Kunststof spuitgieten
Eindhoven

Eindhoven is een innovatieve maakindustrie in Zuidoost-Brabant. Met een sterke hightech maakindustrie, een bijzondere designsector en een uniek samenwerkingsmodel.

Deze kennisintensieve maakindustrie kenmerkt zich door productie in kleine volumes van technisch complexe producten

Dit is precies de reden waarom FlinQ graag de samenwerking aan gaat met de Eindhovense maakindustrie. We denken graag mee met product ideeën, het ontwikkelingen en laten produceren van kunststof eindproducten.

Gratis brainstormsessie
Kunststof spuitgieten voor de maakindustrie in Eindhoven.
Wat is kunststof spuitgieten?

Spuitgieten is de nummer één productiemethode voor de vervaardiging van kunststof producten. Bij spuitgieten worden thermoplastische kunststoffen (korrels) verhit tot een plastische massa. Deze massa wordt onder hoge druk in een matrijs (mal) gespoten en neemt de vorm aan van de mal.

Na de koeltijd, als de plastische massa is gestold, gaan de twee matrijs delen open en kan het gewenste product uit de mal genomen worden.

Doordat het spuitgieten van kunststof een automatisch proces is, kun je deze cyclus telkens herhalen. Hierdoor leent spuitgieten zich heel goed voor serie productie van 500 tot miljoenen stuks.

Spuitgietmatrijzen:

Matrijzen zijn een belangrijk aspect van kunststof spuitgieten. De matrijs (mal) is namelijk de vorm van jouw unieke kunststof product.

Voor ieder kunststof spuitgietdeel heb je dus een andere matrijs nodig. De matrijs is ook de meest kostbare investering in de ontwikkeling van jouw spuitgietproduct.

Kies daarom bij de ontwikkeling van jouw kunststof product voor de ideale combinatie: een partij die zowel het product tekent als de matrijstekening verzorgt.

Door deze twee stappen te combineren, kun je duizenden euro’s besparen zonder te veel concessies te doen op jouw unieke kunststof product. Ook voorkom je de kans dat het project na de producttekeningen investering niet haalbaar blijkt vanwege te hoge matrijskosten.

Productplan (analyse)
Productdesign (Concept)
Prototyping
Matrijzenbouw
Productie
Kunststof product

Ons ontwikkelproces van stap tot stap

In de video leggen we je uit hoe ons ontwikkelproces in elkaar zit. We houden 6 stappen aan:
 1. Product plan (analyse)
 2. Product design (concept)
 3. Prototyping
 4. Matrijzenbouw
 5. Productie
 6. Finishing touch
Deze stappen zijn onderdeel van ons Create-your-product-roadmap. Hiermee zorgen we voor het beste proces.
Gratis adviesgesprek

Veelgestelde vragen

Kunststof spuitgieten is de meest voorkomende productietechniek voor het maken van hoogwaardige kunststof producten. Maar wat is kunststof spuitgieten precies? Heel simpel uitgelegd; kunststofkorrels worden omgesmolten tot een plastische massa. Die massa wordt onder hoge druk in een matrijs (mal) gespoten. In de matrijs stolt de massa in de vorm van het gewenste kunststof product. Na de koeltijd gaat de matrijs open en valt het kunststof onderdeel eruit.

Meer weten over hoe kunststof spuitgieten werkt? Lees onze blog: Wat is kunststof spuitgieten?

Spuitgieten is een verwerkingstechniek waarmee kunststof producten worden vervaardigd. Allereerst wordt het granulaat of poeder door verhitting vloeibaar gemaakt. Vervolgens wordt onder hoge druk de kunststof door een spuitkop in een matrijs gespoten.

De matrijs bestaat uit twee delen die tijdens het proces tegen elkaar schuiven. Hierdoor ontstaat er een gesloten geheel. Aan één zijde van de matrijs zit een opening voor de spuitkop. Ten tweede wordt het plastische materiaal via de spuitkop de matrijs ingespoten. Dit noemt men de injectietijd. Nadat de injectietijd is afgerond, start de koeltijd.

Door middel van afkoeling in de matrijs stolt de kunststof. Hierdoor krijgt het product de gewenste vorm. Ten slot bewegen na het afronden van de koeltijd de matrijsdelen uit elkaar. Als laatste stap kunnen de producten uit de matrijs vallen. Waarna het proces automatisch begint aan de volgende cyclus.

Meer weten over hoe kunststof spuitgieten werkt? Lees onze blog: Wat is kunststof spuitgieten?

Er zitten grote voordelen aan het kunststof spuitgieten van jouw unieke kunststof product. Graag zetten we een aantal van de belangrijkste voordelen voor je op een rij:

 • Hoge efficiëntie
 • Een hoge graad van precisie
 • Grote ontwerpvrijheid
 • Verschillende soorten kunststoffen
 • Kostenbesparend
 • Weinig verspilling
 • Gerecycled materiaal
 • Kleine en grote series mogelijk
 • Korte doorlooptijd

Meer weten over de voordelen van kunststof spuitgieten? Lees onze blog: Wat zijn de voordelen van kunststof spuitgieten?

Het aantal verschillende soorten thermoplastische kunststoffen is dankzij de vele opties bijna eindeloos. Iedere kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen en mogelijkheden. Sommige van deze kunststoffen kunnen zelfs met elkaar gecombineerd worden. Zo is er altijd een kunststof soort dat voldoet aan jouw eisen.

Meer weten over welke kunststof soorten vaak gebruikt worden voor kunststof spuitgieten?
Lees onze blog: Verschillende kunststof soorten

Er wordt vaak gedacht dat kunststof spuitgieten alleen kan vanaf grote aantallen. Maar ook voor kleinere aantallen kunststof producten staan wij voor je klaar met spuitgieten. Zo vinden wij series vanaf 500 stuks al interessant om te produceren.

Wil je minder producten afnemen? Dan is een rapid manufacturing traject wellicht interessant om samen te bekijken. Lees hier meer over rapid manufacturing 

Een eenduidig antwoord op de vraag wat kost spuitgieten is er niet. Dat komt doordat de kosten per kunststof product verschillen. De kostprijs wordt bepaald door factoren als: aantal producten per jaar, per batch, type grondstof, design, product gewicht, cyclustijd, machine en instelkosten, verpakking, matrijskosten enzovoorts.

Al deze factoren verschillen per product en worden dan ook per aanvraag apart bekeken. Maar over het algemeen variëren de kosten per kunststof product tussen de 0,20 en 5€ per stuk. De factoren met de meeste invloed zijn: batchgrootte, grondstof, machine en matrijskosten.

Meer weten over de prijsopbouw van kunststof spuitgieten? Lees onze blog: Wat kost spuitgieten & welke 5 factoren spelen een rol. 

In een tijd waar de ene productontwikkeling de andere opvolgt beseffen wij dat een snelle doorlooptijd van idee naar eindproduct belangrijk is. Daarom streven wij ernaar binnen 4-8 werkweken de eerste FOT’s te leveren.

Meer weten over de doorlooptijden van idee tot kunststof product? Lees onze blog: Productontwikkeling planning.

Onze productiemogelijkheden

Met meer dan 10 jaar ervaring in de kunststof verwerkende industrie en wortels in de spuitgietsector die al teruggaan sinds 1947, hebben we al honderden ontwikkeltrajecten doorlopen voor technische kunststof spuitgiet producten en halffabricaten. Hierdoor kennen wij als geen ander de valkuilen en het geheim van een succesvolle kunststof productontwikkeling.

Productontwikkeling

Het ontwikkelen van kunststof producten voor kleinschalige producties <10.000 stuks heeft zijn eigen unieke benadering. Door middel van ons unieke create-your-product roadmap, zorgen wij dat jullie kunststof productidee wel haalbaar en betaalbaar kan worden geproduceerd middels spuitgieten.
Bekijk meer
gezondheidzorg - kunststof spuitgieten

Kunststof Spuitgieten

Ben je op zoek naar een kunststof spuitgietbedrijf voor kleinschalige kunststof producties <10.000 stuks van technische kunststof halffabricaten en onderdelen? Dan zit je bij FlinQ helemaal goed! Wij ontwikkelen en spuitgieten tal van plastic producten voor uiteenlopende technische sectoren.
Bekijk meer

Rapid Manufacturing

Voor kleine kunststof productieseries <500 stuks en waar korte doorlooptijden belangrijk zijn kan rapid manufacturing uitermate geschikt zijn. Met rapid manufacturing verzorgen wij snelle en flexibele producties van kunststof serieonderdelen met afnames tussen de 10 en 500 stuks. 
Bekijk meer
Rapid manufacturing
hello world!

Succesvolle samenwerkingen

FlinQ Plastics werkte succesvol samen met de volgende partners

Kunststof spuitgiet specialist met een no-nonsense mentaliteit

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? 

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.

Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee?  Dan gaan wij graag het gesprek met je aan. 
Neem contact op
Benieuwd naar mijn verhaal?
Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. Het kon dan ook niet anders dan dat ik eerst in het familiebedrijf ben gaan werken.
Lees verder

Meer over kunststof spuitgieten