Wat is polyamide?

Ontdek waarom polyamide (PA), met zijn superieure duurzaamheid, chemische weerstand en veelzijdigheid in toepassingen, een voorkeurskeuze is in de wereld van spuitgieten, revolutionerend hoe producten in diverse industrieën worden vervaardigd.

 

PA Kunststof spuitgieten
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Wat is Polyamide PA – ook wel nylon genoemd – is een grondstof waar wij bij FlinQ Plastics graag mee werken. Je kent deze stof misschien wel vanuit de kleding- en stoffenindustrie. Naast het gebruik als synthetische stof, waarbij de vezels worden toegepast in diverse kledingstukken en vloerkleden, wordt het ook gebruikt in de kunststofproductie. Het is een slijtvaste en sterke kunststofsoort, die met toevoegingen van glas of mineraal nog sterker gemaakt kan worden. Het leent zich daarom goed als materiaal voor heel veel toepassingen in spuitgiet producten.

Wat is polyamide?

PA is een zeer slijtvaste kunststofsoort welke  zeer geschikt is als kunststof voor dynamische toepassingen in de werktuigbouw. Als hard materiaal is het taai en stijf, maar wel met goede bewerkingsmogelijkheden. Daarnaast is het maximaal te gebruiken in toepassingen waar de gebruikstemperatuur niet hoger ligt dan 110 graden. Als minimale gebruikerstemperatuur houden we – 40 graden Celsius aan.

kunststof spuitgieten serie productie

Waarom kiezen voor PA kunststof als spuitgietmateriaal?

Polyamide (PA), vaak bekend als Nylon, is een uiterst veelzijdige kunststof die vaak wordt gekozen voor spuitgiettoepassingen om verschillende redenen:

 1. Hoge Sterkte en Duurzaamheid: PA staat bekend om zijn indrukwekkende sterkte-gewichtsverhouding, slagvastheid en slijtvastheid, wat het een uitstekende keuze maakt voor alles, van huishoudelijke artikelen tot zware industriële componenten.
 2. Hitte- en Chemische Bestendigheid: Polyamides behouden hun eigenschappen onder extreme omstandigheden, waaronder blootstelling aan hoge temperaturen en verschillende chemische stoffen. Deze kwaliteit maakt ze ideaal voor gebruik in de auto-industrie, elektronica en mechanische toepassingen.
 3. Flexibiliteit: Ondanks hun sterkte zijn veel soorten PA verrassend flexibel, wat betekent dat ze kunnen worden gebruikt voor het maken van onderdelen zoals scharnieren of clips die moeten buigen zonder te breken.
 4. Lange levensduur: PA-materialen zijn bestand tegen slijtage, corrosie en vele vormen van fysische degradatie, waardoor ze een lange levensduur hebben, wat kosten bespaart en de betrouwbaarheid voor de eindgebruiker verhoogt.
 5. Verminderde wrijving: PA heeft zelfsmerende eigenschappen, wat het een goede keuze maakt voor toepassingen waar verlaagde wrijving gewenst is, zoals tandwielen, lagers en andere bewegende delen.
 6. Milieu-impact: Sommige soorten polyamide zijn biologisch afbreekbaar, en de duurzaamheid betekent minder frequente vervanging, beide aspecten die bijdragen aan de milieuvoordelen.
 7. Kosteneffectiviteit: Gezien de duurzaamheid en de veelzijdigheid, biedt PA een kosteneffectieve oplossing voor vele toepassingen, wat de operationele kosten helpt te verlagen en de efficiëntie te verhogen.

Door deze kenmerken is polyamide een voor de hand liggende keuze voor spuitgieten, vooral in sectoren die een hoge prestatie en betrouwbaarheid vereisen, zoals de automobiel-, elektronica- en luchtvaartindustrie. Het voldoet aan een breed scala van behoeften en blijft presteren waar andere materialen falen.

Wat is polyamide

De kenmerken van PA

Een ander groot voordeel is dat het een zeer slag- en slijtvast materiaal is met een hoge sterkte. Het is maatvast en heeft uitstekende mechanische eigenschappen. Daarnaast is het bestand tegen vele soorten chemische stoffen, heeft een hoge vloei en is een taai type materiaal. Dat maakt het een praktisch materiaal om mee te werken. Hopelijk begrijp je zo beter wat is polyamide.

Additieven:

Afhankelijk van de toepassing en functionaliteit van het product, is het geschikt om additieven aan toe te voegen. Door het toevoegen van additieven krijgt het materiaal de eigenschappen die nodig zijn voor het beoogde type product of toepassing. Additieven bij polyamide zijn met name glas of mineraal.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

De twee belangrijkste soorten zijn:

 • Polyamide 6 (PA 6)
 • Polyamide 6.6 (PA 66)

Algemene eigenschappen:

 • Slagvast
 • Temperatuur gebruik: -40  tot 110 C 
 • Lange levensduur 
 • Grote bestendigheid tegen chemicaliën
 • Elektrisch isolerend
 • Eenvoudig te spuitgieten
 • Technische eigenschappen:
 • Buigsterkte 290 MPa
 • Slagvastheid 95 kj/m2
 • Elasticiteitsmodulus 2000 MPa
 • Treksterkte modules 9700 MPa
 • Buigmodulus 9200 MPa
 • Buigsterkte 290 MP

De toepassingen:

 • Verdeelstukken voor luchtinlaat
 • Toebehoren voor de spoorbouw
 • Deurgrepen
 • Elektronische toepassingen
 • Koppelingen
 • Tandwielen
 • Schakelaars

De grondstof polyamide kent dus vele toepassingen. Vanwege de goede thermische eigenschappen en hoge slijtvastheid van dit type materiaal, sluit het goed aan bij het ontwikkelen van vele mechanische producten.

Conclusie

Polyamide (PA), beter bekend als Nylon, is een onmiskenbare keuze voor spuitgieten, dankzij de unieke combinatie van sterkte, duurzaamheid, hitte- en chemische bestendigheid, en kosteneffectiviteit. Zijn veelzijdigheid maakt het ideaal voor een breed scala aan toepassingen, van automotive tot elektronica en meer, terwijl het ook milieuvoordelen biedt door zijn duurzaamheid en, in sommige gevallen, biologische afbreekbaarheid. Hopelijk begrijp je nu wat is polyamide beter.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Benieuwd naar de kostprijs van jouw kunststof product?

Voer het aantal producten in en bereken de kostprijs voor jouw productie.
Hoeveel producten heb je nodig?
Mini calc
producten
Direct in contact komen?
info@flinqplastics.nl
Plan kennismaking

Lees meer: