Wat is PP kunststof voor spuitgietmateriaal?

Polypropyleen (PP kunststof) staat bekend om zijn veelzijdigheid, duurzaamheid en kosteneffectiviteit, waardoor het een uitstekende keuze is voor spuitgieten. Het biedt een unieke mix van eigenschappen zoals chemische weerstand, elasticiteit en milieuvriendelijkheid, essentieel voor een breed scala aan producten in diverse industrieën.

 

Wat is polypropyleen spuitgieten

Pjotr Kraan

Polypropyleen (PP) behoort tot de thermoplastische kunststoffen. Het wordt veel gebruikt bij kunststof spuitgieten in allerlei uiteenlopende technische toepassingen en kunststof producten. PP is uitermate geschikt voor producten met hoge kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld scharnieren, keukenmachines, tuinartikelen zoals tuinmeubelen, buizen en pijpen, filteronderdelen en tal van andere kunststof materialen.

Wat is PP kunststof voor materiaal?

PP bestaat uit moleculen van organische verbindingen. Op hun beurt bestaan zij uit een opeenvolging van identieke of soortgelijke delen, die chemisch aan elkaar zijn gekoppeld. In de basis wordt PP verkregen uit gesynthetiseerd fossiele olie, biomassa. 

Waarom PP kunststof kiezen als spuitgietmateriaal?

Kiezen voor polypropyleen (PP) voor uw spuitgiettoepassingen biedt diverse voordelen vanwege de unieke eigenschappen van dit veelzijdige materiaal.

 1. Lichtheid en duurzaamheid: PP is opmerkelijk licht, wat vooral gunstig is in industrieën zoals de automobielindustrie, waar elke vermindering van het gewicht brandstofbesparing en verbeterde prestaties kan betekenen. Ondanks zijn lichtheid is PP kunststof uitzonderlijk duurzaam.
 2. Chemische bestendigheid: Polypropyleen is bestand tegen de meeste soorten zuren, basen, oplosmiddelen en bacteriën, wat het een uitstekende keuze maakt voor containers en leidingen die worden gebruikt voor het transporteren van chemicaliën of voor medische hulpmiddelen.
 3. Elasticiteit en taaiheid: PP heeft een hoge weerstand tegen vermoeidheid, wat betekent dat het materiaal flexibel blijft na veelvuldig buigen, een eigenschap die van cruciaal belang is voor levende scharnieren en herhaaldelijk gebruikte componenten.
 4. Hittebestendigheid: Hoewel het niet het meest hittebestendige plastic is, behoudt PP kunststof zijn vorm en stevigheid bij hogere temperaturen dan veel andere standaardplastics, wat belangrijk is voor producten die warmte moeten weerstaan tijdens het gebruik of de verwerking.
 5. Milieuvriendelijk: PP produceert minder afval dan veel andere plastics en is recyclebaar, waardoor het een meer milieuvriendelijke optie is. Dit is vooral belangrijk in het huidige klimaat van verhoogde milieuverantwoordelijkheid.
 6. Kosten-effectiviteit: In vergelijking met andere kunststofmaterialen, biedt PP kunststof een uitstekende balans tussen fysieke eigenschappen en kosten. Het is relatief goedkoop om te produceren, wat resulteert in lagere kosten voor de eindgebruiker.

Dankzij deze eigenschappen is PP kunststof een uitstekende keuze voor spuitgieten, van medische hulpmiddelen tot automobielcomponenten, consumentenproducten en meer. Het biedt een balans tussen prestaties, duurzaamheid, en kosten die moeilijk te evenaren zijn met andere materialen.

PP kunststof

Eigenschappen van PP kunststof

PP is goed bestand tegen chemische oplosmiddelen, zuren en logen. En daarom ook bestand tegen bacteriegroei. Wat een vereiste is in de medische industrie en de voedselindustrie. Het materiaal heeft meerdere unieke eigenschappen. Het is bijvoorbeeld sterk, slijtvast en relatief goedkoop. Heeft een hoog temperatuurbereik en bezit goede mechanische eigenschappen. Waardoor het voor tal van technische, medische en voedsel geschikte toepassingen kan worden ingezet. Denk aan medische apparatuur, maar ook aan huishoudelijke artikelen. 

Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen, kan polyethyleen worden belast tot hoge temperaturen van tussen de 70 en de 90 graden Celsius.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

De meest voorkomende additieven zijn:

 • PP is van zichzelf wit. Door het toevoegen van kleurstoffen kan PP iedere gewenste kleur krijgen.
 • (UV-)stabilisatoren: door het toevoegen van (UV-)stabilisatoren, wordt verkleuring van PP kunststof door de zon voorkomen en zorgt het ervoor dat het zijn sterkte niet verliest.
 • Vlamvertragers: vlamvertragers worden toegepast in bijvoorbeeld de behuizing van elektrische apparaten. Ze zorgen er voor dat verspreiding van brand vertraagd wordt.

Eigenschappen :

 • Hoge slagvastheid
 • Temperatuur gebruik: -35 tot 80 C
 • Recyclebaar
 • Lage wrijvingscoëfficiënt
 • Drukbestendig
 • Goedkoop

Technische eigenschappen:

 • Slagvastheid 22/Jm 
 • Treksterkte 35 MPa 
 • Treksterkte Verlenging 12% 
 • Soortelijke massa 0,905 g/cm3 
 • Buigmodulus 1600 MPa

Conclusie

Concluderend is polypropyleen (PP kunststof) een voorkeursmateriaal voor spuitgieten vanwege zijn unieke combinatie van lichtheid, duurzaamheid, chemische weerstand, en elasticiteit. De hittebestendigheid en recyclebaarheid verhogen zijn aantrekkelijkheid, vooral in sectoren die streven naar milieuduurzaamheid.

Bovendien maakt de kosteneffectiviteit van PP het een economisch verstandige keuze voor een breed scala aan toepassingen, van huishoudelijke goederen tot industriële componenten, waarmee het zowel de behoeften van producenten als consumenten effectief dient.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek in 30 minuten het potentieel van jouw project tijdens onze brainstormsessie!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Heb je een kunststof project wat je wilt laten vervaardigen maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit. Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof project? Dan gaan wij graag het gesprek met je aan.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper