kunststof productie terug halen naar Nederland?

Kunststof Spuitgieten matrijzen alumnium

Reshoring: Uw kunststof producten lokaal produceren?

Als kunststof productiebedrijf ervaren wij steeds meer dat bedrijven onderzoeken wat reshoring betekent voor hun productiewerk. Waar voorheen de daadwerkelijke stap vaak uitbleef is dat tegenwoordig anders. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de productie terug te halen uit de lagenlonenlanden en lokaal te produceren.

Wat is reshoring precies?

Reshoren is het terughalen van productiewerk uit lagelonenlanden naar Nederland. Het is de tegenhanger van offshoring. Ook het bewust in eigen land houden van de productie van uw kunststof producten en het juist níet verplaatsen naar lagelonenlanden valt hieronder.

Wat zijn redenen voor bedrijven om aan reshoring te denken?

1. Veranderingen van de markt

De prijsverschillen tussen lagelonenlanden en lokaal produceren worden kleiner. Andere factoren spelen een steeds grotere rol. Waar voorheen de prijs de doorslag gaf,  is dat tegenwoordig steeds vaker aspecten als doorlooptijd, levertijd, kwaliteit en  duurzaamheid. Ook korte lijnen en een goede communicatie tussen klant en leverancier geeft steeds vaker de doorslag om lokaal te laten produceren. 

2. Logistiek & Transport

Ernstige verstoringen in de logistieke ketens, waardoor veel containers op de verkeerde plek staan, het gebrek aan investeringen in  nieuwe containers leiden o.a. tot stijgende en onbetaalbare container prijzen. Een daling van de prijzen voor containervervoer wordt voorlopig dan ook niet verwacht.

3. Inzicht in de productiekosten

De totale productiekosten in lagelonenlanden vallen vaak toch hoger uit dan verwacht. Als voorbeeld oplopende loonkosten, de faal- en transportkosten hoger dan in Nederland en er zijn diverse ‘verborgen’ kosten. Dit zijn kosten die vooraf vaak over het hoofd gezien worden, welk achteraf toch zwaar doorwegen in de productmarge. 

4. Innovaties in het productieprocessen

Door automatisatie en nieuwe eisen die aan het productieproces worden gesteld, komen innovatieprocessen sneller opgang en is er meer aandacht voor volledige kwaliteitsbeheersing. Factoren die een steeds grotere rol gaan spelen in de keuzes voor leveranciers. 

5. Kenmerken van het productieland

Produceren in lagelonenlanden is vaak complexer dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan taal-en cultuurverschillen en problemen om het intellectueel eigendom te beschermen. Tevens kan (veranderende) wet- en regelgeving roet in het eten gooien.

Reshoring starten?

Start uw traject samen met FlinQ


Quickscan

Reshoring kort samengevat…

  • Het terughalen van productie activiteiten uit het buitenland.
  • Het bewust behouden van productie activiteiten in Nederland. 
  • Naast eigen activiteiten ook die van toeleveranciers. 

De specialist in technische kunststof producten & halffabricaten

Als ervaren partner in kunststof spuitgieten ligt onze kracht op de ontwikkeling & productie van kleine tot middelgrote series kunststof producten. (1000 tot 50.000 stuks) Kennis, ervaring en passie worden gecombineerd met duidelijke communicatie, eerlijke prijzen en heldere afspraken. Dit alles vormt ons DNA en is allemaal bedoeld om samen tot het beste eindresultaat te komen.

Volg ons op LinkedIn
Blijf op de hoogte van onze ontwikkeling​