Lasersnijden of frezen?

Lasersnijden en frezen zijn twee verschillende Rapid manufacturing verwerkingsmethoden die beide kunnen worden gebruikt voor het vervaardigen van kunststof producten in dezelfde soort toepassingen.

Lasersnijden of kunststof frezen?
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Lasersnijden en frezen zijn twee verschillende Rapid manufacturing verwerkingsmethoden die beide kunnen worden gebruikt voor het vervaardigen van kunststof producten in dezelfde soort toepassingen.

Hoewel beide technieken soortgelijke eindresultaten kunnen bieden, zijn er enkele cruciale verschillen die bepalen welke keuze ”Lasersnijden of kunststof frezen?” het beste is voor jouw kunststof product.

Het belang van het kiezen van de juiste productietechniek

Het kiezen van de juiste productietechniek voor jouw kunststof product is één van de belangrijkste keuzes welke je moet maken voordat je kunststof producten wilt laten vervaardigen. Dit geldt uiteraard ook voor de keuze tussen lasersnijden of kunststof frezen. Wij helpen jou graag bij het adviseren en kiezen van de juiste productietechniek.

Zo zijn wij samen met jou in staat om het juiste proces bij het juiste product te plaatsen, wat uiteindelijk leidt tot snellere productietijden, lagere productiekosten en een hogere kwaliteit van het te fabricerende kunststof product.

Wat is kunststof lasersnijden voor productietechniek?

Lasersnijden is een techniek waarbij een laserstraal wordt gebruikt om het materiaal te verwarmen tot boven het smeltpunt en vervolgens het materiaal te verdelen langs de snijlijn.

De laserstraal is verspreid en snel en stelt productiebedrijven in staat om complexe 2D vormen en patronen uit materialen te verkrijgen. Het lasersnijden is ook een relatief schone techniek omdat er geen fysiek contact is tussen het snijgereedschap en het materiaal.

kunststof lasersnijden
Kunststof lasersnijden

Wat is kunststof frezen voor productietechniek?

Frezen is een techniek waarbij een roterend werktuig wordt gebruikt om materiaal weg te frezen uit een product. Dit proces wordt uitgevoerd door het gebruik van scherpe snijgereedschappen, zoals freesbits, die het materiaal snijden en verwijderen. Frezen is geschikt voor zowel kunststof als metaal en stelt productiebedrijven in staat om producten met complexe 3D vormen en specifieke afmetingen te produceren.

De 4 belangrijkste verschillen tussen kunststof lasersnijden en frezen

Om tot een goede afweging te komen of lasersnijden of kunststof frezen de beste productietechniek is om jouw kunststof producten te vervaardigen, hebben we de 4 verschillen met de meeste impact voor je op een rij gezet:

1. Nauwkeurigheid

Het belangrijkste verschil tussen lasersnijden en frezen is de precisie. Lasersnijden stelt productiebedrijven in staat om producten te produceren met een nauwkeurigheid van minder dan een millimeter.

Frezen levert echter een nauwkeurigheid op van enkele tienden tot honderdsten van millimeters. Bovendien is lasersnijden sneller dan frezen, waardoor het een populaire keuze is voor productiebedrijven die hoge productiesnelheden en korte doorlooptijden na streven.

2. Materiaal verlies

Het verwijderen van grote delen van het materiaal tijdens het frezen leidt tot een een groter materiaalverlies bij frezen dan lasersnijden.

Dit komt omdat de minimale diameter van de frees verwijderd wordt tijdens het proces. Aan de andere kant is de zaagsnede bij het lasersnijden slechts één tiende van een millimeter, waardoor het materiaalverlies bij het lasersnijden veel kleiner is. Hierdoor is het mogelijk om meer delen uit hetzelfde stuk materiaal te halen, wat leidt tot lagere materiaalkosten.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

3. Gedetailleerde onderdelen

Wanneer je gedetailleerde onderdelen wilt produceren, wordt je bij frezen beperkt door de ronding van de frees. Het is wel zo dat frezen in verschillende diameters beschikbaar zijn en de fijnste opties een gedetailleerd resultaat kunnen bieden.

Echter, door de ronde vorm van de frees, zelfs met de kleinste optie, kun je geen strakke afrondingen en hoeken creëren zonder radiussen.

Aan de andere kant heeft een lasersnijder geen beperkingen door de maat van een frees en is deze techniek daarom in staat om zeer fijne hoeken te snijden.

4. Doorlooptijd

Het productieproces van lasersnijden is sneller in vergelijking met frezen. Na de ontwerpfase kun je met lasersnijden direct het materiaal snijden en producten produceren.

Echter, bij frezen zijn er extra stappen nodig zoals het vastzetten van het materiaal, het kiezen en monteren van het juiste gereedschap, het losmaken en ontbramen van het materiaal na het snijproces, wat resulteert in een langere productie.

Lasersnijden of frezen van kunststof 1024x427 1
Lasersnijden of frezen van kunststof producten

Kiezen voor lasersnijden of kunststof frezen?

De keuze of je moet kiezen voor lasersnijden of kunststof frezen is vaak afhankelijk van de specifieke productievereisten en het te verwerken materiaal. Productiebedrijven moeten bepalen welke techniek het meest geschikt is voor hun specifieke behoefte, waaronder de nauwkeurigheid, de hoeveelheid materiaal dat moet worden verwerkt en de doorlooptijd die gewenst is.

Wil je advies over welke techniek voor jouw product de beste oplossing is?  

Wij helpen jou graag verder met het adviseren, de conceptuitwerking en productie van jouw kunststof producten. Neem gerust contact met ons op. Of vraag een gratis adviesgesprek aan.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper