Metaal of kunststof spuitgieten?

Metaal of kunststof spuitgieten

Pjotr Kraan

De Opmars van Kunststof Spuitgieten

In de industrie gaat de opmars van kunststof steeds sneller. Hoe dit komt? Kunststof (plastic) heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van stalen en aluminium materialen: Zo is plastic lichter in gewicht en heeft het een lagere kostprijs. Ook aspecten als ontwerpvrijheid en duurzaamheid spelen een rol. Esthetisch gezien (uitzicht van het product) zijn in kunststoffen ook steeds meer mogelijkheden om betere resultaten te behalen. Dit maakt het interessant te onderzoeken of metaal dan wel spuitgieten het best geplaatst is voor uw product.

De voordelen van kunststof Spuitgieten

Soortelijk gewicht

De soortelijke massa van plastic is aanzienlijk lager dan van metalen als staal of aluminium. Door de gewichtsreductie van plastic creëert u een voordeel bij toepassingen waar gewicht een rol speelt.

Isolerende werking

De soortelijke massa van plastic is aanzienlijk lager dan van metalen als staal of aluminium. Door de gewichtsreductie van plastic creëert u een voordeel bij toepassingen waar gewicht een rol speelt.

Prijs metaal vs kunststof

Als laatste maar zeker niet minste voordeel zijn plastic materialen goedkoper dan metalen. Dit gegeven met bovenstaande punten maakt dat kunststof veel efficiënter en goedkoper te produceren is dan metaalproducten. Dit resulteert erin dat plastic producten goedkoper zijn dan stalen of aluminium producten die vergelijkbaar zijn aan elkaar.

Esthetische

Kunststoffen ontwikkelen zich in een rap tempo en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook naar esthetisch vlak ( Uitstraling van het product) is er steeds meer mogelijk in kunststof. Daarnaast is plastic direct in de gewenste RAL kleur te spuitgieten waar metalen eerst nog gecoat moeten worden. Dit brengt niet alleen een kostenbesparing met zich mee maar scheelt ook aanzienlijk in de doorlooptijd van uw product.

Roest

Metalen hebben als nadeel dat ze oxideren, waardoor de functionele als mechanische werking verslechterd in de loop der tijd. plastic daarentegen met de juiste additieven goed bestand tegen weersomstandigheden. Ook kan plastic beter tegen zuren dan metaalsoorten.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Een no-nonsense mentaliteit

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren?

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.
Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee? Dan gaan wij graag het gesprek met je aan.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper