Elk jaar wordt in toenemende maten zo’n 250 miljoen ton aan plastic ofwel kunststof verwerkt voor verschillende doeleindes met diverse productiemethodes. Denk hierbij aan spuitgieten, extrusie, rotatiegieten enz.
Waar wordt kunststof van gemaakt?
Kunststof producten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Overal om je heen zie je plastic producten en de mogelijkheden zijn eindeloos.
Plastic is een verzamelterm voor kunststof materialen die gemaakt worden uit grondstoffen als aardolie, aardgas en planten. Plastic is opgebouwd uit polymeren. Dit zijn lange ketens moleculen die uit dezelfde bouwstenen bestaan.
Plastic zijn zogenoemde kunstmatige polymeren verkregen uit meestal de grondstof aardolie. Ongeveer 10% van de olie maken we plastic, de rest wordt gebruikt voor benzine of stookolie.
Maar je hebt ook natuurlijke polymeren uit bijvoorbeeld hout, katoen en rubber.
Leuk om te weten is dat met tien kilo aardolie je al zo’n drieduizend Jumbo-tasjes kunt maken.
Welke soorten kunststof zijn er?
Kunststof is onder te verdelen in drie groepen: Thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
Thermoplasten: Worden plastisch als ze worden verhit, zijn makkelijk vervormbaar en heel goed recyclebaar.
Thermoharders: Behouden bij verhitting dezelfde vorm, zijn niet vervormbaar en ook niet recyclebaar.
Elastomeren: Worden bij verhitten elastisch en kunnen worden uitgerekt zonder de oorspronkelijke vorm te verliezen.
Hoe is plastic uitgevonden?
Sinds 1950 is kunststof in een enorme opmars geweest welk nog altijd flink toeneemt. Hierdoor denken mensen vaak dat plastic een moderne kunststof is.
Wat interessant is om te weten dat we de natuurlijke polymeren al veel langer gebruiken. Zo werd er zo’n 1500 jaar voor Christus al met ballen van rubber (ook een natuurlijk polymeer) gespeeld.
Het eerste synthetische plastic uit aardolie werd in 1907 door de Belgisch-Amerikaanse Leo Baekeland het eerste toegepast. Hij vernoemde het naar zichzelf: bakeliet. Deze nieuwe stof (kunststof) geleidt geen stroom en kan goed tegen hitte.
Men gebruikte het in een breed scala aan producten. Van radio’s en telefoons tot keukengerei, juwelen en speelgoed. Bakeliet werd een daverend succes dat binnen korte tijd overal opdook. Al snel stond het nieuwe materiaal symbool voor het moderne leven.
Maar de echte boost aan de opkomst van plastic was de tweede wereld oorlog. Er werd gezocht naar een goedkoop, eenvoudig verwerkbaar, licht en breed toepasbaar materiaal voor de vervaardiging van oorlogsproducten.
Al deze wensen werd gevonden in plastic waardoor het voor zeer veel doeleindes werd ingezet.
Pas jaren later raakte men ook bewust dat het materiaal kunststof niet enkel alleen maar voordelen bevatten. Het werd in de jaren negentig steeds duidelijker dat kunststof ook milieuproblemen veroorzaakten.
We zien de afgelopen jaren gelukkig dat door wet en regelgeving en bewustwording steeds meer bedrijven andere grondstoffen gebruiken voor wegwerpartikelen als rietjes, lepeltjes en bakjes.