verschillende soorten kunststof

Verschillende kunststof soorten

Pjotr Kraan van FlinQ Plastics kunststof spuitgen
Geschreven door:
Pjotr Kraan
1 maart 2022
In dit artikel lees je
Primary Item (H2)

Met spuitgieten worden kunststof producten gemaakt. Dit is een complex proces met tal van mogelijkheden. Het ontwikkelingstraject start met één belangrijke vraag die centraal staat: Welke kunststof soorten zijn het best geschikt voor mijn product en toepassing?

Wat zijn thermoplasten?

Thermoplasten worden plastische als ze verhit worden. Als de grondstof plastische is kan de thermoplast in bijna ieder gewenste vorm worden gemaakt. Na afkoeling behoudt het materiaal deze vorm en zo ontstaat er een kunststof product. Denk bijvoorbeeld aan kunststof broodtrommels, pennenbakjes, afstandsbediening of je computermuis.

Grote kans dat dit gemaakt is met een thermoplast die middels kunststof spuitgieten aan zijn vorm gekomen is. De meeste kunststoffen zijn slijtvast, licht, herbruikbaar en goed bestand tegen zuren en zouten. Door deze eigenschappen zijn de mogelijkheden met kunststof spuitgieten eindeloos en de ontwikkelingen gaan in een flinQ tempo.

Verschillende kunststof soorten (Thermoplasten)

Polyamide (PA)

De toepassingen van PA (Nylon) is zeer divers. Door de goede thermische, mechanische en o.a. chemische bestendigheid van dit type materiaal is het geschikt een verscheidenheid aan toepassingen. Bijvoorbeeld in de lucht en ruimtevaart, elektronica, spoorbouw en tal van andere industrieën.

Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS)

ABS is een veel voorkomende kunststof materiaalsoort. Dit materiaal kent veel toepassingen in allerlei uit één lopende producten. Je vindt het bijvoorbeeld terug in huishoudelijke apparatuur, telefoons, speelgoed (Lego bijvoorbeeld), reiskoffers en autobumpers. ABS kunststof is een slagvast en stevige kunststofsoort die met verschillende additieven te upgraden is.

Polyacetaal (POM)

POM kunststof vind je bijvoorbeeld terug in tandwielen, afdichtingen, geleidingsonderdelen, behuizingen en pompelementen. Dit als industriële, medische en voedings- gerelateerde toepassingen. Voor buiten toepassingen moeten er wel UV stabilisatoren worden toegepast.

Polyethyleen (HDPE)

Polyethyleen is uitermate geschikt voor leidingen voor gas, drinkwater en riolering. Dankzij de grote stijfheid van polyethyleen is deze kunststof soort goed geschikt voor leidingen die onder een flinke druk staan. Je vindt het bijvoorbeeld ook terug in koppelingen, afval containers, deksels, doppen van flessen en andere soorten van verpakking.

Polypropyleen (PP)

PP kunststof is een veel voorkomende kunststof spuitgiet soort. Dit materiaal kent veel toepassingen in allerlei uiteenlopende producten. PP is uitermate geschikt voor producten met hoge kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld scharnieren, keukenmachines, tuinartikelen zoals tuinmeubelen, buizen & pijpen, filter onderdelen en tal van andere toepassingen.

spuitgietmaterialen

Kunststof spuitgiet specialist met een no-nonsense mentaliteit

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? 

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.

Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee?  Dan gaan wij graag het gesprek met je aan. 
Neem contact op
Benieuwd naar mijn verhaal?
Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. Het kon dan ook niet anders dan dat ik eerst in het familiebedrijf ben gaan werken.
Lees verder