Materiaalkeuze kunststof spuitgieten

Materiaalkeuze spuitgieten

Pjotr Kraan van FlinQ Plastics kunststof spuitgen
Geschreven door:
Pjotr Kraan
5 januari 2023
In dit artikel lees je
Primary Item (H2)

Hoe kies je het juiste materiaal voor spuitgieten?

Met een breed scala aan kunststoffen van meer dan 85 duizend soorten kunststof spuitgiet materialen om uit te kiezen, kun je vast een voorstellen maken hoe lastig het kan zijn voor productontwerpers om precies de juiste materiaalkeuze spuitgieten te kiezen..

Maar raak vooral niet ontmoedigd door de vele keuze aan materialen - het is veel gemakkelijker om thermoplastische kunststoffen te kiezen als je kijkt naar de algehele materiaalsamenstelling waarin kunststoffen die worden gebruikt voor kunststof spuitgieten vallen. 

Dit zijn de zes belangrijkste type kunststof materialen die in de industrie worden gebruikt voor kunststof producten. 

  1. Polypropyleen (PP)
  2. Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS)
  3. Polyamide (nylon)
  4. Hoge dichtheid polyethyleen (HDPE)
  5. Polycarbonaat (PC)
  6. ABS + PC Blend (meestal gebruikt voor elektronica behuizingen)

Er zijn duizenden variaties binnen elk type kunststof, dus voor het doel van dit artikel zullen we ons concentreren op de belangrijkste eigenschappen van elk van deze zes categorieën, met de nadruk op hardheid, flexibiliteit, gewicht en kosten.

1. Hardheid

Laten we beginnen met de hardheid eigenschap en kijken hoe elke materiaalcategorie op de schaal valt. De meest gebruikelijke manier om de hardheid van een materiaal of weerstand tegen indrukking te meten, is door een apparaat te gebruiken om de hardheid te meten, die op hun beurt worden onderverdeeld in type A en type D, die respectievelijk zachtere en hardere kunststoffen meten. 

De schaal voor beide typen varieert van nul tot 100. De hardheid wordt in de volksmond ook wel Shore-hardheid genoemd.

Hardheid

30 Shore A Gummetjes

35 Shore A Elastiekjes

55 Shore A Potlood Gommen

65 Shore A Autobanden

80 Shore A Schoenzolen

60 Shore D Golfballen 

Zoals je aan de tabel kunt zien, worden er verschillende soort kunststof materialen gebruikt voor verschillende toepassingen en kunststof onderdelen. 

Het is uiterst belangrijk om het juiste materiaal te kiezen voor de juiste product toepassing, rekening houdend met de unieke eigenschappen, gebruik, omgevingsomstandigheden, type slijtage, mechanische eigenschappen en zelfs de algehele gebruikerservaring/interactie met het product.

Hieronder wordt geïllustreerd hoe deze kunststof materialen zich verhouden met betrekking tot hoe zacht of hard ze zijn:

materiaalkeuze spuitgieten
Hardheid materiaal

2. Materiële flexibiliteit

Een veel voorkomende misvatting is dat alle zachte materialen flexibel zijn en alle harde materialen stijf. Het is belangrijk om het verschil te weten tussen zacht materiaal en flexibel materiaal. 

De stijfheid van een kunststof materiaal is het vermogen om buigen onder spanning te weerstaan. Een goed voorbeeld is te zien door een ABS-liniaal te vergelijken met een Nylon-liniaal. Hoewel ABS een harder materiaal is dan nylon, zou een nylon liniaal veel moeilijker te buigen zijn dan een ABS-liniaal.

spuitgietmaterialen flexibiliteit
Materiële flexibiliteit

3. Materiaal gewicht

Het materiaal gewicht speelt dus een andere rol bij de materiaalkeuze. Uiteindelijk zal de dichtheid van een kunststof polymeer bepalen hoe zwaar of licht het eindproduct wordt.

kunststof spuitgietmateriaal gewicht
Materiaal gewicht

4. Materiaalkosten

Materiaalkosten zijn zeker een belangrijke factor als het gaat om het vervaardigen van een kunststof spuitgietproduct, maar het is belangrijk om materiaal beslissingen te nemen op basis van de producttoepassing in plaats van alleen de kosten. 

Hieronder volgt een kort overzicht van de kostenvergelijking tussen de meest voorkomende kunststoffen die worden gebruikt voor spuitgieten.

Kunststof spuitgietmaterialen kosten
Materiaalkosten

Conclusie materiaalkeuze spuitgieten

Alle materialen hebben hun eigen eigenschappen en het is uiterst belangrijk om te kijken naar de algemene bepalende kenmerken die bij elke materiaalcategorie die je kiest, horen. 

Zo heb je complexere kunststoffen, als bestand tegen corrosie, bestand tegen spanningen of duurzame keuzes welke je kunt maken voor het kiezen van de juiste kunststof. 

Houd er rekening mee dat als je denkt dat een kunststof korrel aan bepaalde eigenschappen niet voldoet, er altijd afstemming is door het gebruik van additieven en vulstoffen om de materiaaleigenschappen precies goed te krijgen - zo krijg je meer dan 85.000 soorten kunststoffen. 

Bekijk de onderstaande tabel en gebruik de lijn die overeenkomt met elk kunststof materiaal om snel te vergelijken waar het valt op elk van de vier verschillende eigenschappen waar we het over hadden. 

spuitgietmaterialen

Als je hulp nodig hebt tijdens het kiezen van het juiste kunststof materiaal voor jouw spuitgiet product of onderdeel, kan ons team jou helpen met het vinden van een geschikt materiaal door onze grondige materiaalkennis. 

Plan in de kalender een online afspraak in voor een gratis adviesgesprek. 

Kunststof spuitgiet specialist met een no-nonsense mentaliteit

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? 

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.

Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee?  Dan gaan wij graag het gesprek met je aan. 
Neem contact op
Benieuwd naar mijn verhaal?
Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. Het kon dan ook niet anders dan dat ik eerst in het familiebedrijf ben gaan werken.
Lees verder