastic boodschappentassen. Deze komen vaak op stortplaatsen en in de oceaan terecht, waar ze veel schade kunnen aanrichten. 

In Nederland zijn dit soort tassen voor supermarkten bijna afgeschaft. Je moet er extra voor betalen als je ervoor kiest om ze te gebruiken. De supermarkten moedigen mensen aan om hun herbruikbare boodschappentassen te gebruiken.

We hebben ook kunststoffen van betere kwaliteit nodig die gemaakt zijn om langer mee te gaan. Zo komen ze niet lang op de vuilstort terecht. Kunststof heeft het potentieel om lang mee te gaan, en bedrijven moeten met dit in gedachten plastic onderdelen maken

Fabrikanten zijn te lang gewend geweest om relatief fragiele materialen te maken omdat ze ‘gewoon vervangen kunnen worden’, wat tot meer afval heeft geleid. Sommige fabrikanten geven er echter niet om, omdat vervangende onderdelen meer omzet voor hen betekenen.

Hoe is plastic gebruikt?

Overweeg enkele van de kleine manieren waarop plastic door de jaren heen is gebruikt. In 1950 zagen we de eerste Bic-pen vervaardigd. Sinds de creatie van de eerste Bic-pen zijn er meer dan 100 miljard meer van gemaakt. Dat is een hele hoop schrijfgerei.

Natuurlijk zijn er talloze manieren waarop we plastic in ons leven hebben zien integreren. De frisdrankflessen, kinderspeelgoed als lego, enz. Zijn nu bijna volledig van plastic in plaats van glas of hout. Plastic is goedkoper om te maken en te verzenden, dus vanuit zakelijk oogpunt is het logisch.

Waarom mensen voor kunststof kiezen

Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom mensen zo vaak voor plastic kiezen als er kans is op milieuschade. Dat komt omdat er niet per se veel goede alternatieven zijn. 

Bij correct gebruik en wanneer je kiest voor hoogwaardige kunststof materialen, kunnen ze langer meegaan en zullen ze minder een probleem vormen. Mensen gebruiken kunststoffen omdat ze zoveel voordelen bieden. 

Laten we eens kijken naar enkele van de redenen waarom mensen de neiging hebben om plastic te gebruiken.


DE KOSTEN

Zonder twijfel is plastic goedkoop in vergelijking met andere materiaalsoorten, zoals metaal. Degenen die geld willen besparen, kiezen vaak voor plastic omdat het zo kosteneffectief kan zijn. 

Dit is waar, of het nu gaat om plastic apparaten, tassen, containers, enz. Andere materialen kosten doorgaans meer om te produceren, en de meeste bedrijven besparen graag waar mogelijk. 

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

KUNSTSTOF IS VEELZIJDIG

Een van de andere redenen waarom mensen en bedrijven voor plastic kiezen, is de veelzijdigheid ervan. Het kan worden gebruikt om een ​​harde, duurzame behuizing te maken voor een elektronisch apparaat dat je hebt uitgevonden. Het kan als tas worden gebruikt, in een lunchbox worden veranderd, in een telefoonhoesje worden gemaakt en talloze andere dingen. Het kan zo ongeveer alles zijn waar je het voor nodig hebt.

KUNSTSTOF IS DUURZAAM

Natuurlijk zijn er verschillende soorten kunststoffen, en sommige zijn duurzamer dan andere. Je zult echter merken dat kunststof over het algemeen resistent en duurzaam is in vergelijking met een reeks andere materialen. 

Plastic kan de tand des tijds doorstaan ​​als het in goede staat wordt gehouden. Het is meestal bestand tegen water, weersomstandigheden, enz. Het kan om vele redenen worden gebruikt en kan vele jaren zonder zorgen meegaan. Het moet natuurlijk wel van goede kwaliteit zijn.

LICHTGEWICHT

Plastic is ook licht van gewicht, wat nog een reden is waarom het vaak wordt gebruikt. Andere materialen, zoals metaal, zullen veel gewicht toevoegen aan een apparaat of product. Het verwijderen van een deel van dat metaal en het vervangen door duurzaam, lichtgewicht plastic kan een goede manier zijn om het totale gewicht van een item te verminderen. 

Dit kan bijvoorbeeld het gewicht van bepaalde soorten draagbare items verlagen.

Hoe lichter je items zijn, hoe beter. Ze zijn gemakkelijker voor u om te dragen en wegen niet zo veel, wat de kosten kan verlagen bij verzending, enz.

KUNSTSTOF IS HERBRUIKBAAR

Zoals gezegd kan plastic worden hergebruikt. Het is niet alleen recyclebaar, maar veel plastic kan worden hergebruikt of hergebruikt zoals het nu is. Je kunt bijvoorbeeld boodschappentassen die je in de winkel hebt gekocht opnieuw gebruiken omdat je vergeten bent jouw stoffen tassen mee te nemen. Ze kunnen worden gebruikt voor huishoudelijke artikelen, een kleine vuilniszak voor jouw voertuig of een vuilnisbak in de badkamer.

We hebben plastic nodig en we hebben groene initiatieven nodig

Mensen hebben plastic nodig in hun leven. Het is te veel een onderdeel van onze moderne wereld geworden en we kunnen niet achteruit. Wat we wel kunnen doen, is op de juiste manier vooruitgaan, en dat betekent groen denken.

Je moet plastic gebruiken om jouw bedrijf te runnen, maar je wilt er ook voor zorgen dat je zo groen mogelijk bent. Je wilt niet alleen het milieu helpen, maar je wilt ook niet dat mensen denken dat je niets om Moeder Natuur geeft. Vind andere manieren om uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Je hebt plastic nodig voor je producten, apparaten, enz. Het hebben van een soort groen initiatief op de werkplek is de sleutel om het te laten werken en om je potentiële klanten te laten zien dat je nog steeds milieuvriendelijk bent. Dit betekent zaken als bedrijfsbreed recyclen, energiezuinige lampen toevoegen, papierloos werken, als bedrijf doneren aan specifieke goede doelen, etc.

De toekomst van plastic in onze wereld

Kunststoffen zijn een belangrijk onderdeel van onze moderne wereld. De meeste gadgets die je kent en waar je van houdt, hebben nog steeds plastic nodig om te functioneren. 

Plastic is nodig en als ze op de juiste manier worden gebruikt, is dat geen probleem. Denk eens aan alle vooruitgang die we hebben geboekt op het gebied van medische hulpmiddelen dankzij kunststoffen. Denk aan elk elektronisch apparaat of onderdelen je auto. 

Ze hebben geholpen in combinatie met productietechnieken als kunststof spuitgieten en extrusie om de kosten te verlagen en de levensstandaard te verhogen. Het heeft ook geholpen om een ​​deel van de stress op de natuurlijke wereld te verminderen, omdat we niet zoveel bronnen voor onze goederen uitputten. 

Zolang recycling nog plaatsvindt, kunnen we hopelijk controle krijgen over plastic op stortplaatsen. Niet alleen dat, maar onderzoekers zijn voortdurend op zoek naar manieren om kunststoffen milieuvriendelijker te maken. Wetenschappers willen kunststoffen veiliger en duurzamer maken.

Een van de manieren waarop verbeteringen worden doorgevoerd, is door het gebruik van bioplastics. Deze zijn gemaakt van plantaardige gewassen in plaats van fossiele brandstoffen. Het resultaat zijn producten die beter zijn voor het milieu dan traditionele kunststoffen. Andere onderzoekers onderzoeken manieren om biologisch afbreekbare plastics te maken. Ze willen processen vinden die recycling toegankelijker en efficiënter maken.

Kunststoffen zijn nodig in de wereld van vandaag en nieuwe ontwikkelingen zullen ze alleen maar milieuvriendelijker en gemakkelijker om mee te werken maken. 

Heeft Jouw bedrijf een idee voor een product of productlijn gemaakt van kunststof? Wij kunnen helpen om het te realiseren. Vraag vrijblijvend en risicoloos een offerte aan!

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper