3D printen

Het gebruik van 3D prints zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De populariteit blijft toenemen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook in de kunststofverwerkende industrie worden 3D prints veel toegepast. Bij FlinQ gebruiken we 3D prints  voor het maken van prototypes en voor kleine productieseries tot zo'n 500 stuks.

Gratis adviesgesprek
3D printen bij FlinQ
Waarom een prototype 3D printen?

Er zijn verschillende beweegredenen om voor Rapid manufacturing te kiezen:

 1. Start-up/nieuwe ontwikkelingen:
  De aantallen zijn nog laag en je zit niet te wachten in deze fase op hoge matrijs investeringen.
  (Hou rekening in het productontwerp met het mogelijk veranderen van de productietechniek als de afnamebehoefte stijgt)
 2. Lage afname behoefte:
  Je hebt seriematig lage aantallen < 500 stuks kunststof producten nodig, alternatieve methodes als spuitgieten zijn door de matrijs investering te kostbaar.
 3. Prototype fase:
  Je wilt in deze fase snel beschikken over een aantal prototypes om testen mee te doen en aanpassingen door te voeren.
3D printen voor kleine productieserie

Het kiezen van de juiste productietechniek is cruciaal voor de vervaardiging van jouw kunststof product. Wij bij FlinQ bieden verschillende verwerkingstechnieken aan, waaronder lasersnijden, frezen, vacuümvormen en 3D-printen, om het juiste proces bij het juiste product te plaatsen.

Dit resulteert in snellere productietijden, lagere kosten en hogere kwaliteit. Bij FlinQ kun je rekenen op deskundig advies over de meest betrouwbare materialen en productietechnieken, en leveren we  van conceptontwikkeling tot assemblage, met levertijden vanaf 5 werkdagen.

Wil je weten of jouw kunststof idee haalbaar is voor 3D printen of een andere Rapid manufacturing techniek of welke stappen belangrijk zijn om te nemen? Plan dan een gratis adviesgesprek in via onze online kalender.

Productplan (analyse)
Productdesign (Concept)
Prototyping
Matrijzenbouw
Productie
Kunststof product

Ons ontwikkelproces van stap tot stap

In de video leggen we je uit hoe ons ontwikkelproces in elkaar zit. We houden 6 stappen aan:
 1. Product plan (analyse)
 2. Product design (concept)
 3. Prototyping
 4. Matrijzenbouw
 5. Productie
 6. Finishing touch
Deze stappen zijn onderdeel van ons Create-your-product-roadmap. Hiermee zorgen we voor het beste proces.
Gratis adviesgesprek

Veelgestelde vragen

3D-printen, ook wel additive manufacturing genoemd, is een productietechniek waarbij driedimensionale objecten laag voor laag worden opgebouwd door het extruderen van een materiaal, zoals plastic op basis van een digitaal 3D-model.

Deze objecten kunnen variëren van kleine prototypes tot grote afwijkingen en worden geproduceerd met behulp van een 3D-printer, de gegevens van het 3D-model omzet in fysieke objecten. 3D-printen biedt voordelen zoals maatwerk, snelle productie, complexe ontwerpopties en universele afvalproductie.

Het wordt gebruikt in een breed scala van industrieën, waaronder de medische, auto- en luchtvaartindustrie, architectuur, kunst en design.

 

3D-printen biedt een scala aan voordelen, waaronder duurzaamheid en ontwerpvrijheid. Hier zijn vijf belangrijke voordelen van 3D-printen:

 1. Ontwerpvrijheid Met 3D printen heb je volledige controle over het ontwerp van je product. Met behulp van een technische tekening, gemaakt door 3D-specialisten.
 2. Materiaalkeuze Een ander voordeel van 3D printen is de vrijheid in materiaalkeuze. Met de Carbon printer kan een breed scala aan kunststoffen worden gebruikt om de gewenste eigenschappen te verwerven.
 3. Duurzaamheid 3D printen is een duurzame productiemethode. Het is gemakkelijk om producten te reproduceren, zodat er minder voorraad nodig is en er minder materiaal wordt verspild tijdens de productie.
 4. Snelle productontwikkeling met 3D-printen wordt het productieproces, omdat er minder eisen aan het ontwerp worden gesteld en er geen mallen hoeven worden gemaakt. In vergelijking met spuitgieten is de levertijd korter, waarbij het mogelijk is om binnen één á twee weken van schets naar alles te gaan.
 5. Flexibel ontwerp Tijdens het prototypingproces kan het ontwerp worden aangepast en kan er een nieuw 3D-model worden gemaakt om de gewenste uitkomst te bereiken. Dit maakt het 3D-printen een flexibele productiemethode.

Er zijn verschillende vormen van 3D-printen, elk met hun eigen technieken en toepassingen. Er zijn enkele van de meest gebruikte vormen van 3D-printen:

 1. Fused Deposition Modeling (FDM): Dit is de meest waarschijnlijke vorm van 3D-printen en wordt gebruikt voor het maken van objecten uit plastic filament dat wordt gesmolten en vervolgens laag voor laag wordt neergelegd.
 2. Stereolithografie (SLA): Dit proces maakt gebruik van een laser om vloeibare hars te harden en lagen op elkaar op te bouwen, waardoor een fysiek object ontstaat.
 3. Selective Laser Sintering (SLS): Hierbij wordt een laser gebruikt om een ​​poederlaag van plastic, metaal of keramisch materiaal te smelten, laag voor laag te bouwen en te binden tot een solide object.

De tijd die het kost om iets 3D te printen hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en gelijktijdig van het object, het type 3D-printer dat wordt gebruikt, gekozen printinstellingen en het gebruikte materiaal.

Een klein en eenvoudig object kan binnen enkele minuten worden geprint, terwijl een groot en complex object uren of zelfs dagen kan duren. Een eenvoudig product kan bijvoorbeeld binnen een uur worden geprint, terwijl een gedetailleerd schaalmodel van een schip enkele dagen in beslag kan nemen.

 

De kosten van 3D printen vallen reuze mee zolang de aantallen laag zijn. Zeker in vergelijking met andere productietechnieken zoals: vacuümvormen, thermovormen en spuitgieten.

Het grote voordeel van 3D printen is dat je geen investeringskosten hoeft te maken. Denk hierbij aan de extra kosten voor de aanschaf van een matrijs (mal).

Worden de aantallen hoger (100-500 stuks)? Dan kun je een omslagpunt bereiken waarop andere productietechnieken voordeliger zijn. Bestaat de mogelijkheid dat een andere techniek interessanter is? Hou hier dan rekening mee in je ontwerp.

Wij nemen dit soort vragen altijd mee in ons gesprek, zodat we zeker weten dat erover is nagedacht.

Hoeveel een 3D print exact kost is afhankelijk van:

 • De grootte van het 3D object
 • Het gewenste materiaal
 • De precisie waarmee geprint moet worden

Met 3D prints kun je snel en voordelig meerdere concepten testen en optimaliseren. Vaak is de conclusie dat het ontwerp een stuk simpeler kan dan vooraf bedacht. Hoe eenvoudiger het ontwerp, hoe goedkoper de matrijs en productie wordt.

Op deze wijze besparen wij gemiddeld 25% op de uiteindelijke matrijs en productiekosten dan het oorspronkelijke plan. Snel verdiend toch?

Om een ​​ontwerp voor een 3D-printer te maken, zijn er verschillende softwareprogramma's beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor 3D-ontwerp. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een ​​ontwerp te maken voor een 3D-printer:

 1. Kies een softwareprogramma voor 3D-ontwerp, zoals Tinkercad, Fusion 360, of SketchUp. Deze programma's hebben verschillende functies en leercurves, dus kies een programma dat past bij jouw niveau en ontwerpbehoeften.
 2. Begin met het maken van een schets of tekening van het ontwerp dat je wilt maken. Dit kan op papier of in een digitaal formaat

Ondanks de vele voordelen van 3D-printen zijn er ook enkele punten waarmee rekening moet worden gehouden:

 1. Beperkte materiaalkeuze: Hoewel er de afgelopen jaren meer materialen beschikbaar zijn gekomen voor 3D-printers, is het materiaalaanbod nog steeds beperkter dan bij traditionele productiemethoden. Bovendien kan niet elk materiaal in elke printer worden gebruikt.
 2. Lagere productiesnelheid: in vergelijking met traditionele productiemethoden, zoals spuitgieten, is 3D-printen over het algemeen. Het duurt vaak enkele uren of zelfs dagen om een ​​enkel product te printen, afhankelijk van de grootte en meerdere van het object.
 3. Hogere kosten voor grote productievolumes: hoewel 3D-printen vaak kosteneffectief is voor kleine productievolumes, kunnen de kosten oplopen wanneer grotere aantallen moeten worden geproduceerd. In dit geval kunnen traditionele productiemethoden, zoals spuitgieten of stempelen, goedkoper zijn.
 4. Kwaliteit van het eindresultaat: Het resultaat kan minder goed zijn dan bij traditionele productiemethoden.

Onze productiemogelijkheden

Met meer dan 10 jaar ervaring in de kunststof verwerkende industrie en wortels in de spuitgietsector die al teruggaan sinds 1947, hebben we al honderden ontwikkeltrajecten doorlopen voor technische kunststof spuitgiet producten en halffabricaten. Hierdoor kennen wij als geen ander de valkuilen en het geheim van een succesvolle kunststof productontwikkeling.

Productontwikkeling

Het ontwikkelen van kunststof producten voor kleinschalige producties <10.000 stuks heeft zijn eigen unieke benadering. Door middel van ons unieke create-your-product roadmap, zorgen wij dat jullie kunststof productidee wel haalbaar en betaalbaar kan worden geproduceerd middels spuitgieten.
Bekijk meer
gezondheidzorg - kunststof spuitgieten

Kunststof Spuitgieten

Ben je op zoek naar een kunststof spuitgieterij voor kleinschalige kunststof producties <10.000 stuks van technische kunststof halffabricaten en onderdelen? Dan zit je bij FlinQ helemaal goed! Wij ontwikkelen en spuitgieten tal van plastic producten voor uiteenlopende technische sectoren.
Bekijk meer

Rapid Manufacturing

Voor kleine kunststof productieseries <500 stuks en waar korte doorlooptijden belangrijk zijn kan rapid manufacturing uitermate geschikt zijn. Met rapid manufacturing verzorgen wij snelle en flexibele producties van kunststof serieonderdelen met afnames tussen de 10 en 500 stuks. 
Bekijk meer
Rapid manufacturing
hello world!

Succesvolle samenwerkingen

FlinQ Plastics werkte succesvol samen met de volgende partners

Kunststof spuitgiet specialist met een no-nonsense mentaliteit

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? 

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.

Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee?  Dan gaan wij graag het gesprek met je aan. 
Neem contact op
Benieuwd naar mijn verhaal?
Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. Het kon dan ook niet anders dan dat ik eerst in het familiebedrijf ben gaan werken.
Lees verder

Wij hebben ervaring in onder andere de volgende locaties