KLEINE SERIES SPUITGIETEN: EEN COMPLETE GIDS

Spuitgieten voor kleine series wordt vaak over het hoofd gezien als een kostenefficiënte optie. Toch ligt de sleutel tot haalbaarheid, zelfs vanaf 500 stuks, juist in de ontwerpfase. Door een slim en efficiënt ontwerp kunnen de initiële kosten van de mal worden gecompenseerd door lagere stukprijzen bij hogere aantallen. Dit maakt spuitgieten een aantrekkelijke keuze voor zowel kleine als middelgrote productievolumes.

 

spuitgieten kleine series
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

SPUITGIETEN VAN KLEINE SERIES

Introductie

Kleine series spuitgieten wordt vaak over het hoofd gezien als kostenefficiënte optie. Toch ligt juist in de ontwerpfase de sleutel tot haalbaarheid, zelfs vanaf 500 stuks.

Misvattingen over Spuitgieten

Veel mensen gaan ervan uit dat spuitgieten pas rendabel wordt bij productieaantallen boven de 10.000 stuks. Maar is deze aanname wel juist? Het antwoord is absoluut niet: voor bepaalde producten kan spuitgieten al haalbaar en kostenefficiënt zijn bij hoeveelheden vanaf slechts 500 stuks. Dit doorbreekt het traditionele denkbeeld en opent deuren naar nieuwe mogelijkheden voor zowel grote als kleine projecten.

Alternatieve Productiemethoden

Alternatieve productiemethoden zoals frezen, vacuümgieten of 3D-printen kunnen per stuk aanzienlijk duurder uitvallen. Hoewel deze technieken hun eigen voordelen hebben, zoals flexibiliteit in ontwerp en de mogelijkheid om zonder grote initiële investeringen te produceren, lopen de kosten per eenheid snel op. Dit maakt ze minder geschikt voor projecten waarbij meer dan een handvol onderdelen nodig zijn.

Omslagpunt van Kleine Series Spuitgieten

Het omslagpunt van kleine series spuitgieten, waarbij de investering in een spuitgietmal en het spuitgietproces zelf kosteneffectiever wordt dan deze alternatieven, ligt verrassend genoeg vaak al bij kleine series. De initiële kosten van de mal worden gecompenseerd door de lagere stukprijzen bij hogere aantallen, waardoor spuitgieten al vanaf ongeveer 500 stuks een economisch aantrekkelijke optie kan zijn.

spuitgieten van kleine series

KLEINE SERIES SPUITGIETEN: DE KRACHT VAN HET ONTWERP

Ontwerpfase en Kostenreductie

In de wereld van productontwikkeling en -fabricage wordt spuitgieten vaak geassocieerd met grote productievolumes en de noodzaak van aanzienlijke voorinvesteringen. Echter, de mogelijkheid om spuitgieten rendabel te maken voor kleine series, ligt verrassend genoeg in de vroege ontwerpfase van het product.

Het Misverstand Doorbroken

Veel mensen geloven dat spuitgieten alleen economisch haalbaar is voor productieaantallen die de tienduizenden overschrijden. Deze aanname is echter niet altijd juist. Voor specifieke producten kan spuitgieten al vanaf hoeveelheden rond de 500 stuks kosteneffectief zijn. De sleutel tot deze haalbaarheid? Een slim en efficiënt ontwerp.

De Rol van Ontwerp in Spuitgieten

Bij het vervaardigen van kleine series door middel van spuitgieten, speelt het ontwerp van zowel het product als de matrijs een cruciale rol. Complexe producten vereisen complexe matrijzen, wat de kosten aanzienlijk kan opdrijven. Het is daarom essentieel om het productontwerp zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te houden.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

De Kunst van Eenvoud

Eenvoud in het ontwerp maakt niet alleen de matrijsproductie minder complex en dus goedkoper, maar het versnelt ook het productieproces zelf. Een minder complexe matrijs kan sneller worden geproduceerd en vergt minder aanpassingen en onderhoud, wat leidt tot snellere doorlooptijden en lagere kosten per eenheid. Daarbij biedt een eenvoudiger ontwerp meer flexibiliteit voor toekomstige aanpassingen. Dit is vooral waardevol in de beginfasen van productontwikkeling, waar wijzigingen vaker voorkomen.

details-in-productontwerp

WEINIG ERVARING MET KUNSTSTOF PRODUCTDESIGN?

Bij onvoldoende ervaring in productontwikkeling is een samenwerking met een gespecialiseerde partner de ideale oplossing. Zij begeleiden het volledige proces van A tot Z, zorgen voor een vloeiende overgang tussen alle fases en nemen de communicatie met alle betrokken partijen uit handen.

Bovendien adviseren zij over cruciale keuzes, zoals productie in Nederland, het buitenland, of een combinatie van beide, om zo haalbare, maakbare en betaalbare producten te leveren die naadloos aansluiten bij jouw wensen en eisen. Door hun efficiënte aanpak bespaar je niet alleen tijd en geld tijdens het ontwikkeltraject, maar ook bij toekomstige serieproducties.

productie optimalisatie

CONCLUSIE SPUITGIETEN VAN KLEINE SERIES

Het ontwerpen voor spuitgieten, vooral in kleine series, vereist een strategische benadering. Het begint allemaal met een grondig begrip van de beperkingen en mogelijkheden van het spuitgietproces. Door vroeg in het ontwerpproces slimme keuzes te maken, kunnen ontwerpers en fabrikanten de kosten beheersen en tegelijkertijd de kwaliteit en functionaliteit van het eindproduct waarborgen.

Kleine series spuitgieten biedt dus een haalbare en vaak superieure keuze voor een breed scala aan toepassingen, van prototypes tot kleine productieruns. De sleutel tot succes ligt in de kracht van het ontwerp – een principe dat de basis vormt voor efficiëntie, kwaliteit, en economische levensvatbaarheid in de productie.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Benieuwd naar de kostprijs van jouw kunststof product?

Voer het aantal producten in en bereken de kostprijs voor jouw productie.
Hoeveel producten heb je nodig?
Mini calc
producten
Direct in contact komen?
info@flinqplastics.nl
Plan kennismaking

Lees meer: