Wat zijn spuitgietmachines

Wat zijn spuitgietmachines?

Pjotr Kraan van FlinQ Plastics kunststof spuitgen
Geschreven door:
Pjotr Kraan
10 februari 2023
In dit artikel lees je
Primary Item (H2)

Kunststof spuitgieten is de productietechniek welke het meest wordt toegepast voor de vervaardiging van kunststofproducten. 

Maar hoe worden kunststof spuitgiet producten eigenlijk gemaakt? In deze blog leggen we uit hoe een spuitgietmachine werkt. 

Spuitgietmachine hoe werkt het? 

Een spuitgietmachine is een speciale machine voor het vervaardigen van kunststof producten. Er zijn veel soorten spuitgietmachines, die meestal kunnen worden onderscheiden door de volgende methoden: rijmodus, openings- en sluitrichting van de matrijs, toepasbare grondstoffen, matrijs klem structuur en injectie structuur.

spuitgieten kunststof, wat is spuitgieten

Wat is een spuitgietmachine?

Spuitgietmachine, ook wel spuitgietmachine genoemd, is een speciale machine voor het vervaardigen van kunststof producten. De meeste spuitgietmachines zijn hoofdzakelijk samengesteld uit twee delen: injectieapparaat en klemeenheid. 

De injectie-eenheid is verantwoordelijk voor het opwarmen van de gegoten kunststof korrels tot een plastische massa. 

De klemeenheid wordt gebruikt om de mal te dragen en de kracht te leveren die nodig is voor het sluiten van de mal, het vastklemmen van de mal en andere acties. Over het algemeen heeft de spuitgietmachine de voordelen van snelle verwerking en voordelige kosten.

Hoe werkt een spuitgietmachine? 

Een spuitgietmachine verwarmt kunststof korrels (granulaat) tot een plastische massa om die massa vervolgens onder hoge druk in een matrijs vorm te spuiten. In onderstaand figuur is te zien hoe een spuitgietmachine werkt. 

Verschillende spuitgietmachines. 

Je kunt niet zomaar ieder product op iedere machine alle plastic producten produceren. Los van de verschillende merken, types en uitvoeringen als elektrische spuitgietmachines of hydraulische machines is het belangrijkste om als verschil te weten dat de tonnage van een machine een rol speelt welk product op welke machine geproduceerd moet worden. Hierin spelen ook aspecten als schroef grootes in mee. 

Het is bij het kiezen van een spuitgiet fabrikant daarom belangrijk te weten welke machines ze hebben staan en of jouw kunststof onderdeel op één van deze machines geproduceerd kan worden. Als dit niet het geval is dan kun je beter direct op zoek naar een fabrikant met de juiste machine. 

Je kunt dit eenvoudig achterhalen door het product volume van de matrijs aan de fabrikant voor te leggen. De fabrikant kan dan het shotgewicht en gewenst aantal holtes berekenen en zo bepalen of ze een geschikte machine hebben staan voor jouw plastic onderdelen. 

Wanneer is kunststof spuitgieten interessant? 

Er spelen vele factoren een rol om te bepalen of spuitgieten interessant is om te kiezen als productietechniek. Het voordeel van spuitgieten zijn de lage kosten per onderdeel.

Ook bij lage afnames van rond de 1000 stuks zijn de kosten per onderdeel vaak veel voordeliger in vergelijking met kunststof of metalen onderdelen die vervaardigd worden uit een andere productietechniek als bijvoorbeeld vacuümvormen. 

Toch is spuitgieten niet voor iedere product case interessant. Dit komt doordat met de productietechniek spuitgieten een matrijs investeringverreist is. Dit moet je meenemen in je kosten van spuitgieten overzicht. 

In onze blog ‘’wat kost spuitgieten’’ vertellen we hier meer over. 

Kunststof spuitgiet specialist met een no-nonsense mentaliteit

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? 

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.

Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee?  Dan gaan wij graag het gesprek met je aan. 
Neem contact op
Benieuwd naar mijn verhaal?
Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. Het kon dan ook niet anders dan dat ik eerst in het familiebedrijf ben gaan werken.
Lees verder