Polyethyleen (PE) is één van de meest toegepaste kunststoffen van dit moment. En dat komt door meerdere unieke eigenschappen, waaronder de brede inzetbaarheid. Maar wat is polyethyleen kunststof eigenlijk? En zeg je nu polyethyleen of polyetheen?
Polyethyleen of polyetheen?
De termen polyethyleen of polyetheen worden regelmatig door elkaar gebruikt en zijn allebei goed. De officiële benaming is polyethyleen, maar tegenwoordig is de naam polyetheen toepasselijker. En dat is niet zonder reden. Tijdens de productontwikkeling wordt plastic inmiddels gemaakt door etheen te koppelen in ketens.
Terwijl er vroeger juist gebruikt gemaakt werd van aaneengeschakelde methyleengroepen. De term polyetheen beschrijft de materie beter. Maar de term polyethyleen is nog altijd de meest gebruikte benaming door de kunststofindustrie en haar afnemers.
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van polyethyleen?
De polymeer polyethyleen (PE) is een duurzame kunststof soort. Door het toevoegen van additieven tijdens het productieproces is polyethyleen bestand tegen UV. Handig bij de productie van bijvoorbeeld dakgoten en afvoerpijpen, die urenlang aan zonlicht blootgesteld worden.
Net als andere kunststoffen, wordt polyethyleen niet snel door bacteriën afgebroken. En het is niet of nauwelijks onderhevig aan corrosie of oxidatie. Afhankelijk van de compound, kan polyethyleen worden belast tot een temperatuur tussen de -40 en de 90 graden Celsius.
Het is goed recyclebaar, aangezien het als thermoplast kan worden omgesmolten en hergebruikt. En het heeft een lage kostprijs. Dat maakt polyethyleen een duurzame en verstandige keuze.
Algemene eigenschappen:
- Sterk
- Lage wrijvingscoëfficiënt
- Chemische bestendigheid
- Belastbaar tot 70 graden Celsius
- Recyclebaar
- Weerstaat hoge druk
- Slijtvast
- Goedkoop
Hoe wordt polyethyleen gemaakt?
Polyethyleen (PE) ontstaat door de polymerisatie van de koolwaterstof etheen. Hierbij worden gelijksoortige etheen moleculen aan elkaar gekoppeld tot één lange keten. Elke afzonderlijke molecuul heet een monomeer. De keten van identieke moleculen heet een polymeer.
Polyethyleen is een enigszins flexibel en taai materiaal, dat is opgebouwd uit een semi kristallijne kunststof samenstelling. Polyethyleen bestaat uit zogenaamde met elkaar verbonden eilanden van geordende kristallijne structuren en ongeordende amorfe structuren.
Bij opwarming en afkoeling verandert de samenstelling van het materiaal. Hierdoor kan PE in vloeibare toestand gemakkelijk in allerlei gewenste vormen worden gegoten. Je vindt het vaak terug in koppelingen, afvalcontainers, buizen voor waterleidingen, deksels en doppen van flessen.
De verschillen tussen HDPE en LDPE
Polyethyleen kan in twee verschillende processen worden gemaakt:
- Hogedichtheidspolyethyleen (HDPE kunststof) wordt geproduceerd onder lage druk
- Lagedichtheidspolyethyleen (LDPE kunststof) wordt geproduceerd onder hoge druk
Het verschil tussen HDPE en LDPE zit hem in de dichtheid van deze kunststof soort. Een hoge dichtheid (HDPE) betekent een grotere stijfheid, hardheid, sterkte, slijtvastheid en beter bestand tegen chemicaliën en hogere temperaturen.
HDPE kunststof is goed bestand tegen de meeste zuren, alkalimetalen en chemicaliën. En het blijft vormvast bij temperaturen van -40°C tot +70°C. Een lage dichtheid (LDPE) betekent een zachte kunststof en meer flexibiliteit. HDPE en LDPE zijn ook zeer goed te combineren. Hierdoor kan de gewenste balans gevonden worden voor uw unieke kunststof product.

Technische eigenschappen HDPE:
- Buigsterkte: 24 MPa
- Treksterkte: 22 MPa
- Elasticiteitsmodulus: 2000 MPa
- Soortelijke massa: 0,96 g/cm3
- Rek bij breuk: 600%
- Buigmodules 900 MPa
Technische eigenschappen LDPE
- Smeltpunt: 120 °C
- Treksterkte: 11,7 MPa
- Dichtheid: 0,91-0,94 g/cm³
Toepassingen van polyethyleen
Dankzij de grote stijfheid van polyethyleen, is deze kunststofsoort bijvoorbeeld goed geschikt voor leidingen die onder flinke druk staan. Het is sterk, slijtvast en relatief goedkoop om te spuitgieten.
Praktische toepassingen:
- Kunststof vulblok Solarpaneel – fruitoverkapping – teeltsystemen.
- In & outlet ringen buitenboordmotoren scheepvaart.
- Diverse toepassingen in de horeca en levensmiddelen industrie
- Diverse toepassingen in de chemische industrie
- Diverse onderdelen op daken