Vacuümvormen

Ben je opzoek naar kleinere series kunststof onderdelen voor jouw toepassing? Dan is het laten vacuümvormen van jouw kunststof onderdelen wellicht de oplossing.

Voor kleine kunststof productieseries <500 stuks en waar korte doorlooptijden belangrijk zijn kan kunststof vacuümvormen uitermate geschikt zijn om onderdelen uit plaatmateriaal te laten vormen.

Met deze Rapid Manufacturing techniek verzorgen wij zo snelle en flexibele producties van kunststof serieonderdelen met afnames tussen de 10 en 500 stuks. Gemiddeld leveren wij binnen 10 werkdagen jouw kunststof producten bij jou op locatie.

Gratis adviesgesprek
Kunststof vacuümvormen met FlinQ
Wanneer kies je voor vacuümvormen?

Ben je op zoek naar een verbeterde en vergelijkbare manier om jouw kunststof producten uit plaatmateriaal te laten vervaardigen?  Of je nu al bekend bent met de techniek van vacuümvormen of dit een nieuw gebied voor je is, wij staan ​​altijd klaar om jou te helpen. Wij geven graag advies over welke methode het beste is bij jouw product wensen.

proces vacuümvormen

Kunststof vacuümvormen is geschikt als productiemethode als het kan voldoen aan de volgende voordelen:

 • Grote vormgevingsvrijheid en beschikbaarheid van verschillende materialen
 • Snelle doorlooptijd van ontwerptekening tot voltooiing
 • Gemakkelijke productie van kleine tot middelgrote series
 • Laag matrijskosten in vergelijking met spuitgieten
 • Mogelijkheid van grotere producten
 • Kunststof als ideale materiaalkeuze (goedkoop, licht, recyclebaar en isolerend)
Het kiezen van de juiste productietechniek voor jouw kunststof product.

Het kiezen van de juiste productietechniek voor jouw kunststof product is één van de belangrijkste keuzes welke je moet maken voordat je kunststof producten wilt laten vervaardigen. Wij helpen jou graag bij het adviseren en kiezen van de juiste productietechniek.

Onder onze mogelijkheid  Rapid manufacturing bieden wij meerdere verwerkingstechnieken aan; als lasersnijdenfrezen, vacuümvormen en 3D printen.

Zo zijn wij samen met jou in staat om het juiste proces bij het juiste product te plaatsen, wat uiteindelijk leidt tot snellere productietijden, lagere productiekosten en een hogere kwaliteit van het te fabricerende kunststof product.

Bij FlinQ kun je rekenen op: 

 • Van conceptontwikkeling tot geassembleerd kunststof eindproduct.
 • Levertijden vanaf 5 werkdagen.
 • Series van 10 tot 500 stuks.
 • Advies welke materialen het beste geschikt zijn voor jouw toepassing.
 • Advies welke productietechniek het beste geschikt is voor jouw kunststof product.

Wil je weten of jouw kunststof idee haalbaar is voor kunststof lasersnijden of welke stappen belangrijk zijn om te nemen? Plan in de kalender een online afspraak in voor een gratis adviesgesprek. 

Productplan (analyse)
Productdesign (Concept)
Prototyping
Matrijzenbouw
Productie
Kunststof product

Ons ontwikkelproces van stap tot stap

In de video leggen we je uit hoe ons ontwikkelproces in elkaar zit. We houden 6 stappen aan:
 1. Product plan (analyse)
 2. Product design (concept)
 3. Prototyping
 4. Matrijzenbouw
 5. Productie
 6. Finishing touch
Deze stappen zijn onderdeel van ons Create-your-product-roadmap. Hiermee zorgen we voor het beste proces.
Gratis adviesgesprek

Veelgestelde vragen

Het vacuümvorm proces in 5 stappen uitgelegd:

 1. Het proces van vacuümvormen begint met een plastic plaat.
 2. De plaat wordt verwarmd tot de juiste temperatuur, waardoor het plastic 'zacht en vervormbaar' wordt.
 3. De verwarmde plaat wordt gevormd over een mal.
 4. De gevormde plaat wordt verwijderd van de mal.
 5. Het product wordt verder afgewerkt met behulp van een CNC-machine.

Het verschil tussen vacuümvormen en thermovormen ligt in de manier waarop het plastic vervormd wordt tot het gewenste product.

Bij vacuümvormen wordt een kunststof plaat verwarmd tot de glastemperatuur, waarbij het kunststof vervormbaar wordt. De plaat wordt daarna over een matrijs gelegd en door middel van een vacuümdruk vormt het plastic zich aan de matrijs aan. Dit verklaart in een zeer nauwkeurige en uniforme vorm.

Bij thermovormen wordt de kunststof deur middel van hitte en druk vervormd tot het gewenste product. De thermovormmachine heeft twee platen die open en neer bewegen. Een plaat is verwarmd en vervormt de kunststof deur de druk van de andere plaat. Hierdoor krijgt het plastic de gewenste vorm.

Hoewel beide methoden effectief zijn voor het vormen van plastic producten, is vacuümvormen meestal geschikter voor producten met meer complexe vormen en een groter oppervlak, terwijl thermovormen meer geschikt zijn voor producten met eenvoudigere vormen en een kleiner oppervlak.

Er kunnen verschillende soorten materialen worden gebruikt voor vacuümvormen, zoals:

 1. Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS)
 2. Polystyreen (PS)
 3. Polyethyleen (PE)
 4. Polycarbonaat (PC)
 5. Polypropyleen (PP)
 6. Acrylaat (PMMA)

Deze materialen zijn geschikt voor vacuümvormen omdat ze de eigenschappen hebben om in een ​​verwarmde toestand te vervormen tot een gewenste vorm.

Vacuümvormen is een productiemethode die vele voordelen biedt zoals:

 1. Materiaalkeuze: Vacuümvormen is geschikt voor een breed scala aan thermoplastische materialen, waaronder ABS, PVC, PE, PP en PS. Dit maakt het mogelijk om producten te maken van materialen die bestand zijn tegen hoge temperaturen, slijtage en corrosie.
 2. Precisie: Vacuümvormen biedt een hoge precisie en consistentie in het vervaardigen van kunststof producten.
 3. Consistentie: vacuümvormen die producten die consistent zijn in hun vorm en grootte. Dit betekent dat producten die met dezelfde matrijs worden vervaardigd, allemaal precies hetzelfde zullen zijn.

Vacuümvormen heeft enkele nadelen, waaronder:

 1. Hogere opstartkosten: Het instellen van een vacuümvormproces is arbeidsintensief en essentieel, wat de initiële investering vergroot.
 2. Langere productietijden: Het proces van vacuümvormen is een proces bestaand uit een aantal verschillende stappen die ervoor zorgen dat de productietijd per kunststof product langer is als bijvoorbeeld kunststof spuitgieten.

Spuitgieten en vacuümvormen zijn twee verschillende productiemethoden die worden gebruikt om producten te maken uit thermoplastische materialen. Beide methoden hebben hun eigen unieke kenmerken en beperkingen en worden vaak gebruikt voor verschillende toepassingen.

Spuitgieten is een productieproces waarbij plastische plastic in een mal wordt gespoten waardoor het zich vult en uithardt tot een vorm. Dit proces is zeer geschikt voor de productie van grote hoeveelheden producten en biedt daarin een uitstekende kwaliteit en snelle doorlooptijd. Echter, is het proces kostbaarder dan vacuümvormen omdat er meer investeringen in machines en gereedschappen nodig zijn.

Vacuümvormen is een productiemethode waarbij plastic platen op een matrijs worden gevormd door het plastic te verwarmen en te onderwerpen aan vacuümdruk. Dit proces is geschikt voor kleinere productiehoeveelheden en vereist minder investeringen in machines en gereedschap.

Spuitgieten en vacuümvormen zijn twee verschillende productietechnieken. Vooral in termen van  kosten, investeringen en productiehoeveelheid. Beide methoden hebben hun unieke kenmerken en beperkingen en het is belangrijk om deze factoren te overwegen bij het kiezen van een productiemethode voor een specifiek product.

Frezen en vacuümvormen zijn twee verschillende productietechnieken die worden gebruikt om producten en onderdelen te maken. Het verschil tussen deze twee technieken zit in de wijze waarop de producten worden gemaakt en de verkregen kwaliteit van het product.

Frezen is een bewerkingsmethode waarbij materiaal wordt verwijderd door middel van een roterend gereedschap. Dit gereedschap wordt verplaatst over het materiaal om de gewenste vorm en grootte te creëren. Frezen is geschikt voor het maken van producten en onderdelen, waarbij nauwkeurigheid van groot belang is.

Vacuümvormen is een vormgevingsmethode waarbij een kunststof plaat wordt verwarmd en over een matrijs wordt gevormd onder invloed van vacuümdruk. Dit beschrijven in een product met een complexe vorm en grootte die niet mogelijk is met frezen. Vacuümvormen zijn geschikt voor het maken van grotere producten en onderdelen, waarbij het materiaalgebruik optimaal is en er geen verlies is van materiaal zoals bij frezen. Het is echter wel een tragere techniek en frequent.

Samengevat verschillen de technieken van vacuümvormen en frezen in de manier waarop het product wordt gemaakt, snelheid van productie, en de geschiktheid voor verschillende toepassingen en nabewerkingen.

Onze productiemogelijkheden

Met meer dan 10 jaar ervaring in de kunststof verwerkende industrie en wortels in de spuitgietsector die al teruggaan sinds 1947, hebben we al honderden ontwikkeltrajecten doorlopen voor technische kunststof spuitgiet producten en halffabricaten. Hierdoor kennen wij als geen ander de valkuilen en het geheim van een succesvolle kunststof productontwikkeling.

Productontwikkeling

Het ontwikkelen van kunststof producten voor kleinschalige producties <10.000 stuks heeft zijn eigen unieke benadering. Door middel van ons unieke create-your-product roadmap, zorgen wij dat jullie kunststof productidee wel haalbaar en betaalbaar kan worden geproduceerd middels spuitgieten.
Bekijk meer
gezondheidzorg - kunststof spuitgieten

Kunststof Spuitgieten

Ben je op zoek naar een kunststof spuitgieterij voor kleinschalige kunststof producties <10.000 stuks van technische kunststof halffabricaten en onderdelen? Dan zit je bij FlinQ helemaal goed! Wij ontwikkelen en spuitgieten tal van plastic producten voor uiteenlopende technische sectoren.
Bekijk meer

Rapid Manufacturing

Voor kleine kunststof productieseries <500 stuks en waar korte doorlooptijden belangrijk zijn kan rapid manufacturing uitermate geschikt zijn. Met rapid manufacturing verzorgen wij snelle en flexibele producties van kunststof serieonderdelen met afnames tussen de 10 en 500 stuks. 
Bekijk meer
Rapid manufacturing
hello world!

Succesvolle samenwerkingen

FlinQ Plastics werkte succesvol samen met de volgende partners

Kunststof spuitgiet specialist met een no-nonsense mentaliteit

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? 

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.

Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee?  Dan gaan wij graag het gesprek met je aan. 
Neem contact op
Benieuwd naar mijn verhaal?
Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. Het kon dan ook niet anders dan dat ik eerst in het familiebedrijf ben gaan werken.
Lees verder