3D printen

3D laten printen gebeurd steeds vaker. Het gebruik van 3D prints zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De populariteit blijft toenemen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook in de kunststofverwerkende industrie worden 3D prints veel toegepast. Bij FlinQ gebruiken we 3D prints met name voor het maken van prototypes. Maar ook voor kleine productieseries biedt 3D printen regelmatig dé uitkomst als productietechniek.

Gratis brainstormsessie
3D printen bij FlinQ
Waarom een prototype 3D printen?

Allereerst is 3d printen uitermate geschikt om de werking met andere componenten te beoordelen en het biedt de oplossing om goede functionele testen uit te voeren. Hierdoor voorkom je verrassingen bij de eerste productieserie. Zo kun je voordelig en in een vroeg stadium testen en eventuele aanpassingen uitvoeren.

3D printen voor kleine productieserie

Voor kleine productieseries en kleinere objecten kan 3D printen uitermate geschikt zijn. Met name als het te vervaardigen deel een bepaalde mate aan complexiteit heeft, het een klein onderdeel betreft met lage afname aantallen of het om een eenmalige behoefte gaat.

Worden de productieaantallen hoger? Dan kom je op een punt waarop andere productietechnieken als spuitgieten prijstechnisch interessanter kunnen zijn. Houd hier dan rekening mee in je ontwerp.

Het grote voordeel van 3D printen is de lage investering drempel. En de hoge mate van ontwerpvrijheid. Omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden met bijvoorbeeld het lossen uit een mal.

Productplan (analyse)
Productdesign (Concept)
Prototyping
Matrijzenbouw
Productie
Kunststof product

Ons ontwikkelproces van stap tot stap

In de video leggen we je uit hoe ons ontwikkelproces in elkaar zit. We houden 6 stappen aan:
 1. Product plan (analyse)
 2. Product design (concept)
 3. Prototyping
 4. Matrijzenbouw
 5. Productie
 6. Finishing touch
Deze stappen zijn onderdeel van ons Create-your-product-roadmap. Hiermee zorgen we voor het beste proces.
Gratis adviesgesprek

Veelgestelde vragen

3D printen is een productietechniek waarbij een digitaal bestand omgezet wordt naar een tastbaar model middels een 3D printer.

Meer weten over 3D printen? Lees onze blog ‘’Wat is 3D printen?’’

De kosten van 3D printen vallen reuze mee zolang de aantallen laag zijn. Zeker in vergelijking met andere productietechnieken zoals: vacuümvormen, thermovormen en spuitgieten.

Het grote voordeel van 3D printen is dat je geen investeringskosten hoeft te maken. Denk hierbij aan de extra kosten voor de aanschaf van een matrijs (mal).

Worden de aantallen hoger (100-500 stuks)? Dan kun je een omslagpunt bereiken waarop andere productietechnieken voordeliger zijn. Bestaat de mogelijkheid dat een andere techniek interessanter is? Hou hier dan rekening mee in je ontwerp.

Wij nemen dit soort vragen altijd mee in ons gesprek, zodat we zeker weten dat erover is nagedacht.

Hoeveel een 3D print exact kost is afhankelijk van:

 • De grootte van het 3D object
 • Het gewenste materiaal
 • De precisie waarmee geprint moet worden

Er zijn een aantal verschillende vormen 3D printen:

 • SLS prototyping.
 • FDM prototyping.
 • SLA prototyping.
 • MJF prototyping.

Benieuwd wat de verschillen zijn dus deze vier 3D print technieken? Lees onze blog ‘’Wat is 3D printen?’’

Met 3D prints kun je snel en voordelig meerdere concepten testen en optimaliseren. Vaak is de conclusie dat het ontwerp een stuk simpeler kan dan vooraf bedacht. Hoe eenvoudiger het ontwerp, hoe goedkoper de matrijs en productie wordt.
Op deze wijze besparen wij gemiddeld 25% op de uiteindelijke matrijs en productiekosten dan het oorspronkelijke plan. Snel verdiend toch?

Onze productiemogelijkheden

Met meer dan 10 jaar ervaring in de kunststof verwerkende industrie en wortels in de spuitgietsector die al teruggaan sinds 1947, hebben we al honderden ontwikkeltrajecten doorlopen voor technische kunststof spuitgiet producten en halffabricaten. Hierdoor kennen wij als geen ander de valkuilen en het geheim van een succesvolle kunststof productontwikkeling.

Productontwikkeling

Waar te beginnen met de ontwikkeling van een kunststof product? Er zijn vele mogelijkheden en belangrijke keuzes te maken. Maar wat is belangrijk en wat niet? Wat moet er gebeuren en in welke fase moet dit gebeuren? Wat is de meest efficiënte weg van concept naar nieuw product?
Bekijk meer

Kunststof Spuitgieten

Ben je op zoek naar een kunststof spuitgietbedrijf voor de gehele ontwikkeling en productie van technische kunststof halffabricaten en onderdelen? Dan zit je bij FlinQ helemaal goed! Wij ontwikkelen en spuitgieten tal van plastic producten voor uiteenlopende technische sectoren.
Bekijk meer

Rapid Manufacturing

Voor kleine kunststof productieseries en waar korte doorlooptijden belangrijk zijn kan rapid manufacturing uitermate geschikt zijn. Met rapid manufacturing verzorgen wij snelle en flexibele producties van kunststof serieonderdelen met afnames tussen de 10 en 500 stuks. 
Bekijk meer
Rapid manufacturing
hello world!

Succesvolle samenwerkingen

FlinQ Plastics werkte succesvol samen met de volgende partners

Kunststof spuitgiet specialist met een no-nonsense mentaliteit

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? 

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.

Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee?  Dan gaan wij graag het gesprek met je aan. 
Neem contact op
Benieuwd naar mijn verhaal?
Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. Het kon dan ook niet anders dan dat ik eerst in het familiebedrijf ben gaan werken.
Lees verder

Wij hebben ervaring in onder andere de volgende locaties