kunststof lasersnijden

Kun je kunststof lasersnijden?

Pjotr Kraan van FlinQ Plastics kunststof spuitgen
Geschreven door:
Pjotr Kraan
13 februari 2023
In dit artikel lees je
Primary Item (H2)

Ja, kunststof is een veelgebruikt materiaal voor lasersnijden. Hierdoor kun je kunststof lasersnijden toepassen voor de productie van uiteenlopende kunststof producten. In deze blog gaan we dieper in op het lasersnijden van kunststof en de vele voordelen hiervan.

Welke kunststoffen kun je lasersnijden?
Kun je kunststof lasersnijden?

Wat is kunststof lasersnijden?

Lasersnijden is een Rapid manufacturing productietechniek waarbij er met een laserstraal kunststof maatonderdelen in het materiaal worden gemaakt. Dit proces wordt uitgevoerd door een computergestuurde CNC-machine die de laserstraal op de juiste plaats richt en de bewegingen van de laserstraal regelt.

Bij lasersnijden wordt het materiaal niet aangeraakt door de snijmachine en wordt er geen fysieke druk uitgeoefend op het materiaal.

6 voordelen van kunststof lasersnijden

  1. Lasersnijden van kunststof is erg snel en efficiënt, waardoor de productietijden verkort kunnen worden. Hierdoor kun je snel een grote hoeveelheid kunststof producten produceren zonder aan kwaliteit in te boeten.

  2. Een ander groot voordeel van lasersnijden is de precisie en vooruitgang van het snijproces. Met lasersnijden kun je delen snijden van met een precisie van 0,1 millimeter of zelfs nog kleiner. Hierdoor kun je complexe vormen en geometrieën snijden die met andere productietechnieken niet of nauwelijks mogelijk zijn.

  3. Een verder voordeel van lasersnijden is dat er geen gereedschap nodig is om de snijmachine aan te passen aan een specifieke vorm of afmeting. Hierdoor bespaar je tijd en geld en kun je snel wisselen tussen verschillende producten of ontwerpen.

  4. Er zijn veel verschillende soorten kunststoffen die geschikt zijn voor lasersnijden, hierdoor is er voor elke toepassing wel een geschikte kunststof te vinden.

  5. Lasersnijden is ook milieuvriendelijk omdat er geen giftige stoffen nodig zijn voor het snijproces en er geen afvalstoffen achterblijven. Hierdoor is het een duurzame en verantwoorde keuze voor het produceren van kunststof producten.

  6. Schonere snijranden: Bij het lasersnijden worden er geen snijwerktuigen of mesjes gebruikt, waardoor er geen sporen achterblijven op de snijranden. Dit beschrijven in een schonere, meer consistente snijrand en een betere uitstraling van het eindresultaat.

  7. Tot slot is lasersnijden een flexibele productietechniek die geschikt is voor het produceren van kleine series in 2D producten, maar ook voor het produceren van grote series. Hierdoor is lasersnijden een ideale keuze voor een breed scala aan toepassingen en industrieën.

Heb je een idee voor uniek kunststof product? 

Wil je een uniek kunststof product laten ontwikkelen en produceren, maar heb je niet de expertise of tijd in huis om dit in eigen beheer te doen? Wij helpen jou graag van schets tot kunststof eindproduct, met onze Create-your-product-roadmap. 

Neem gerust contact met ons op. Of vraag een gratis adviesgesprek aan.

Kunststof spuitgiet specialist met een no-nonsense mentaliteit

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? 

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.

Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee?  Dan gaan wij graag het gesprek met je aan. 
Neem contact op
Benieuwd naar mijn verhaal?
Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. Het kon dan ook niet anders dan dat ik eerst in het familiebedrijf ben gaan werken.
Lees verder