5 verschillende kunststof soorten voor spuitgieten

In de wereld van productontwikkeling is de keuze van kunststoffen zoals Polyamide (PA), Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS), Polyacetaal (POM), Polyethyleen (HDPE) en Polypropyleen (PP) cruciaal. Deze keuze bepaalt de kwaliteit, kosten, en duurzaamheid van het eindproduct.

 

materiaalkeuze spuitgieten
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Met spuitgieten worden kunststof producten gemaakt. Dit is een complex proces met tal van mogelijkheden. Het ontwikkelingstraject start met één belangrijke vraag die centraal staat: Welke kunststof soorten zijn het best geschikt voor mijn product en toepassing?

Wat zijn thermoplasten?

De selectie van de juiste grondstof, met name de keuze van de kunststof soorten zoals Polyamide (PA), Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS), Polyacetaal (POM), Polyethyleen (HDPE), en Polypropyleen (PP), is essentieel tijdens de productontwikkelingsfase.

Deze beslissing beïnvloedt de algehele prestaties, duurzaamheid, productiekosten, esthetiek, en milieueffecten van het uiteindelijke product. Elk van deze kunststof soorten heeft unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor verschillende toepassingen, en hun selectie moet strategisch worden benaderd om te voldoen aan de functionele vereisten, naleving van regelgeving, en duurzaamheidsdoelstellingen van het beoogde product.

Een zorgvuldige afweging in deze vroege fase voorkomt latere uitdagingen en optimaliseert het succes en de efficiëntie van het eindproduct.

Verschillende kunststof soorten kun je spuitgieten?

Polyamide (PA)

De toepassingen van PA (Nylon) is zeer divers. Door de goede thermische, mechanische en o.a. chemische bestendigheid van dit type materiaal is het geschikt een verscheidenheid aan toepassingen. Bijvoorbeeld in de lucht en ruimtevaart, elektronica, spoorbouw en tal van andere industrieën.

  • Eigenschappen: Hoge thermische en mechanische stabiliteit, goede chemische bestendigheid, slijtvast.
  • Toepassingen: Gebruikt in de lucht- en ruimtevaart, elektronica, spoorbouw, en meer vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Ideaal voor onderdelen die zowel sterkte als flexibiliteit vereisen.
PA Kunststof sputigieten

Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS)

ABS is een veel voorkomende kunststof materiaalsoort. Dit materiaal kent veel toepassingen in allerlei uit één lopende producten. Je vindt het bijvoorbeeld terug in huishoudelijke apparatuur, telefoons, speelgoed (Lego bijvoorbeeld), reiskoffers en autobumpers. ABS kunststof is een slagvast en stevige kunststofsoort die met verschillende additieven te upgraden is.

  • Eigenschappen: Slagvast, stevig, en kan worden verbeterd met additieven. Heeft een goede balans tussen mechanische stijfheid, hardheid en chemische stabiliteit.
  • Toepassingen: Alomtegenwoordig in huishoudelijke apparaten, telefoons, speelgoed (zoals Lego), reiskoffers en autobumpers. Een favoriet voor producten die een sterke, harde kunststof vereisen.
flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Polyacetaal (POM)

POM kunststof vind je bijvoorbeeld terug in tandwielen, afdichtingen, geleidingsonderdelen, behuizingen en pompelementen. Dit als industriële, medische en voedings- gerelateerde toepassingen. Voor buiten toepassingen moeten er wel UV stabilisatoren worden toegepast.

  • Eigenschappen: Hoge sterkte, stijfheid en goede glij-eigenschappen. Bestand tegen vele oplosmiddelen en heeft een lage wrijvingscoëfficiënt.
  • Toepassingen: Veel gebruikt in tandwielen, afdichtingen, geleidingsonderdelen, behuizingen en pompelementen. Voor buitentoepassingen zijn UV-stabilisatoren noodzakelijk.

Polyethyleen (HDPE)

Polyethyleen is uitermate geschikt voor leidingen voor gas, drinkwater en riolering. Dankzij de grote stijfheid van polyethyleen is deze kunststof soort goed geschikt voor leidingen die onder een flinke druk staan. Je vindt het bijvoorbeeld ook terug in koppelingen, afval containers, deksels, doppen van flessen en andere soorten van verpakking.

  • Eigenschappen: Bestand tegen fysieke impact, chemische corrosie en heeft een hoge stijfheid en sterkte-gewichtsverhouding.
  • Toepassingen: Veel gebruikt in leidingsystemen voor gas, drinkwater en riolering. Ook gebruikt in verpakkingsmaterialen zoals flessendoppen en afvalcontainers.

Polypropyleen (PP)

PP kunststof is een veel voorkomende kunststof spuitgiet soort. Dit materiaal kent veel toepassingen in allerlei uiteenlopende producten. PP is uitermate geschikt voor producten met hoge kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld scharnieren, keukenmachines, tuinartikelen zoals tuinmeubelen, buizen & pijpen, filter onderdelen en tal van andere toepassingen.

  • Eigenschappen: Lichtgewicht, hoge chemische weerstand en goede mechanische eigenschappen. Het heeft een hoge oppervlaktehardheid en is bestand tegen vermoeiing.
  • Toepassingen: Ideaal voor scharnieren, keukenapparaten, tuinmeubelen, buizen, pijpen en filteronderdelen. Veel gebruikt in producten die hoge kwaliteitseisen stellen.

Het belang van grondstofkeuze tijdens productontwikkeling

De keuze van de juiste kunststof soort kiezen tijdens de productontwikkeling is van cruciaal belang, aangezien dit de prestaties, kosten, esthetiek, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van het uiteindelijke product aanzienlijk beïnvloedt.

Kunststof soorten variëren in hun fysieke eigenschappen, verwerkbaarheid, uiterlijk en recyclebaarheid, wat allemaal in overweging moet worden genomen om te voldoen aan functionele vereisten, productiekosten, milieunormen en specifieke industriële regelgevingen.

Een strategische en goed geïnformeerde keuze van kunststof soorten in de vroege ontwikkelingsfase voorkomt latere kosten en complicaties en draagt bij aan een succesvol, duurzaam en kostenefficiënt eindproduct.

kunststof soorten

Conclusie

De keuze van de juiste kunststof soort (thermoplast) hangt af van de specifieke eisen van het product, zoals duurzaamheid, flexibiliteit, weerstand tegen omgevingsfactoren, en kosten. Het begrijpen van de unieke eigenschappen en toepassingen van elke thermoplastische kunststof soort kan ontwerpers en ingenieurs helpen de meest geschikte materialen voor hun projecten te selecteren.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper