Kunststof soorten materiaal

Verschillende kunststof soorten

In dit artikel lees je

Met spuitgieten worden kunststof producten gemaakt. Dit is een complex proces met tal van mogelijkheden. Het ontwikkelingstraject start met één belangrijke vraag die centraal staat: Welke kunststof soorten zijn het best geschikt voor mijn product en toepassing?

Wat zijn thermoplasten?

Thermoplasten worden plastische als ze verhit worden. Als de grondstof plastische is kan de thermoplast in bijna ieder gewenste vorm worden gemaakt. Na afkoeling behoudt het materiaal deze vorm en zo ontstaat er een kunststof product. Denk bijvoorbeeld aan kunststof broodtrommels, pennenbakjes, afstandsbediening of je computermuis. Grote kans dat dit gemaakt is met een thermoplast die middels kunststof spuitgieten aan zijn vorm gekomen is. De meeste kunststoffen zijn slijtvast, licht, herbruikbaar en goed bestand tegen zuren en zouten. Door deze eigenschappen zijn de mogelijkheden met kunststof spuitgieten eindeloos en de ontwikkelingen gaan in een flinQ tempo.

Verschillende kunststof soorten (Thermoplasten)

Polyamide (PA)

De toepassingen van PA (Nylon) is zeer divers. Door de goede thermische, mechanische en o.a. chemische bestendigheid van dit type materiaal is het geschikt een verscheidenheid aan toepassingen. Bijvoorbeeld in de lucht en ruimtevaart, elektronica, spoorbouw en tal van andere industrieën.

Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS)

ABS is een veel voorkomende kunststof materiaalsoort. Dit materiaal kent veel toepassingen in allerlei uit één lopende producten. Je vindt het bijvoorbeeld terug in huishoudelijke apparatuur, telefoons, speelgoed (Lego bijvoorbeeld), reiskoffers en autobumpers. ABS kunststof is een slagvast en stevige kunststofsoort die met verschillende additieven te upgraden is.

Polyacetaal (POM)

POM kunststof vind je bijvoorbeeld terug in tandwielen, afdichtingen, geleidingsonderdelen, behuizingen en pompelementen. Dit als industriële, medische en voedings- gerelateerde toepassingen. Voor buiten toepassingen moeten er wel UV stabilisatoren worden toegepast.

Polyethyleen (HDPE)

Polyethyleen is uitermate geschikt voor leidingen voor gas, drinkwater en riolering. Dankzij de grote stijfheid van polyethyleen is deze kunststof soort goed geschikt voor leidingen die onder een flinke druk staan. Je vindt het bijvoorbeeld ook terug in koppelingen, afval containers, deksels, doppen van flessen en andere soorten van verpakking.

Polypropyleen (PP)

PP kunststof is een veel voorkomende kunststof spuitgiet soort. Dit materiaal kent veel toepassingen in allerlei uiteenlopende producten. PP is uitermate geschikt voor producten met hoge kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld scharnieren, keukenmachines, tuinartikelen zoals tuinmeubelen, buizen & pijpen, filter onderdelen en tal van andere toepassingen.

Benieuwd wat wij voor jouw kunststof idee kunnen betekenen?

Lees ook