Kunststof Spuitgieten diensten bij FlinQ

Aluminium of stalenmatrijzen?

In dit artikel lees je

Wat is een matrijs?​

Spuitgietmatrijzen bestaan uit twee delen die tijdens het productieproces machinaal gesloten worden tot één geheel. In gesloten toestand vormen beide helften samen een holte (de vorm van het product). Na de koeltijd openen de twee helften machinaal van elkaar af en kunnen de producten worden uitgenomen. Hierna volgt automatisch de volgende cyclus.​

Verschillen tussen aluminium en stalen matrijzen

Niet ieder kunststof spuitgietproduct is te produceren in een aluminium matrijs. Daarentegen is aluminium veel vaker geschikt dan er gedacht wordt. Dit kan de doorslag geven of het rendabel is om het product te spuitgieten of te kijken naar een andere methode. Om te beginnen zetten we een aantal voordelen van een aluminium matrijs op een rij.

Wanneer kiezen voor een aluminium matrijs?

Doorlooptijd

Aluminium is een veel zachter materiaal dan staal. Dit heeft als grote voordeel dat aluminium sneller verwerkt kan worden dan staal. Als gevolg hiervan verhoogt dit de doorlooptijd.

Warmtegeleiding

Aluminium heeft een hogere warmtegeleiding dan staal. Dit heeft als gevolg dat de cyclustijd van het spuitgietproces korter wordt. Een kortere cyclustijd zorgt ook voor een aanzienlijk lagere stukprijs.

Daarnaast zorgt een snellere geleiding voor het gelijkmatig afkoelen van het product waardoor het kunststofdeel minder last van kromtrekken heeft. Met aluminium matrijzen kunnen over het algemeen strakkere producten gemaakt worden. Dit is tevens wel afhankelijk van de type grondstof.

Levensduur

Het grote voordeel van stalen ten opzichte van aluminium is de levensduur. Afhankelijk van de kunststofsoort kan er met aluminium een shotgarantie worden afgegeven tussen de 50.000 en 150.000 stuks. De shotgarantie zegt overigens weinig over de levensduur van een matrijs. Bij goed onderhoud en de benodigde revisies kan de matrijs een veelvoud van de shotgarantie meegaan. Met staal is een shotgarantie van 1.000.000 stuks gebruikelijk. Ook is de levensduur in de praktijk bij goed onderhoud en de benodigde revisies veel hoger dan de shotgarantie.

Investering matrijs

Aluminium matrijzen zijn een stuk voordeliger dan stalen matrijzen maar hebben een kortere levensduur. Het is daarom belangrijk om vooraf een analyse te maken over de verwachte behoefte over een aantal jaar, de levensduur van de matrijs in staal of aluminium, de stukprijzen en de kostprijs van de matrijzen. Door deze aspecten goed te vergelijken wordt er snel duidelijk wat de beste optie is voor uw kunststofdeel. Zo maakt u de juiste keuze voor uw investering.

Aluminium matrijzen: Misvattingen.

Regelmatig krijgen we bij FlinQ de vraag of aluminium enkel geschikt is voor kleine en eenvoudige matrijzen. Maar het tegendeel is waar, met aluminium matrijzen is veel meer mogelijk dan je zou verwachten. Zie hieronder wat de misvattingen zijn.

Wat zijn de misvattingen van aluminium matrijzen?

Glasgevulde materialen:

Bij FlinQ hebben we ervaring met aluminium matrijzen welk gebruikt worden voor producten in PA6 glasgevuld. Door de glasvulling zal de matrijs wel sneller slijten. Toch halen we al gauw tot minstens 70.000 shots afhankelijk van het type product.

 

Complexiteit aluminium matrijzen:

Aluminium matrijzen zijn geschikt in combinatie met schuiven, hotrunners en andere mechanismes. Dus zeker niet alleen geschikt als open en dicht uitvoering.


Matrijsbewerkingen:

Ook is aluminium zeer goed te polijsten en te texturen. Dit verschilt nauwelijks met staal. Daarnaast gebeurt de reparatie van aluminium op dezelfde wijze als staal. Echter heeft aluminium wel een verhoogde kans op beschadigingen doordat het zachter is dan staal. Conclusie; ervaring hoe om te gaan met aluminium is dan ook van groot belang.

Benieuwd wat wij voor jouw kunststof idee kunnen betekenen?

Lees ook