Kunststof producten laten maken: jouw ontwerp, onze expertise

Het laten maken van kunststof producten is een proces dat veel stappen omvat. Van het allereerste idee, tot het ontwerpen, kiezen van de juiste materialen, en uiteindelijk de productie van het product. Het is een proces dat zorgvuldigheid en aandacht voor detail vereist, en waarbij de juiste keuzes essentieel zijn voor een succesvol eindresultaat. In deze blog zullen we je door de verschillende stappen van het proces leiden, en laten zien waar je op moet letten bij het laten maken van kunststof producten.

 

 
Kunststof producten laten maken

Pjotr Kraan

Bij het laten maken van kunststof producten is een duidelijk ontwerp essentieel, samen met de keuze van het juiste type kunststof voor je product. Er zijn diverse soorten kunststof, elk met unieke eigenschappen en toepassingen. De prijs kan ook variëren per type kunststof. Het veelgebruikte productieproces voor kunststof producten is spuitgieten, waarbij gesmolten kunststof onder hoge druk in een mal wordt gespoten. Het is belangrijk om te weten welk proces het beste past bij jouw specifieke product en eisen.

Het ontwerpproces van kunststof producten maken


Kunststof producten laten maken proces

Het ontwerpen van een kunststof product is een essentieel onderdeel van het proces van kunststof producten laten maken. Het begint allemaal met een idee. Dit idee wordt vervolgens omgezet in een concreet ontwerp dat klaar is voor productie.

Bij het ontwerpen van een kunststof product moet je rekening houden met verschillende factoren. Hieronder valt het uiteindelijke gebruik van het product. Waar zal het product voor worden gebruikt? Welke eisen stelt dit aan het product? Dit zijn belangrijke vragen die je moet stellen bij het ontwerpen van jouw kunststof product.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de gewenste eigenschappen van het product. Wat voor materiaal wil je gebruiken? Welke kleur moet het product hebben? Moet het product flexibel of juist stevig zijn? Dit zijn allemaal factoren die de uiteindelijke eigenschappen van het product bepalen.

Ook de maakbaarheid van het product speelt een belangrijke rol bij het ontwerpen. Is het ontwerp te complex? Zijn er bepaalde onderdelen die moeilijk te produceren zijn? Het is belangrijk om een ontwerp te maken dat niet alleen voldoet aan de eisen van het uiteindelijke gebruik en de gewenste eigenschappen, maar ook goed te produceren is.

Een goed ontwerp is essentieel voor een succesvol eindproduct. Het is belangrijk om voldoende tijd en aandacht te besteden aan het ontwerpproces en om samen te werken met een ontwerper die ervaring heeft met het ontwerpen van kunststof producten. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat jouw idee wordt omgezet in een product dat voldoet aan al jouw eisen en verwachtingen.

Kunststof-spuitgieten-ontwerprichtlijnen

Materiaalkeuze voor kunststof


Bij het maken van kunststof producten op maat, is de keuze van het juiste materiaal van groot belang. Er zijn veel verschillende soorten kunststoffen beschikbaar, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. De keuze van het juiste materiaal kan het verschil maken tussen een succesvol eindproduct en een mislukking.

Bij het kiezen van een materiaal voor jouw kunststof product, moet je rekening houden met verschillende factoren. Een van de belangrijkste overwegingen is de eisen die aan het product worden gesteld. Dit omvat de sterkte van het materiaal, de flexibiliteit en de bestendigheid tegen invloeden van buitenaf zoals UV-straling, vocht en chemicaliën.

Kunststof-materiaal-kosten

Als je bijvoorbeeld een kunststof product wilt laten maken dat veel gewicht moet kunnen dragen, dan is het belangrijk om te kiezen voor een sterk en stevig materiaal. Als het product daarentegen flexibel moet zijn, dan is een zachter en flexibeler materiaal de beste keuze.

Kunststof materiaal gewicht 2

Ook de bestendigheid tegen invloeden van buitenaf speelt een rol bij de materiaalkeuze. Als het product buiten gebruikt zal worden, dan moet het materiaal bestand zijn tegen UV-straling en vocht. Als het product in contact zal komen met chemicaliën, dan is het belangrijk om te kiezen voor een materiaal dat hier tegen bestand is.

Bij het maken van kunststof producten op maat, is het dus belangrijk om zorgvuldig na te denken over de eisen die aan het product worden gesteld en om het juiste materiaal te kiezen dat aan deze eisen voldoet. Door samen te werken met een ervaren producent van kunststof producten, kun je er zeker van zijn dat jouw product wordt gemaakt van het juiste materiaal en dat het voldoet aan al jouw verwachtingen.

Productietechnieken kunststof producten


Er zijn verschillende productietechnieken beschikbaar voor het maken van kunststof producten, elk met zijn eigen voordelen en toepassingen. De meest gebruikte methoden zijn spuitgieten, vacuumvormen, lasersnijden, frezen en 3D-printen.


Spuitgieten is een van de meest populaire technieken voor het produceren van kunststof producten. Het is een proces waarbij gesmolten kunststof wordt ingespoten in een matrijs, waar het afkoelt en stolt in de gewenste vorm. Spuitgieten is geschikt voor het maken van complexe vormen en is ideaal voor producten die in grote aantallen worden geproduceerd. Het is ook een kosteneffectieve manier om kunststof producten te maken, vooral als het gaat om grote oplages.


Vacuumvormen is een techniek waarbij een plaat van thermoplastisch materiaal wordt verwarmd tot het buigzaam is, en vervolgens over een mal wordt getrokken en met vacuüm in de gewenste vorm wordt gebracht. Deze methode is geschikt voor het maken van grote, dunwandige onderdelen zoals verpakkingen, displaymaterialen en carrosserieonderdelen.


Lasersnijden is een proces waarbij een laser wordt gebruikt om kunststof materialen te snijden. Het is een nauwkeurige en efficiënte manier om complexe vormen en patronen uit te snijden, en is geschikt voor zowel kleine als grote oplages.

Kunststof frezen


Frezen is een proces waarbij een roterend gereedschap wordt gebruikt om materiaal te verwijderen en de gewenste vorm te creëren. Frezen is geschikt voor het maken van nauwkeurige en complexe onderdelen, en is ideaal voor kleine tot middelgrote oplages.


3D-printen is een relatief nieuwe techniek voor het maken van kunststof producten. Het is een proces waarbij een 3D-object wordt opgebouwd uit opeenvolgende lagen van materiaal. 3D-printen is geschikt voor het maken van complexe en gedetailleerde vormen en is ideaal voor prototyping en kleine oplages.

Bij het kiezen van een productietechniek voor jouw kunststof product, is het belangrijk om rekening te houden met de vorm en complexiteit van het product, de gewenste eigenschappen en de oplage. Door samen te werken met een ervaren producent van kunststof producten, kun je er zeker van zijn dat de juiste techniek wordt gekozen voor jouw project.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Kosten kunststof producten laten maken


De kosten voor het laten maken van kunststof producten kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gekozen productietechniek, het gebruikte materiaal, de complexiteit van het ontwerp, en de oplage.

Productietechniek
De gekozen productietechniek heeft een grote invloed op de kosten. Spuitgieten is bijvoorbeeld een kosteneffectieve manier om kunststof producten te maken, vooral als het gaat om grote oplages. Aan de andere kant zijn technieken zoals 3D-printen en frezen meer geschikt voor kleinere oplages, maar kunnen de kosten per stuk hoger zijn.

Materiaal
De keuze van het materiaal is een andere belangrijke factor die de kosten beïnvloedt. Verschillende soorten kunststof hebben verschillende prijzen, en de keuze van het juiste materiaal is essentieel voor het succes van het eindproduct.

Ontwerp
De complexiteit van het ontwerp speelt ook een rol in de kosten. Een complex ontwerp kan extra tijd en middelen vereisen om te produceren, wat de kosten kan verhogen. Daarom is het belangrijk om bij het ontwerpen rekening te houden met de maakbaarheid van het product.

Oplage
De oplage heeft een grote invloed op de kosten per stuk. Bij grote oplages kunnen de vaste kosten, zoals de kosten voor het maken van een matrijs, over meer eenheden worden verdeeld, wat de kosten per stuk verlaagt. Bij kleinere oplages zijn de vaste kosten echter een groter deel van de totale kosten, waardoor de kosten per stuk hoger zijn.

Overige kosten
Naast de bovengenoemde factoren zijn er nog andere kosten die een rol kunnen spelen, zoals de kosten voor het ontwerpen van het product, het testen van prototypes, en het verpakken en verzenden van de producten.

Wanneer je overweegt om kunststof producten te laten maken, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de kosten die hiermee gemoeid zijn. Door samen te werken met een ervaren producent van kunststof producten, kun je ervoor zorgen dat je een goed inzicht krijgt in de kosten en dat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

De valkuil van kunststof productontwikkeling? 


Een van de grootste voordelen van het ontwikkelen van een kunststof spuitgietonderdeel is dat bijna alles mogelijk is. Maar dit voordeel heeft ook een keerzijde. Hoe complexer het ontwerp van het plastic product, hoe complexer en duurder de matrijs (mal) van het product wordt.

Voorbeeld van een valkuil bij productontwikkeling

Stel, je wilt een kunststof behuizing laten maken met een jaarbehoefte van 2500 stuks. De eisen voor dit product zijn dat het stevig en slagvast moet zijn, met aan de zijkant van het product verschillende aansluitmogelijkheden, zoals USB-poorten.

Een productontwikkelaar vertaalt jouw wensen naar een eerste concept, waarbij geadviseerd wordt om PC/ABS als grondstof te gebruiken. Je gaat met dit concept naar een spuitgieter om het product te laten maken. Maar bij het zien van de offerte voor de matrijs en productprijs, schrik je: het past totaal niet binnen je budget.

haalbaarheidsonderzoek-productontwikkeling

Hoe had het wel haalbaar kunnen zijn?

In het voorbeeld was de bottleneck de openingen voor de USB-poorten aan de zijkant van het product. Door deze openingen werd een schuifmatrijs noodzakelijk, wat de kosten aanzienlijk verhoogde. Door de USB-poorten anders te vormen of op een andere plaats te zetten, kon een eenvoudigere open/dicht matrijs gebruikt worden, wat de matrijsprijs met zo’n 40% verlaagde. Daarnaast bleek gewoon ABS prima te volstaan als grondstof, in plaats van het duurdere PC/ABS, wat de productprijs met zo’n 30% verlaagde.

Door deze aanpassingen werd het project ineens wel haalbaar én voldeed het kunststof product aan de eisen voor de toepassing.

Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is om tijdens het ontwerpproces goed na te denken over de maakbaarheid en kosten van het product. Het is essentieel om samen te werken met een ervaren productontwikkelaar en spuitgieter die je kunnen adviseren over de beste keuzes voor jouw specifieke situatie.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Het kiezen van de juiste productie partner


Een succesvolle productontwikkeling begint met het kiezen van de juiste partner. Het is essentieel om te kiezen voor een partij die niet simpelweg jouw wensen overneemt, maar eerst samen met jou het gesprek aangaat. Wat is jouw budget? Zijn al jouw eisen essentieel of zijn er andere manieren om hetzelfde resultaat te bereiken? Moeten die USB-poorten echt op die plek zitten of is er een alternatieve oplossing?

Door samen al deze overwegingen te bespreken, vergroot je de kans dat het kunststof product en daarmee de matrijs eenvoudiger gemaakt kunnen worden. Tijdens een goede productontwikkeling moeten ongeveer 80% van de beslissingen al in het voortraject worden genomen.

Kies daarom bij het starten van de productontwikkeling voor een partner die expertise heeft in productontwikkeling, matrijzenbouw én het daadwerkelijke spuitgieten van het product. Alleen door deze drie expertises vanaf het begin met elkaar te combineren, zul je tot een resultaat komen dat volledig aansluit bij jouw wensen.

Conclusie


In deze blog hebben we uiteengezet wat er komt kijken bij het laten maken van kunststof producten. Van het belang van een goed ontwerp en de juiste materiaalkeuze, tot de keuze van de productietechniek en de rol van de productiepartner.

Met de juiste kennis en samenwerking is het mogelijk om een product te ontwikkelen dat niet alleen voldoet aan jouw wensen, maar ook binnen je budget past. Bij ons ben je aan het juiste adres voor een soepele en succesvolle realisatie van jouw kunststof producten. Onze experts staan voor je klaar om je te begeleiden bij elke stap in het proces, van concept tot eindproduct.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Een no-nonsense mentaliteit

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren?

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.
Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee? Dan gaan wij graag het gesprek met je aan.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper