kunststof onderdelen laten maken

Kunststof onderdelen laten maken

Pjotr Kraan van FlinQ Plastics kunststof spuitgen
Geschreven door:
Pjotr Kraan
18 maart 2022
In dit artikel lees je
Primary Item (H2)

De meest voorkomende productiemethode voor het laten maken van hoogwaardige kunststof onderdelen, is spuitgieten. Groot voordeel van spuitgieten is; de mogelijkheid tot simpele en complexe vormen in plastic onderdelen. Een product op maat. Hoge kwaliteit, nauwkeurigheidsvereisten en het maken van zowel grote als kleine productieseries. Ook bereik je met spuitgieten een hoge efficiëntie in het productieproces. Wat zich terug vertaalt in een lage stukprijs. 

De valkuil van kunststof productontwikkeling? 

Het grote voordeel van het ontwikkelen van een kunststof spuitgiet onderdeel is dat bijna alles mogelijk is. Maar dit voordeel heeft ook een keerzijde. Hoe complexer de plastic producten, hoe complexer en duurder de matrijs (mal) van het product wordt. 

De kunst van een goede productontwikkeling is; het product zo ontwerpen, dat het past bij het totale plaatje. 

Voorbeeld:
Je wil een kunststof behuizing laten maken, met een jaarbehoefte van 2500 stuks. Als eis heb je dat het een stevig en slagvast product moet zijn. Dat wordt toegepast in een binnensituatie. Ook wil je aan de zijkant van het product verschillende aansluitmogelijkheden. Zoals USB-poorten in de behuizing. 

Een interne of externe product ontwikkelaar vertaalt al jouw wensen tot een eerste concept, wat exact aansluit bij jouw vraag. Er wordt je geadviseerd dat PC/ABS de beste grondstof keuze is voor jouw toepassing en product. Met dit uitgewerkte concept ga je vervolgens naar de spuitgieter, om het product te laten spuitgieten

De spuitgieter maakt op basis van jouw aanvraag een offerte op maat. Bij het zien van de matrijs en productprijs, zakt de moed je in de schoenen. Het blijkt totaal geen haalbare kaart te zijn, de investering past niet bij je budget. Je baalt, want je hebt al geld uitgegeven aan de product ontwikkelaar en staat nu met lege handen. 

Hoe had het wel haalbaar kunnen zijn? 

In bovenstaand voorbeeld was de bottleneck; de openingen die aan de zijkant van het product moesten komen. Hierdoor was een schuifmatrijs noodzakelijk. Door de USB-poorten anders vorm te geven. Of op een andere plaats te zetten, werd het een open/dicht matrijs. De besparing? Zo’n 40% van de matrijsprijs.

Ook was de grondstof eis PC/ABS te hoog gesteld. Gewoon ABS bleek prima te volstaan. De besparing? Zo’n 30% van de productprijs. 

Door deze keuzes werd het ineens wel haalbaar én voldeed het kunststof product in de toepassing. 

Het kiezen van de juiste partij

Een goede productontwikkeling start bij het kiezen de juiste partij. Een partij die niet klakkeloos jouw wensen overneemt, maar eerst het gesprek aangaat. Wat is jouw budget? Zijn alle eisen essentieel? Of kan het anders opgelost worden? Moeten die USB-poorten echt op die plek zitten? Of kan dat anders?

Door al deze afwegingen samen door te nemen, is de kans groot dat we het kunststof product en daarmee de matrijs eenvoudiger kunnen maken. Bij een goede productontwikkeling moeten al zo’n 80% van de besluiten genomen worden in het voortraject. 

Kies daarom bij het starten van de productontwikkeling voor een partij die de expertises; productontwikkeling, matrijzenbouw én het daadwerkelijk spuitgieten van het product in huis heeft. Alleen door deze drie expertises meteen vanaf de start met elkaar te verbinden, kom je tot een resultaat dat aansluit bij jouw wensen. 

Hoe wij jouw plastic onderdelen maken?

Dankzij onze jarenlange ervaring en aan de hand van onze Concept-to-Product-Roadmap, brengen wij structuur in jouw ontwikkelproces. Samen met jou maken wij de juiste keuzes in de juiste fase van het productontwikkelingsproces. Wij zijn de verbindende schakel tussen de productontwikkelaar, matrijzenbouwer en het spuitgieten van jouw kunststof product. Zo verzorgen wij het gehele proces van schets tot kunststof eindproduct. 

Kunststof spuitgiet specialist met een no-nonsense mentaliteit

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? 

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.

Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee?  Dan gaan wij graag het gesprek met je aan. 
Neem contact op
Benieuwd naar mijn verhaal?
Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. Het kon dan ook niet anders dan dat ik eerst in het familiebedrijf ben gaan werken.
Lees verder