Blog: Wanneer kiezen voor aluminium matrijzen?

kunststof

Het kloppend hart van FlinQ is onze aluminium matrijzenmakerij. Bij ieder kunststof spuitgiet deel hoort immers een matrijs. Doordat wij in eigen huis matrijzen produceren zijn we in staat om snel en voordelig kwalitatief hoogwaardige matrijzen te vervaardigen. Met deze matrijzen produceren we vervolgens uw kunststof spuitgietproducten. Benieuwd waarom aluminium als materiaal vaker geschikt is voor een matrijs dan gedacht?

Wat is een matrijs?

Spuitgietmatrijzen bestaan uit twee delen die tijdens het productieproces machinaal gesloten worden tot één geheel. In gesloten toestand vormen beide helften samen een holte (de vorm van het product). Na de koeltijd openen de twee helften machinaal van elkaar af en kunnen de producten worden uitgenomen. Hierna volgt automatisch de volgende cyclus.

Verschillen tussen aluminium en stalen matrijzen

Niet ieder kunststof spuitgietproduct is te produceren in een aluminium matrijs. Daarentegen is aluminium veel vaker geschikt dan er gedacht wordt. Dit kan de doorslag geven of het rendabel is om het product te spuitgieten of te kijken naar een andere methode. Om te beginnen zetten we een aantal voordelen van een aluminium matrijs op een rij:

Wanneer kiezen voor een aluminium matrijs?

Warmtegeleiding

Aluminium heeft een hogere warmtegeleiding dan staal. Dit heeft als gevolg dat de cyclustijd van het spuitgietproces korter wordt. Een kortere cyclustijd zorgt ook voor een aanzienlijk lagere stukprijs.

 

Doorlooptijd

Aluminium is een veel zachter materiaal dan staal. Dit heeft als grote voordeel dat aluminium sneller verwerkt kan worden dan staal. Als gevolg hiervan verhoogt dit de doorlooptijd.

Investering

Aluminium matrijzen zijn een stuk voordeliger dan stalen matrijzen maar hebben een kortere levensduur. Het is belangrijk om hierin vooraf een weloverwogen keuze in te maken. 

Wat zijn de misvattingen van aluminium matrijzen?

Glasgevulde materialen:

Bij FlinQ hebben we redelijk wat ervaring met aluminium matrijzen welk gebruikt worden voor producten in PA6 glasgevuld. Door de glasvulling zal de matrijs wel sneller slijten. Toch halen we al gauw tot minstens 70.000 shots afhankelijk van het type product.

 

Complexiteit aluminium matrijzen:

Aluminium matrijzen zijn geschikt in combinatie met schuiven, hotrunners en andere mechanismes. Dus zeker niet alleen geschikt als open en dicht uitvoering.


Matrijsbewerkingen:

Ook is aluminium zeer goed te polijsten en te texturen. Dit verschilt nauwelijks met staal. Daarnaast gebeurt de reparatie van aluminium op dezelfde wijze als staal. Echter heeft aluminium wel een verhoogde kans op beschadigingen doordat het zachter is dan staal. Conclusie; ervaring hoe om te gaan met aluminium is dan ook van groot belang.

De specialist in technische kunststof producten & halffabricaten

Als ervaren partner in kunststof spuitgieten ligt onze kracht op de ontwikkeling & productie van kleine tot middelgrote series kunststof producten. (1000 tot 50.000 stuks) Kennis, ervaring en passie worden gecombineerd met duidelijke communicatie, eerlijke prijzen en heldere afspraken. Dit alles vormt ons DNA en is allemaal bedoeld om samen tot het beste eindresultaat te komen.

Volg ons op LinkedIn
Blijf op de hoogte van onze ontwikkeling​