3D laten printen

Het gebruik van 3D prints zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De populariteit blijft toenemen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook in de kunststofverwerkende industrie worden 3D prints veel toegepast. Bij FlinQ gebruiken we 3D prints met name voor het maken van prototypes. Maar ook voor kleine productieseries biedt 3D printen regelmatig dé uitkomst als productietechniek.
Prototyping FlinQ Plastics
Quickscan aanvragen

Start uw product ontwikkeling

Wat is 3D printen?

Andere benamingen voor 3D printen zijn: Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing. 3D printen is een productietechniek die al sinds de jaren 80 bestaat. Maar pas rond 2012 werd het beter bekend bij het grote publiek. Sindsdien is de techniek in een stroomversnelling geraakt. Tijdens het 3D printen bouwt de 3D printer laag voor laag het object op uit filament. Hierdoor kan met 3D printen vrijwel iedere gewenste vorm en kleur gemaakt worden. Omdat deze techniek zich de laatste jaren razendsnel heeft ontwikkeld. Is het nu mogelijk om een grote diversiteit aan verschillende soorten en type materialen te printen. En dat maakt de mogelijkheden eindeloos.

Meer weten over 3D printen? Lees onze blog ‘’Wat is 3D printen?’’

Over jouw product

3D printen bij FlinQ

Ben je op zoek naar een bedrijf voor de ontwikkeling en productie van kunststof producten? Bij FlinQ zit je goed. Onze focus ligt op kunststof spuitgieten, maar dat is niet altijd de beste oplossing voor jouw kunststof product. Of de fase waarin de ontwikkeling zich bevindt. Daarom kijken we bij FlinQ breder dan alleen spuitgieten en bieden we ook andere productietechnieken aan. Zoals bijvoorbeeld het 3D printen van modellen.

Bij FlinQ gebruiken we de 3D printtechniek voor twee doeleinden:

Rapid Prototyping (prototypes/modellen)

Rapid Manufacturing (kleine productieseries)

Waarom 3D printen kiezen voor je prototype?

Aan de ene kant om de werking met andere componenten te beoordelen. Aan de andere kant om functionele testen uit te voeren. Met een prototype ben je in staat om in een vroeg stadium te testen en veranderingen aan te brengen. Hierdoor voorkom je verrassingen bij de eerste productieserie. Zo kun je voordelig en in een vroeg stadium testen en eventuele aanpassingen uitvoeren.

3D printen als kleine productieserie

Voor kleine productieseries en kleinere objecten kan 3D printen uitermate geschikt zijn. Met name als het te vervaardigen deel een bepaalde mate aan complexiteit heeft. Het een klein onderdeel betreft met lage afname aantallen. Of het om een eenmalige behoefte gaat.

Worden de productieaantallen hoger? Dan kom je op een punt waarop andere productietechnieken als spuitgieten prijstechnisch interessanter kunnen zijn. Hou hier vooraf dus rekening mee in je ontwerp.

Het grote voordeel van 3D printen is de lage investeringdrempel. En de hoge mate van ontwerpvrijheid. Omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden met bijvoorbeeld het lossen uit een mal.

Onze werkwijze?

Kunststof product ontwikkeling in 6 stappen.

Is 3D printen duur?

De kosten van 3D printen vallen reuze mee zolang de aantallen laag zijn. Zeker in vergelijking met andere productietechnieken zoals: vacuümvormen, thermovormen en spuitgieten.

Het grote voordeel van 3D printen is dat je geen investeringskosten hoeft te maken. Denk hierbij aan de extra kosten voor de aanschaf van een matrijs (mal).

Worden de aantallen hoger (100-500 stuks)? Dan kun je een omslagpunt bereiken waarop andere productietechnieken voordeliger zijn. Bestaat de mogelijkheid dat een andere techniek interessanter is? Hou hier dan rekening mee in je ontwerp.

Wij nemen dit soort vragen altijd mee in ons gesprek, zodat we zeker weten dat erover is nagedacht.

Hoeveel een 3D print exact kost is afhankelijk van:

  • De grootte van het 3D object
  • Het gewenste materiaal
  • De precisie waarmee geprint moet worden

Kunststof Spuitgieten

Algemeen

Met spuitgieten worden kunststof producten gemaakt. Een complex proces met tal van mogelijkheden. Mogelijkheden als bijvoorbeeld kleine als grote producten. Maar ook eenvoudige of zeer complexe producten zijn te spuitgieten. Daarnaast is spuitgieten geschikt voor zowel massa productie alsook kleinere series. Zodoende is spuitgieten uitermate geschikt voor de vervaardiging van kunststof producten. Hierom wordt het spuitgietproces door fabrikanten over de hele wereld toegepast.

Kunststof Spuitgieten bij FlinQ Plastics

FlinQ is een jong en dynamische spuitgieter voor technische kunststof producten. Ondanks dat we een jong bedrijf zijn gaan onze worstels al terug sinds 1947.  Daarom kunt u bij FlinQ vertrouwen op onze ervaring, kennis en passie in de ontwikkeling en productie van kunststof producten. Door deze drie kernwaardes te combineren met uw expertise over de toepassing leggen we de basis. De basis om tot het beste eindresultaat te komen.

Benieuwd wat wij voor jouw kunststof idee kunnen betekenen?

Plan in de kalender een online afspraak in voor een gratis brainstormsessie.