Kunststof spuitgieten
Enschede

Twentse bedrijven vertegenwoordigen steeds meer plekken in de top-100 van de Nederlandse maakindustrie.

Enschede is dan ook een echte maakindustrie stad, waar veel productinnovaties vandaan komen. En waar productinnovatie zijn, komen spuitgietonderdelen voor.

Als specialist, met jarenlange kennis in de ontwikkeling en productie van kunststof spuitgiet producten, helpt FlinQ graag bij de realisatie en vervaardiging van unieke kunststof producten.

Gratis brainstormsessie
Kunststof spuitgieten voor de maakindustrie in Enschede.
Van idee tot kunststof eindproduct:

Je hebt een idee of wil een kunststof product ontwikkelen en laten produceren. Maar je hebt geen idee waar te beginnen? Dan ben je bij FlinQ aan het juiste adres.

Wij helpen je graag van schets tot kunststof eindproduct volgens ons 6 stappenplan. Zo voegen wij de meeste waarde toe.

Ben je al verder in het proces en zoek je een partner voor de productie van jouw kunststof product? Ook dan werken we graag samen.

In welke markten zijn wij actief in spuitgieten:

Kunststof spuitgiet producten en technieken komen in bijna iedere sector voor en in tal van toepassingen.

Wij richten ons daarom voornamelijk op technische kunststof halffabricaten die worden toegepast in o.a. de maak industrieën. Onze klanten komen uit de machinebouw, apparatenbouw, maritieme industrie, agrarische sector, bouw- en constructie sector, en interne logistiek.

Maar ook voor technische kunststof producten in andere markten staan wij graag voor je klaar.

Productplan (analyse)
Productdesign (Concept)
Prototyping
Matrijzenbouw
Productie
Kunststof product

Ons ontwikkelproces van stap tot stap

In de video leggen we je uit hoe ons ontwikkelproces in elkaar zit. We houden 6 stappen aan:
 1. Product plan (analyse)
 2. Product design (concept)
 3. Prototyping
 4. Matrijzenbouw
 5. Productie
 6. Finishing touch
Deze stappen zijn onderdeel van ons Create-your-product-roadmap. Hiermee zorgen we voor het beste proces.
Gratis adviesgesprek

Veelgestelde vragen

Kunststof spuitgieten is de meest voorkomende productietechniek voor het maken van hoogwaardige kunststof producten. Maar wat is kunststof spuitgieten precies? Heel simpel uitgelegd; kunststofkorrels worden omgesmolten tot een plastische massa. Die massa wordt onder hoge druk in een matrijs (mal) gespoten. In de matrijs stolt de massa in de vorm van het gewenste kunststof product. Na de koeltijd gaat de matrijs open en valt het kunststof onderdeel eruit.

Meer weten over hoe kunststof spuitgieten werkt? Lees onze blog: Wat is kunststof spuitgieten?

Spuitgieten is een verwerkingstechniek waarmee kunststof producten worden vervaardigd. Allereerst wordt het granulaat of poeder door verhitting vloeibaar gemaakt. Vervolgens wordt onder hoge druk de kunststof door een spuitkop in een matrijs gespoten.

De matrijs bestaat uit twee delen die tijdens het proces tegen elkaar schuiven. Hierdoor ontstaat er een gesloten geheel. Aan één zijde van de matrijs zit een opening voor de spuitkop. Ten tweede wordt het plastische materiaal via de spuitkop de matrijs ingespoten. Dit noemt men de injectietijd. Nadat de injectietijd is afgerond, start de koeltijd.

Door middel van afkoeling in de matrijs stolt de kunststof. Hierdoor krijgt het product de gewenste vorm. Ten slot bewegen na het afronden van de koeltijd de matrijsdelen uit elkaar. Als laatste stap kunnen de producten uit de matrijs vallen. Waarna het proces automatisch begint aan de volgende cyclus.

Meer weten over hoe kunststof spuitgieten werkt? Lees onze blog: Wat is kunststof spuitgieten?

Er zitten grote voordelen aan het kunststof spuitgieten van jouw unieke kunststof product. Graag zetten we een aantal van de belangrijkste voordelen voor je op een rij:

 • Hoge efficiëntie
 • Een hoge graad van precisie
 • Grote ontwerpvrijheid
 • Verschillende soorten kunststoffen
 • Kostenbesparend
 • Weinig verspilling
 • Gerecycled materiaal
 • Kleine en grote series mogelijk
 • Korte doorlooptijd

Meer weten over de voordelen van kunststof spuitgieten? Lees onze blog: Wat zijn de voordelen van kunststof spuitgieten?

Het aantal verschillende soorten thermoplastische kunststoffen is dankzij de vele opties bijna eindeloos. Iedere kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen en mogelijkheden. Sommige van deze kunststoffen kunnen zelfs met elkaar gecombineerd worden. Zo is er altijd een kunststof soort dat voldoet aan jouw eisen.

Meer weten over welke kunststof soorten vaak gebruikt worden voor kunststof spuitgieten?
Lees onze blog: Verschillende kunststof soorten

Er wordt vaak gedacht dat kunststof spuitgieten alleen kan vanaf grote aantallen. Maar ook voor kleinere aantallen kunststof producten staan wij voor je klaar met spuitgieten. Zo vinden wij series vanaf 500 stuks al interessant om te produceren.

Wil je minder producten afnemen? Dan is een rapid manufacturing traject wellicht interessant om samen te bekijken. Lees hier meer over rapid manufacturing 

Een eenduidig antwoord op de vraag wat kost spuitgieten is er niet. Dat komt doordat de kosten per kunststof product verschillen. De kostprijs wordt bepaald door factoren als: aantal producten per jaar, per batch, type grondstof, design, product gewicht, cyclustijd, machine en instelkosten, verpakking, matrijskosten enzovoorts.

Al deze factoren verschillen per product en worden dan ook per aanvraag apart bekeken. Maar over het algemeen variëren de kosten per kunststof product tussen de 0,20 en 5€ per stuk. De factoren met de meeste invloed zijn: batchgrootte, grondstof, machine en matrijskosten.

Meer weten over de prijsopbouw van kunststof spuitgieten? Lees onze blog: Wat kost spuitgieten & welke 5 factoren spelen een rol. 

In een tijd waar de ene productontwikkeling de andere opvolgt beseffen wij dat een snelle doorlooptijd van idee naar eindproduct belangrijk is. Daarom streven wij ernaar binnen 4-8 werkweken de eerste FOT’s te leveren.

Meer weten over de doorlooptijden van idee tot kunststof product? Lees onze blog: Productontwikkeling planning.

Onze productiemogelijkheden

Met meer dan 10 jaar ervaring in de kunststof verwerkende industrie en wortels in de spuitgietsector die al teruggaan sinds 1947, hebben we al honderden ontwikkeltrajecten doorlopen voor technische kunststof spuitgiet producten en halffabricaten. Hierdoor kennen wij als geen ander de valkuilen en het geheim van een succesvolle kunststof productontwikkeling.

Productontwikkeling

Het ontwikkelen van kunststof producten voor kleinschalige producties <10.000 stuks heeft zijn eigen unieke benadering. Door middel van ons unieke create-your-product roadmap, zorgen wij dat jullie kunststof productidee wel haalbaar en betaalbaar kan worden geproduceerd middels spuitgieten.
Bekijk meer
gezondheidzorg - kunststof spuitgieten

Kunststof Spuitgieten

Ben je op zoek naar een kunststof spuitgietbedrijf voor kleinschalige kunststof producties <10.000 stuks van technische kunststof halffabricaten en onderdelen? Dan zit je bij FlinQ helemaal goed! Wij ontwikkelen en spuitgieten tal van plastic producten voor uiteenlopende technische sectoren.
Bekijk meer

Rapid Manufacturing

Voor kleine kunststof productieseries <500 stuks en waar korte doorlooptijden belangrijk zijn kan rapid manufacturing uitermate geschikt zijn. Met rapid manufacturing verzorgen wij snelle en flexibele producties van kunststof serieonderdelen met afnames tussen de 10 en 500 stuks. 
Bekijk meer
Rapid manufacturing
hello world!

Succesvolle samenwerkingen

FlinQ Plastics werkte succesvol samen met de volgende partners

Kunststof spuitgiet specialist met een no-nonsense mentaliteit

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? 

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.

Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee?  Dan gaan wij graag het gesprek met je aan. 
Neem contact op
Benieuwd naar mijn verhaal?
Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. Het kon dan ook niet anders dan dat ik eerst in het familiebedrijf ben gaan werken.
Lees verder

Meer over kunststof spuitgieten