Voordelen vacuümvormen

vacuumvormen machine

Pjotr Kraan

Vacuümvormen is een populaire techniek voor het produceren van kunststofonderdelen. Deze Rapid manufacturing techniek maakt gebruik van een verwarmde plaat van thermoplastisch materiaal dat wordt gevormd door middel van vacuüm.

In de ze blog lees je 6 voordelen vacuümvormen en waarom deze productiemethode de voorkeur heeft voor veel toepassingen.

6 voordelen van Vacuümvormen

  1. Lage opstartkosten

Het laten vacuümvormen van kunststofproducten kan al met lage opstartkosten in vergelijking met andere productiemethoden zoals spuitgieten en extrusie. De kosten voor het maken van matrijzen of gereedschap zijn minimaal, omdat er geen sprake is van complexe machines of gereedschappen.

Dit betekent dat het eenvoudig en goedkoop is om kleine productieseries of prototypes te maken zonder dat er hoge investeringen nodig zijn.

  1. Flexibiliteit in ontwerp

Een van de grootste voordelen van vacuümvormen is de flexibiliteit in het ontwerp. Het is mogelijk om zeer gedetailleerde onderdelen te produceren met complexe geometrieën, en het proces kan worden gebruikt voor verschillende vormen en maten.

Dit betekent dat er geen beperkingen zijn bij het ontwerpen van producten, en dat de mogelijkheid bestaat om onderdelen te produceren die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van de klant.

vacuümvormen
  1. Snelle productie

Vacuümvormen is een zeer geavanceerde productiemethode die snel resultaten oplevert. Het proces bevat een aantal stappen die efficiënt op elkaar zijn ingericht, waardoor de productietijd korter wordt.

Dit betekent dat het mogelijk is om grotere volumes van producten te produceren in een korte tijd, waardoor de doorlooptijd van het project wordt verkort. Wel is de doorlooptijd van het vervaardigen van kunststof producten met spuitgieten sneller.

  1. Milieuvriendelijk

Vacuümvormen is een milieuvriendelijke productiemethode omdat het gebruik ervoor zorgt dat thermoplastische materialen kunnen worden gerecycled.

Dit betekent dat de gebruikte materialen opnieuw kunnen worden gebruikt in andere toepassingen en dat er minder afval bestaat.

  1. Lage productiekosten

In vergelijking met andere productiemethoden heeft vacuümvormen lagere productiekosten. Dit komt voort uit de gebruikte materialen en machines die minder duur zijn en er minder arbeidsuren nodig zijn.

Dit betekent dat de uiteindelijke kosten tegen lagere kosten kunnen worden geproduceerd, waardoor de producten aantrekkelijker geprijsd kunnen worden.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend
  1. Geschikt voor kleine en middelgrote series

Het vacuümvormen van kunststof producten is uitermate geschikt voor kleine en middelgrote series. Het is mogelijk om kleinere series te produceren zonder hoge investeringskosten, waardoor deze productiemethode toegankelijk is voor kleine bedrijven.

Voor middelgrote series bieden vacuümvormen een kosteneffectieve oplossing die snel resultaten resulteren.

Wil je weten of vacuümvormen de geschikte productiemethode is voor jouw kunststof producten?  

Wij helpen jou graag verder met het adviseren, de conceptuitwerking en productie van jouw kunststof producten. Neem gerust contact met ons op. Of vraag een gratis adviesgesprek aan.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Een no-nonsense mentaliteit

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren?

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.
Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee? Dan gaan wij graag het gesprek met je aan.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper