Kunststof Spuitgieten

FlinQ heeft meer dan 10 jaar ervaring in de kunststof verwerkende industrie en wortels in de spuitgiet sector, die al teruggaan sinds 1947. We hebben al honderden ontwikkeltrajecten doorlopen voor technische spuitgietproducten en halffabricaten. Hierdoor kennen wij als geen ander de valkuilen, de gevaren en het geheim van een succesvol productontwikkelingsproces.
Kunststof spuitgiet proces bij FlinQ Plastics
Quickscan aanvragen

Start uw product ontwikkeling

Uw kunststof spuitgieter

Uw kunststof spuitgieter voor technische producten en halffabricaten

Ben je op zoek naar een kunststof spuitgietbedrijf voor de gehele ontwikkeling en productie van technische kunststof halffabricaten en onderdelen? Dan zit je bij FlinQ helemaal goed! Wij ontwikkelen en spuitgieten tal van plastic producten voor uiteenlopende technische sectoren.

Doorlooptijden van 4 tot 8 werkweken

In een tijd waar de ene productontwikkeling de andere opvolgt beseffen wij dat een snelle doorlooptijd van idee naar eindproduct belangrijk is. Daarom streven wij ernaar binnen 6 werkweken de eerste FOT’s te leveren.

Kunststof spuitgieten al vanaf 500 stuks

Ook voor kleinere series staan wij klaar met spuitgieten. Zo vinden wij series vanaf 500 stuks al interessant om te produceren.

Onze werkwijze?

Kunststof product ontwikkeling in 6 stappen.

De regie over jouw spuitgiettraject

Wij werken met meerdere partnerbedrijven in Nederland en Oost-Europa.
Als ketenregisseur nemen wij de regie van idee tot eindproduct voor jouw uit handen.
We starten met een grondige analyse waar de functie, de toepassing, de vorm, het juiste materiaal en het aantal stuks dat geproduceerd moet worden allemaal aanbod komen.
We inventariseren jouw ideeën en wensen, aan welke eisen het product moet voldoen. We bespreken het budget en bepalen zo de haalbaarheid van het concept.
Na de productontwikkeling verzorgen wij het gehele productieproces bij ons in huis of bij één van onze partnerbedrijven in binnen en buitenland.

Veelgestelde vragen

Kunststof spuitgieten is de meest voorkomende productietechniek voor het maken van hoogwaardige kunststof producten. Maar wat is kunststof spuitgieten precies? Heel simpel uitgelegd; kunststofkorrels worden omgesmolten tot een plastische massa. Die massa wordt onder hoge druk in een matrijs (mal) gespoten. In de matrijs stolt de massa in de vorm van het gewenste kunststof product. Na de koeltijd gaat de matrijs open en valt het kunststof onderdeel eruit.

Spuitgieten is een verwerkingstechniek waarmee kunststof producten worden vervaardigd. Allereerst wordt het granulaat of poeder door verhitting vloeibaar gemaakt. Vervolgens wordt onder hoge druk de kunststof door een spuitkop in een matrijs gespoten. De matrijs bestaat uit twee delen die tijdens het proces tegen elkaar schuiven. Hierdoor ontstaat er een gesloten geheel. Aan één zijde van de matrijs zit een opening voor de spuitkop. Ten tweede wordt het plastische materiaal via de spuitkop de matrijs ingespoten. Dit noemt men de injectietijd. Nadat de injectietijd is afgerond, start de koeltijd. Door middel van afkoeling in de matrijs stolt de kunststof. Hierdoor krijgt het product de gewenste vorm. Ten slot bewegen na het afronden van de koeltijd de matrijsdelen uit elkaar. Als laatste stap kunnen de producten uit de matrijs vallen. Waarna het proces automatisch begint aan de volgende cyclus.

Er zitten grote voordelen aan het kunststof spuitgieten van jouw unieke kunststof product. Graag zetten we een aantal van de belangrijkste voordelen voor je op een rij: 

  • Hoge efficiëntie
  • Een hoge graad van precisie
  • Grote ontwerpvrijheid
  • Verschillende soorten kunststoffen
  • Kostenbesparend
  • Weinig verspilling
  • Gerecycled materiaal 
  • Kleine en grote series mogelijk
  • Korte doorlooptijd

Het aantal verschillende soorten thermoplastische kunststoffen is dankzij de vele opties bijna eindeloos. Iedere kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen en mogelijkheden. Sommige van deze kunststoffen kunnen zelfs met elkaar gecombineerd worden. Zo is er altijd een kunststof soort dat voldoet aan jouw eisen.

Er wordt vaak gedacht dat kunststof spuitgieten alleen kan vanaf grote aantallen. Maar ook voor kleinere aantallen kunststof producten staan wij voor je klaar met spuitgieten. Zo vinden wij series vanaf 500 stuks al interessant om te produceren.

Een eenduidig antwoord op de vraag wat kost spuitgieten is er niet. Dat komt doordat de kosten per kunststof product verschillen. De kostprijs wordt bepaald door factoren als: aantal producten per jaar, per batch, type grondstof, design, product gewicht, cyclustijd, machine en instelkosten, verpakking, matrijskosten enzovoorts. Al deze factoren verschillen per product en worden dan ook per aanvraag apart bekeken. Maar over het algemeen variëren de kosten per kunststof product tussen de 0,20 en 5€ per stuk. De factoren met de meeste invloed zijn: batchgrootte, grondstof, machine en matrijskosten.

In een tijd waar de ene productontwikkeling de andere opvolgt beseffen wij dat een snelle doorlooptijd van idee naar eindproduct belangrijk is. Daarom streven wij ernaar binnen 6 werkweken de eerste FOT’s te leveren.

Benieuwd wat wij voor jouw kunststof idee kunnen betekenen?

Plan in de kalender een online afspraak in voor een gratis brainstormsessie.