Prototype maken

prototype maken
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Wat is het belang van een prototype

Een prototype is een onmisbare schakel in het productontwikkeling proces. Daarom is het maken van een prototype een gebruikelijke stap in de ontwikkelingsfase.

Daarnaast is het raadzaam om dit al in een vroeg stadium en herhalend te doen. Hierdoor kun je meermaals met je team, klanten of leveranciers het concept valideren en feedback ontvangen.

Deze feedback van je netwerk is onmisbaar. Daarnaast kun je nu concrete stappen zetten naar het definitieve ontwerp. Ten slot voorkom je nu ook noodzakelijke veranderingen als het product gelanceerd is.

Wat is prototyping precies?

Een prototype je hebt er vast vaak over gehoord, maar wat is een prototype precies? Prototypes zijn een soort proeftests van het te ontwikkelen product.

Wanneer je bezig bent met het ontwikkelen van een kunststof product wil je tussentijds controle en testmomenten inbouwen.

Daarnaast kan je met een prototype je collega’s of klanten een beter beeld geven waar je mee bezig bent en waar je staat. Dit vertaalt zich in beter en concreter advies welk je mee kan nemen in het verdere proces.

Ook kun je vroegtijdig bijsturen zodat je product straks ook precies aansluit bij de wensen en behoeftes van je klanten.

Welke vormen van prototyping zijn er?

SLS prototyping

Selectieve laser sintering (SLS) is een industrieel 3D printproces welk ideaal is voor het produceren van kunststof onderdelen voor prototyping. In het SLS proces wordt doormiddel van een laser polymeerpoederdeeltjes samengesmolten.

Op deze wijze bouwt er zo laag voor laag een onderdeel op. Met het SLS proces worden functionele kunststof onderdelen gefabriceerd.

Met dit proces kunnen mechanische eigenschappen bewerkstelligt worden. Hierdoor is SLS geschikt voor gedetailleerde prototypes of eindvolume-productie in lage volumes.

FDM prototyping

Fused Filament Fabrication (FFF) ook bekend als FDM kan zowat elke geometrie bouwen die u in gedachten heeft. Daarom kunt u FDM onderdelen vinden als eindgebruikers componenten in vliegtuigen, als productiegereedschappen en tal van andere toepassingen.

Het grote voordeel van FDM zijn de duurzame materialen die het gebruikt. Daarnaast de stabiliteit van hun mechanische eigenschappen en de kwaliteit van de onderdelen.

De thermoplastische materialen van productiekwaliteit die in FDM worden gebruikt, zijn geschikt voor gedetailleerde functionele prototypen, duurzame fabricagetools en kleine productiedelen.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

SLA prototyping

Stereolithografie (SLA) is een alternatief fabricage proces. Doormiddel van een polymeerhars wordt selectief laag voor laag een object gemaakt.

De lagen worden met behulp van een UV laserstraal uitgehard. De materialen die in SLA gebruikt worden zijn lichtgevoelig thermohardende polymeren die in vloeibare vorm worden geleverd.

Daarnaast is het Interessant dat SLA bekend staat als de eerste 3D printtechnologie. Nog altijd is SLA uitermate geschikt als techniek voor onderdelen waar een hoge nauwkeurig of gladde oppervlakteafwerking gewenst zijn.

MJF prototyping

Multi Jet Fusie (MJF). In MJF worden onderdelen gebouwd door een bindmiddel op dunne lagen polymeerpoederdeeltjes te spuiten. Vervolgens worden de dunne lagen aan elkaar gesmolten met een IR-warmtebron.

Meestal worden MJF prototypes van Nylon gemaakt. MJF is geschikt om functionele kunststof onderdelen te maken. Deze onderdelen kunnen worden gebruikt voor gedetailleerde prototypes of eindvolume productie in lage volumes.

Wat moet je vooraf weten bij prototyping?

Een prototype is natuurlijk nog maar een test van het product. Daarom kun je nog niet alles doen met een prototype.

Om tot goede en waardevolle prototypes te komen is het nodig om vooraf inzicht te krijgen in de mogelijkheden van prototyping. Bekijk eerst eens welke verschillende soorten prototyping er zijn.

Hierdoor zul je zien dat de mogelijkheden haast onbeperkt zijn. Ook zul je valkuilen tegenkomen waarop je kan anticiperen. Je kunt immers niet met elk type prototype hetzelfde doen. Daarom wil je eerst weten waarom een prototype laat maken van belang is.

Daarnaast is het goed om te weten welke manieren van prototypes maken er zijn.

Als laatst is het belangrijk om te weten waarvoor en hoe je het prototype wilt gebruiken. Deze vragen moet je meteen goed in beeld krijgen. Hierdoor voorkom je onnodig tijd verlies en bespaart het een hoop extra kosten.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Benieuwd naar de kostprijs van jouw kunststof product?

Voer het aantal producten in en bereken de kostprijs voor jouw productie.
Hoeveel producten heb je nodig?
Mini calc
producten
Direct in contact komen?
info@flinqplastics.nl
Plan kennismaking

Lees meer: