Reshoring: Jouw kunststof producten lokaal produceren?

Reshoring kunststof producten

Pjotr Kraan

kunststof productie terug halen naar Nederland?

Als kunststof productiebedrijf ervaren wij steeds meer dat bedrijven onderzoeken wat reshoring betekent voor hun productiewerk. Waar voorheen de daadwerkelijke stap vaak uitbleef is dat tegenwoordig anders. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de productie terug te halen uit de lagenlonenlanden en lokaal te produceren.

Wat is reshoring precies?

Reshoren is het terughalen van productiewerk uit lagelonenlanden naar Nederland. Het is de tegenhanger van offshoring. Ook het bewust in eigen land houden van de productie van uw kunststof producten en het juist níet verplaatsen naar lagelonenlanden valt hieronder.

Wat zijn redenen voor bedrijven om aan reshoring te denken?

1. Veranderingen in de markt

De prijsverschillen tussen lagelonenlanden en lokaal produceren worden kleiner. Andere factoren spelen een steeds grotere rol. Waar voorheen de prijs de doorslag gaf, is dat tegenwoordig steeds vaker aspecten als doorlooptijd, levertijd, kwaliteit en duurzaamheid. Ook korte lijnen en een goede communicatie tussen klant en leverancier geeft steeds vaker de doorslag om lokaal te laten produceren.

2. Logistiek & Transport

Ernstige verstoringen in de logistieke ketens, waardoor veel containers op de verkeerde plek staan, het gebrek aan investeringen in nieuwe containers leiden o.a. tot stijgende en onbetaalbare container prijzen. Een daling van de prijzen voor containervervoer wordt voorlopig dan ook niet verwacht.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

3. Inzicht in de productiekosten

De totale productiekosten in lagelonenlanden vallen vaak toch hoger uit dan verwacht. Als voorbeeld oplopende loonkosten, de faal- en transportkosten hoger dan in Nederland en er zijn diverse ‘verborgen’ kosten. Dit zijn kosten die vooraf vaak over het hoofd gezien worden, welk achteraf toch zwaar doorwegen in de productmarge.

4. Innovaties in het productieprocessen

Door automatisatie en nieuwe eisen die aan het productieproces worden gesteld, komen innovatieprocessen sneller opgang en is er meer aandacht voor volledige kwaliteitsbeheersing. Factoren die een steeds grotere rol gaan spelen in de keuzes voor leveranciers.

5. Kenmerken van het productieland

Produceren in lagelonenlanden is vaak complexer dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan taal-en cultuurverschillen en problemen om het intellectueel eigendom te beschermen. Tevens kan (veranderende) wet- en regelgeving roet in het eten gooien.

Reshoring samengevat

Het terughalen van productie activiteiten uit het buitenland. Het bewust behouden van productie activiteiten in Nederland. Naast eigen activiteiten ook die van toeleveranciers.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Een no-nonsense mentaliteit

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren?

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.
Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee? Dan gaan wij graag het gesprek met je aan.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper