Hoe nauwkeurig is lasersnijden?

Lasersnijden heeft zich vastgezet als een cruciale methode in zowel de productie- als de verwerkingssector, met de mogelijkheid om een uitgebreide variëteit aan materialen te snijden, inclusief kunststoffen. Deze snelle productietechniek wordt geprezen om zijn uitzonderlijke precisie, efficiëntie en snelheid. Deze blog duikt in de accuratesse van lasersnijden en verklaart de redenen achter de populariteit van deze geavanceerde snijtechniek.

Hoe nauwkeurig is lasersnijden?
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Lasersnijden is een veelgebruikte techniek in de productie- en verwerkingsindustrie voor het snijden van een breed scala aan materialen waaronder ook kunststof. Deze Rapid manufacturing techniek staat bekend om zijn hoge nauwkeurigheid, snelheid en precisie.

Wat is lasersnijden voor een techniek?

Lasersnijden is een techniek die gebruikmaakt van een scherp gericht laserlicht om te snijden in materialen. Het laserlicht verhit het materiaal en verdampt het, waardoor er een gedeeltelijke snijlijn ontstaat.

De uitkomst van het lasersnijden hangt af van verschillende factoren:

  • Zoals de grootte van de laserstraal
  • De kwaliteit van de laserbron
  • De bewegingsprecisie van de bewegingsmechanismen.
Hoe nauwkeurig is lasersnijden?
Hoe nauwkeurig is lasersnijden?

Hoe nauwkeurig is lasersnijden?

De nauwkeurigheid van lasersnijden is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de laserbron, de kwaliteit van de lens en de bediening van de laser.

In het algemeen wordt nauwkeurigheid van ongeveer 0,1 mm tot 0,05 mm gezien als een zeer goede tolerantie voor lasersnijden. Dit maakt het lasersnijden van kunststof een populaire keuze voor vele toepassingen die zeer ingewikkeld zijn.

Echter, de verwachting kan afnemen met toenemende dikte van het kunststof of bij bepaalde specifieke soorten kunststoffen.

Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een leverancier die ervaring heeft in lasersnijden en de juiste apparatuur beschikbaar heeft om de toekomstige zekerheid te garanderen.

Een belangrijk voordeel van lasersnijden is dat het een contactloze techniek is, wat betekent dat het materiaal niet wordt aangetast tijdens het snijden. Dit betekent ook dat er geen slijtage is aan de snijgereedschappen, wat leidt tot een langdurige levensduur en een vermindering van de kosten.

Omdat lasersnijden een hoge precisie biedt, is het een populaire techniek in industrieën zoals de medische en aerospacial-industrie, waar precisie van cruciaal belang is.

Bij lasersnijden kunnen snijdiktes tot enkele microns worden bereikt, wat als zeer nauwkeurige snijlijnen kan worden beschreven.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Lasersnijden als kosteneffectieve oplossing.

Een ander voordeel van lasersnijden is dat het een snelle en geavanceerde techniek is. Het lasersnijden van materialen is veel sneller dan traditionele snijmethoden en kan in een korte tijd grote hoeveelheden materialen snijden.

Dit betekent dat lasersnijden een kosteneffectieve oplossing is voor veel productiebedrijven, waardoor de snellere productiesnelheden mogelijk worden gemaakt en de kosten worden verlaagd.

Hopelijk hebben we in deze blog jouw vraag over hoe nauwkeurig is lasersnijden? kunnen beantwoorden.

Heb je een idee voor uniek kunststof product? 

Wil je een uniek kunststof product laten ontwikkelen en produceren, maar heb je niet de expertise of tijd in huis om dit in eigen beheer te doen? Wij helpen jou graag van schets tot kunststof eindproduct, met onze Create-your-product-roadmap. 

Neem gerust contact met ons op. Of vraag een gratis adviesgesprek aan.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper