Wat is polyethyleen (HDPE kunststof)?

Wat is HDPE kunststof

Pjotr Kraan

Polyethyleen (PE) is één van de meest toegepaste kunststoffen van dit moment. En dat komt door meerdere unieke eigenschappen, waaronder de brede inzetbaarheid. Maar wat is polyethyleen kunststof eigenlijk? En zeg je nu polyethyleen of polyetheen?

Polyethyleen of polyetheen?

De termen polyethyleen of polyetheen worden regelmatig door elkaar gebruikt en zijn allebei goed. De officiële benaming is polyethyleen, maar tegenwoordig is de naam polyetheen toepasselijker. En dat is niet zonder reden. Tijdens de productontwikkeling wordt plastic inmiddels gemaakt door etheen te koppelen in ketens.

Terwijl er vroeger juist gebruikt gemaakt werd van aaneengeschakelde methyleengroepen. De term polyetheen beschrijft de materie beter. Maar de term polyethyleen is nog altijd de meest gebruikte benaming door de kunststofindustrie en haar afnemers.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van polyethyleen?

De polymeer polyethyleen (PE) is een duurzame kunststof soort. Door het toevoegen van additieven tijdens het productieproces is polyethyleen bestand tegen UV. Handig bij de productie van bijvoorbeeld dakgoten en afvoerpijpen, die urenlang aan zonlicht blootgesteld worden.

Net als andere kunststoffen, wordt polyethyleen niet snel door bacteriën afgebroken. En het is niet of nauwelijks onderhevig aan corrosie of oxidatie. Afhankelijk van de compound, kan polyethyleen worden belast tot een temperatuur tussen de -40 en de 90 graden Celsius.

Het is goed recyclebaar, aangezien het als thermoplast kan worden omgesmolten en hergebruikt. En het heeft een lage kostprijs. Dat maakt polyethyleen een duurzame en verstandige keuze. 

Algemene eigenschappen:

 • Sterk
 • Lage wrijvingscoëfficiënt
 • Chemische bestendigheid
 • Belastbaar tot 70 graden Celsius
 • Recyclebaar
 • Weerstaat hoge druk
 • Slijtvast
 • Goedkoop
flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Hoe wordt polyethyleen gemaakt?

Polyethyleen (PE) ontstaat door de polymerisatie van de koolwaterstof etheen. Hierbij worden gelijksoortige etheen moleculen aan elkaar gekoppeld tot één lange keten. Elke afzonderlijke molecuul heet een monomeer. De keten van identieke moleculen heet een polymeer. 

Polyethyleen is een enigszins flexibel en taai materiaal, dat is opgebouwd uit een semi kristallijne kunststof samenstelling. Polyethyleen bestaat uit zogenaamde met elkaar verbonden eilanden van geordende kristallijne structuren en ongeordende amorfe structuren.

Bij opwarming en afkoeling verandert de samenstelling van het materiaal. Hierdoor kan PE in vloeibare toestand gemakkelijk in allerlei gewenste vormen worden gegoten. Je vindt het vaak terug in koppelingen, afvalcontainers, buizen voor waterleidingen, deksels en doppen van flessen. 

De verschillen tussen HDPE en LDPE

Polyethyleen kan in twee verschillende processen worden gemaakt:

 • Hogedichtheidspolyethyleen (HDPE kunststof) wordt geproduceerd onder lage druk
 • Lagedichtheidspolyethyleen (LDPE kunststof) wordt geproduceerd onder hoge druk

Het verschil tussen HDPE en LDPE zit hem in de dichtheid van deze kunststof soort. Een hoge dichtheid (HDPE) betekent een grotere stijfheid, hardheid, sterkte, slijtvastheid en beter bestand tegen chemicaliën en hogere temperaturen.

HDPE kunststof is goed bestand tegen de meeste zuren, alkalimetalen en chemicaliën. En het blijft vormvast bij temperaturen van -40°C tot +70°C. Een lage dichtheid (LDPE) betekent een zachte kunststof en meer flexibiliteit. HDPE en LDPE zijn ook zeer goed te combineren. Hierdoor kan de gewenste balans gevonden worden voor uw unieke kunststof product.

maritieme sector kunststof producten

Technische eigenschappen HDPE:

 • Buigsterkte: 24 MPa
 • Treksterkte: 22 MPa
 • Elasticiteitsmodulus: 2000 MPa
 • Soortelijke massa: 0,96 g/cm3
 • Rek bij breuk: 600%
 • Buigmodules 900 MPa

Technische eigenschappen LDPE

 • Smeltpunt: 120 °C
 • Treksterkte: 11,7 MPa
 • Dichtheid: 0,91-0,94 g/cm³

Toepassingen van polyethyleen

Dankzij de grote stijfheid van polyethyleen, is deze kunststofsoort bijvoorbeeld goed geschikt voor leidingen die onder flinke druk staan. Het is sterk, slijtvast en relatief goedkoop om te spuitgieten

Praktische toepassingen:

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Een no-nonsense mentaliteit

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren?

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.
Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee? Dan gaan wij graag het gesprek met je aan.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper