Wat is plastic?

In deze blog ontrafelen we het mysterie van plastic: een veelzijdig materiaal dat ons dagelijks leven transformeert. We verkennen de samenstelling, typen en het immense scala aan toepassingen, van verpakkingen tot technologische innovaties.

 

wat is plastic
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Elk jaar wordt in toenemende maten zo’n 250 miljoen ton aan plastic ofwel kunststof verwerkt voor verschillende doeleindes met diverse productiemethodes. Denk hierbij aan spuitgieten, extrusie, rotatiegieten enz.

Waar wordt kunststof van gemaakt?

Kunststof producten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Overal om je heen zie je plastic producten en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Plastic is een verzamelterm voor kunststof materialen die gemaakt worden uit grondstoffen als aardolie, aardgas en planten. Plastic is opgebouwd uit polymeren. Dit zijn lange ketens moleculen die uit dezelfde bouwstenen bestaan.

Plastic zijn zogenoemde kunstmatige polymeren verkregen uit meestal de grondstof aardolie. Ongeveer 10% van de olie maken we plastic, de rest wordt gebruikt voor benzine of stookolie.

Maar je hebt ook natuurlijke polymeren uit bijvoorbeeld hout, katoen en rubber.

Leuk om te weten is dat met tien kilo aardolie je al zo’n drieduizend Jumbo-tasjes kunt maken.

Welke soorten kunststof zijn er?

Kunststof is onder te verdelen in drie groepen: Thermoplasten, thermoharders en elastomeren.

Thermoplasten: Worden plastisch als ze worden verhit, zijn makkelijk vervormbaar en heel goed recyclebaar.
Thermoharders: Behouden bij verhitting dezelfde vorm, zijn niet vervormbaar en ook niet recyclebaar.
Elastomeren: Worden bij verhitten elastisch en kunnen worden uitgerekt zonder de oorspronkelijke vorm te verliezen.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Hoe is plastic uitgevonden?

Sinds 1950 is kunststof in een enorme opmars geweest welk nog altijd flink toeneemt. Hierdoor denken mensen vaak dat plastic een moderne kunststof is.

Wat interessant is om te weten dat we de natuurlijke polymeren al veel langer gebruiken. Zo werd er zo’n 1500 jaar voor Christus al met ballen van rubber (ook een natuurlijk polymeer) gespeeld.

Het eerste synthetische plastic uit aardolie werd in 1907 door de Belgisch-Amerikaanse Leo Baekeland het eerste toegepast. Hij vernoemde het naar zichzelf: bakeliet. Deze nieuwe stof (kunststof) geleidt geen stroom en kan goed tegen hitte.

Men gebruikte het in een breed scala aan producten. Van radio’s en telefoons tot keukengerei, juwelen en speelgoed. Bakeliet werd een daverend succes dat binnen korte tijd overal opdook. Al snel stond het nieuwe materiaal symbool voor het moderne leven.

Maar de echte boost aan de opkomst van plastic was de tweede wereld oorlog. Er werd gezocht naar een goedkoop, eenvoudig verwerkbaar, licht en breed toepasbaar materiaal voor de vervaardiging van oorlogsproducten.

Al deze wensen werd gevonden in plastic waardoor het voor zeer veel doeleindes werd ingezet.

Pas jaren later raakte men ook bewust dat het materiaal kunststof niet enkel alleen maar voordelen bevatten. Het werd in de jaren negentig steeds duidelijker dat kunststof ook milieuproblemen veroorzaakten.

We zien de afgelopen jaren gelukkig dat door wet en regelgeving en bewustwording steeds meer bedrijven andere grondstoffen gebruiken voor wegwerpartikelen als rietjes, lepeltjes en bakjes.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper