VAN IDEE TOT PRODUCTIE: HOELANG DUURT HET SPUITIGETPROCES

Een veelvoorkomende vraag die wij bij FlinQ regelmatig krijgen is ‘’Hoelang het duurt om iets te spuitgieten’’ In deze blog beantwoorden we een aantal vragen, die een rol spelen in de tijdsduur om van idee tot een fysiek kunststof product te komen. 

Spuitgieten proces duur
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Inleiding

Spuitgieten is een cruciaal proces in de productie van kunststofproducten, variërend van eenvoudige onderdelen tot complexe componenten. Maar hoe lang duurt het eigenlijk om een product van idee tot productie te brengen? Dit proces kan variëren van enkele weken tot maanden, afhankelijk van verschillende factoren.

Vraag 1: Hoeveel tijd duurt het gehele proces om van idee tot product te komen?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen als je een product idee wilt omzetten naar een fysiek kunststof spuitgietproduct is ‘’ Wat is de duur proces om van idee tot product te komen?’’ Om tot een goed tijdsbeeld voor een functioneel en produceerbaar succesvol product te komen, is het belangrijk om de juiste stappen in beeld te hebben. 

In onze blog ‘’ hulp bij productontwikkeling’’ leggen we je globaal de stappen uit die bij het vervaardigen van een kunststof product komt kijken.

De tijd die het kost om van idee tot fysiek kunststof product te komen neemt over het algemeen 8 tot 16 werkweken in beslag. Maar dit is afhankelijk van veel verschillende factoren. In onze blog ‘’ Productontwikkeling planning’’ leggen we je uit welke factoren dit zijn. 

Vraag 2: Hoeveel tijd kost product engineering? 

Product engineering bij FlinQ is het ontwerpen en ontwikkelen van kunststof producten in opdracht van jou als klant. Jouw wensen, ideeën en eisen staan centraal. Maar wij kijken nog wat verder tijdens de productontwikkeling.

Door de enorme vormvrijheid van spuitgieten, is vrijwel alles mogelijk. Dit maakt dat wij de meest creatieve ideeën en oplossingen tegenkomen. Maar hoe meer keuzes, hoe meer afwegingen er te maken zijn. Voordat je het weet blijf je veranderingen doorvoeren en iedere verandering kost tijd. De belangrijkste tip is stel vooraf een duidelijk doel en als jouw ontwerp voldoet aan het gestelde doel baker deze fase dan af. 

In onze blog ‘’Product engineering’’ leggen we je alles uit wat belangrijk is bij het engineeren van een kunststof spuitgiet product. 

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Vraag 3:  Tijd Besparen door geen prototype te maken? 

Nee dat raden wij zeker niet aan. Een prototype is een onmisbare schakel in het productontwikkelingsproces. Daarom is het maken van een prototype een gebruikelijke stap in de ontwikkelingsfase. Daarnaast is het raadzaam om dit al in een vroeg stadium en herhalend te doen. Hierdoor kun je meermaals met je team, klanten of leveranciers het concept valideren en feedback ontvangen.

Deze feedback van je netwerk is onmisbaar. Daarnaast kun je nu concrete stappen zetten naar het definitieve ontwerp. Ten slot voorkom je nu ook noodzakelijke veranderingen als het product gelanceerd is. En dit bespaart juist heel veel tijd. Een prototype laat je over het algemeen binnen een paar werkdagen maken. Dus sla deze stap zeker niet over. 

SLA 3D printen

Vraag 4: Hoeveel tijd kost het laten maken van een matrijs? 

Een matrijs is een onmisbare investering voor het laten vervaardigen van een kunststof spuitgietproduct. De levertijd van een matrijs is per matrijzenbouwer verschillend en hangt ook af van de complexiteit en materiaalkeuze van de matrijs. Ook of het een hoogwaardige matrijs is of niet speelt een rol in de tijdsduur. Over het algemeen worden aluminium matrijzen sneller vervaardigd dan stalen matrijzen. 

Matrijzen kunnen als hoge kosten gezien worden in het ontwikkeltraject. Het is zeker de grootste kostendrijver bij spuitgieten. Maar als de case van het te produceren plastic product interessant genoeg is om te spuitgieten dan is de terugverdientijd van de matrijs vrij snel. 

Wij houden altijd 4 tot 6 werkweken aan voor het vervaardigen van een normale spuitgietmatrijs. Een hoogwaardige matrijs rekenen we tussen de 6 en 8 werkweken voor. 

Wil je meer weten over wat een matrijs voor spuitgieten precies is? Lees dan onze blog ‘’ Wat is een matrijs’’ 

matrijs

Vraag 5: Hoeveel tijd kost het productieproces spuitgieten? 

Het productieproces spuitgieten is er op gericht om zo snel en efficiënt mogelijk een grote hoeveelheid kunststof producten te vervaardigen. Ook voor deze vraag geldt dat een eenduidig antwoord moeilijk te geven is omdat er vele factoren een rol spelen in de duur van een productie. 

Zo zijn de bepalende factoren voor de tijdsduur van een productie voor een kunststof onderdeel afhankelijk van het productievolume, meervoudige matrijzen of enkel, productie uren en het materiaal. Een gemiddelde productie van 10.000 stuks met een enkelvoudige matrijs duurt circa 2-5 werkdagen. 

Meer weten over kunststof spuitgieten lees onze blog ‘’Wat is kunststof spuitgieten?’’ 

Conclusie: 

De tijd die het duurt van productontwikkeling tot aan het spuitgietproces neemt zo’n 4 tot 16 werkweken in beslag. De tijdsduur van het spuitgiet traject hangt met name af of er sprake is van complexe ontwerpen, matrijs zonder ondersnijdingen gemaakt kan worden, afstemming tussen ontwerp en productie soepel verloopt en nog vele andere factoren die een rol spelen. 

Maar de tijd die het kost om een kunststof product ontwikkelen is het zeker waard als je de voordelen van kunststof spuitgieten bekijkt. Zo hebben spuitgiet onderdelen sterke mechanische eigenschappen, lage kosten per onderdeel en hoge precisie en efficiëntie in het proces. Wil je meer weten over de voordelen van kunststof spuitgieten? Lees dan onze blog ‘’ Wat zijn de voordelen van kunststof spuitgieten?’’

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Benieuwd naar de kostprijs van jouw kunststof product?

Voer het aantal producten in en bereken de kostprijs voor jouw productie.
Hoeveel producten heb je nodig?
Mini calc
producten
Direct in contact komen?
info@flinqplastics.nl
Plan kennismaking

Lees meer: