Hoe lang gaat een spuitgiet matrijs mee?

Als je een kunststof spuitgiet product wilt laten maken, heb je een spuitgietmatrijs nodig. De matrijs is een van de belangrijkste en kostbaarste investeringen die je zult moeten doen. 

Hoelang gaat een spuitgiet matrijs mee
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Omdat een matrijzen nodig zijn om jouw kunststof product te spuitgieten, wil je natuurlijk dat ze zo lang mogelijk meegaan. Mallen zijn duur om te vervangen, dus als je meer weet over de levensverwachting van jouw mallen, kun je financieel vooruit plannen wanneer een mal moet worden vervangen. 

Door een nieuwe matrijs te laten maken ter vervanging van een matrijs die aan het einde van zijn levensduur is, maar nog steeds in gebruik is, kun je de productie draaiende houden. Zo kan matrijs sneller klaar zijn en de productie gewoon doorgaan en hoeft een matrijs die kapot gaat je niet te vertragen wat kan leiden tot hoge kosten. 

Ms02tyPg 6soq W7pwWto DCIDIAj7VrGVPDjmcbDyQ5vpCkAYU9mPZHhuBMn24CbhH RhrURSpz9dwPu3sIcbGfvnVc83lbbUL8SyQ6 Gg7EyKlFPPzyUigRShOmTlkL5IBuwS3jzyD0

Kunststof spuitgietmatrijs levensduur:

De waarheid is dat het bepalen van de levensduur van een kunststof spuitgietmatrijs gemakkelijker gezegd dan gedaan is, aangezien veel factoren bijdragen aan de levensverwachting van een kunststof spuitgietmatrijs.

Kunststof spuitgietmatrijzen werken onder zware omstandigheden, en hoewel een goede mal moet worden gebouwd om lang mee te gaan onder de omstandigheden waarin hij zal werken, zal zelfs de beste mal enige slijtage vergen.

Over het algemeen hangt de levensduur van jouw matrijs echter af van een aantal factoren. Is het bijvoorbeeld een stalen matrijs of een aluminium matrijs? Is het een hoogwaardige matrijs of een budget matrijs uit China? 

Matrijzen met een snellere doorlooptijd kunnen meer cycli op een dag voltooien dan matrijzen met langzamere cyclustijden. Omdat de levensverwachting van kunststof spuitgietmatrijzen wordt gemeten in cycli – in tegenstelling tot het meten van de levensverwachting van matrijzen.

Door rekening te houden met de tijd dat een matrijs in bedrijf is geweest – zullen matrijzen die meer cycli in kortere tijd kunnen voltooien over het algemeen een iets kortere levensverwachting hebben .

Hoewel een kortere levensverwachting misschien een slechte zaak lijkt, is het verschil tussen een mal met een snelle doorlooptijd en een mal die langzaam is niet per se zo groot. 

Als beide vormen ongeveer 250.000 cycli kunnen voltooien voordat ze kapot gaan, zijn beide even goed. Wat eigenaren van matrijzen moeten begrijpen, is dat de levensduur van een matrijs wordt gemeten in cycli in plaats van de tijd dat een matrijs operationeel was.

Dit is logischer, omdat de kennis van het aantal onderdelen dat een matrijs tijdens zijn levensduur kan produceren, de vormers helpt te bepalen of een matrijs zijn eigen kosten kan dekken.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Hoeveel cycli kan een stalen matrijs voltooien?

Het is onmogelijk om precies te weten hoeveel cycli een stalen matrijs tijdens zijn levensduur zal kunnen voltooien. Zoals met alles in het leven, is er geen manier om in de toekomst te kijken om alle dingen te voorzien die mogelijk fout kunnen gaan. Net zoals niemand weet wanneer een auto kapot gaat, kan niemand jou vertellen wat de exacte levensverwachting van jouw kunststof spuitgietmatrijzen zal zijn.

Maar om jouw stalen matrijs beter bij te houden, heb je een schatting nodig. De schatting van de levensduur van een matrijs helpt je te bepalen of een matrijs zijn geschatte prestaties heeft waargemaakt. 

Als de geschatte levensverwachting van een vorm 250.000 cycli was en de vorm slechts 180.000 voltooide voordat hij kapot ging, kwam jouw vorm duidelijk niet in de buurt van de geschatte 250.000 cycli.

De reden voor deze ondermaatse prestatie kan variëren. Het kan zijn dat de omstandigheden waarin de matrijs werd gebruikt tot snellere slijtage leidden, maar het probleem kan ook de matrijs zelf zijn.

Het geschatte aantal cycli dat een mal kan voltooien, is afhankelijk van de mallen die je gebruikt, evenals de kwaliteit van die mallen. Over het algemeen kan een stalen spuitgietmatrijs tijdens zijn levensduur ongeveer een miljoen (of soms iets meer dan een miljoen) cycli voltooien. 

sPq74OJvTTDV1KyoBuyPVBM9J7AFqYzdxUA1GzScVlz uLTJrEqbXkzX1AxgB

Hoeveel cycli kan een aluminium matrijs voltooien?

Hoeveel cycli een aluminium matrijs tijdens zijn levensduur zal kunnen voltooien is ook lastig in te schatten. Maar als je wilt wel een schatting hebben. De schatting van de levensduur van een matrijs helpt je te bepalen of een matrijs zijn geschatte prestaties heeft waargemaakt. 

Als de geschatte levensverwachting van een aluminium vorm 75.000 cycli was en de vorm slechts 50.000 voltooide voordat hij kapot ging, kwam jouw vorm duidelijk niet in de buurt van de geschatte 75.000 cycli.

De reden voor deze ondermaatse prestatie kan variëren. Het kan zijn dat de omstandigheden waarin de matrijs werd gebruikt tot snellere slijtage leidden, maar het probleem kan ook de matrijs zelf zijn.

Het geschatte aantal cycli dat een mal kan voltooien, is afhankelijk van de mallen die je gebruikt, evenals de kwaliteit van die mallen. Over het algemeen kan een aluminium spuitgietmatrijs tijdens zijn levensduur ongeveer 100.000 cycli voltooien. 

De rol van jouw spuitgieter in de aanschaf van een matrijs? 

Om ervoor te zorgen dat jouw mallen ongeveer hetzelfde aantal cycli voltooien als je zou verwachten, heeft het belangrijkste dat je hoeft te doen niet alleen te maken met hoe je voor de mal zorgt. Wat nog belangrijker is, dat de matrijzen gemaakt worden door een vakspecialist. 

Vaak verzorgd de spuitgieter voor jou de matrijs bij de matrijzenmaker. Dit is ook slim om zo te doen omdat de spuitgieter veelvuldig contact moet hebben met de matrijzenbouwer om een goede matrijs te kunnen realiseren voor in hun proces. 

Jouw spuitgieter kan jou ook adviseren of je voor een stalen matrijs of voor een aluminium matrijs moet kiezen, of je een hoogwaardige matrijs of budget matrijs nodig hebt, of je een meervoudige matrijs nodig hebt of enkelvoudig.

Er is een breed scala en een grote verscheidenheid aan mogelijkheden en de juiste keuzes zijn cruciaal voor de lifetime van je matrijs. 

Je mallen onderhouden:

Als je het maximale uit elke matrijs wilt halen, dien je zich aan een matrijs onderhoudsplan te houden. Zonder goed onderhoud zal zelfs de beste mal lang niet zoveel cycli voltooien als je zou verwachten. 

Onderhoudsschema’s voor matrijzen worden meestal bepaald op basis van het aantal cycli dat een matrijs veilig kan uitvoeren voordat deze moet worden verzonden voor reiniging en ander onderhoud aan de metalen onderdelen. 

Om te voorkomen dat een overwerkte mal beschadigd raakt, moet er echter een goede schatting van de mal leverancier zijn over hoeveel te veel zal zijn. Een mal een beetje overbelasten voordat hij uiteindelijk voor onderhoud wordt verzonden, kan niet veel kwaad, maar te veel overbelasten zal vrijwel zeker tot schade en storing leiden. 

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper