Spuitgietbedrijf kiezen

spuitgietbedrijf kiezen

Pjotr Kraan

Hoe kies je jouw kunststof spuitgietbedrijf?

Aan spuitgieten zijn veel verschillende processen verbonden. Als we goed naar het ontwikkelingsproces kijken , kunnen we bepalen welk soort spuitgiet productiebedrijf nodig is om jouw kunststof product te ontwikkelen en produceren.

Er zijn vier soorten spuitgietbedrijven om uit te kiezen bij het nemen van deze beslissing.

1. build-to-print: de spuitgieter maakt het product op basis van de technische specificaties, vaak met werktekeningen en zelfs CAM-programma’s van de klant. De technisch spuitgieter stelt in feite alleen de eigen productiecapaciteit ter beschikking;

2. build-to-print+: de spuitgieter denkt mee met de klant en adviseert over een betere maakbaarheid van het product. Op basis van zijn jarenlange ervaring, materiaalkennis en vakmanschap biedt de spuitgieter een verbeterd design for manufacturability;

3. build-to-spec: zonder gedetailleerde werktekeningen ontwerpt de technisch spuitgieter het product op basis van functionele specificaties van de klant. De spuitgieter beschikt over een ervaren engineeringafdeling;

4. build-to-roadmap: de spuitgieter denkt met de klant mee over de functionele specificaties van het product. Kennis van de toepassing is hiervoor essentieel. Naast engineers beschikt de spuitgieter ook over ontwikkelaars om de volgende versies van het product te ontwikkelen. De spuitgieter is verantwoordelijk voor het lifecycle management van een product.

In de praktijk zijn deze vier bedrijfsproposities niet zo zwart-wit. Er is sprake van een geleidelijke overgang, waarbij toeleveranciers afhankelijk van klant of project verschillende rollen kunnen vervullen.

Bron: ABN-AMRO rapport – Kunststof tot nadenken.

Dit is onze specialiteit.

Wij helpen MKB-bedrijven met kleinschalige kunststofproducties <10.000 stuks, door middel van ons unieke create-your-product roadmap, zodat jouw kunststof productidee wel haalbaar en betaalbaar kan worden geproduceerd middels spuitgieten.

Ben je benieuwd wat FlinQ Plastics voor jouw product idee kan betekenen? Plan in de kalender een online afspraak in voor een gratis adviesgesprek. 

5 overwegingen om de juiste spuitgietleverancier te kiezen.

Nu je weet welke soort spuitgietbedrijven er bestaan kun je gericht opzoek naar het soort spuitgietbedrijf wat past bij jouw wensen, behoeftes en product. Om het juiste spuitgietbedrijf te kiezen kunnen de volgende 5 onderstaande overwegingen jou helpen om de juiste productiepartner te kiezen voor jouw kunststof product.   

1. Productievolume en capaciteit:

Voordat je met een kunststof productie project begint, is het essentieel om te controleren of jouw kunststofspuitgietbedrijf over de capaciteit beschikt die je nodig hebt. 

Als je een grote afname behoefte hebt boven de 100.000 stuks per serie dan neemt dit meer capaciteit in beslag dan als het gaat over een serie van bijvoorbeeld 1.000 stuks kunststof spuitgietproducten. Bespreek dit vooraf goed door met je beoogde productiepartner om te weten of er voldoende capaciteit beschikbaar is om jouw producten te produceren wanneer jij het nodig hebt.

Zo voorkom je naderhand onverwachte lange levertijden of kun je hier vooraf beter op inspelen.

spuitgieten kunststof, wat is spuitgieten

2. De spuitgieterij moet een portfolio hebben, zodat je hun eerdere werk kunt bekijken.

Veel kunststof spuitgietbedrijven hebben portfolio’s en dit maakt het gemakkelijker om te beoordelen wat ze eerder hebben gedaan, zodat je kunt zien of hun expertises overeenkomen met wat jij nodig hebt. De spuitgiet sector is ontzetten veelzijdig en dit maakt dat ieder productiebedrijf zijn eigen expertise en positionering in de markt heeft.

Stel je daarom de volgende vragen bij het kiezen van een partner.

  1. Heeft dit bedrijf soortgelijke kunststof spuitgiet componenten in zijn portfolio?
  2. Zijn ze gespecialiseerd in het specifieke type service dat je nodig hebt? ( Denk hierbij aan bijvoorbeeld 2K spuitgieten)
  3. Hebben ze ervaring met de soorten kunststof dat je wilt gebruiken?
  4. Produceert dit bedrijf al kunststof onderdelen voor mijn markt?
  5. Vraag ook naar de bedrijfspositionering van dit bedrijf.

Onze bedrijfspositionering is bijvoorbeeld:

Wij helpen MKB-bedrijven met kleinschalige kunststofproducties <10.000 stuks, door middel van ons unieke create-your-product roadmap, zodat jouw kunststof productidee wel haalbaar en betaalbaar kan worden geproduceerd middels spuitgieten.

Kijk hier voor onze portfolio. 

Kunststof schaaldeel removebg preview

3. Biedt de spuitgieterij diensten aan die aan jouw behoeften voldoen?

Afhankelijk van of je op zoek bent naar een nichemarkt of een one-stop-shop voor jouw kunststof onderdelen, moet het kunststof spuitgieterij een reeks diensten hebben die aan jouw behoeften voldoen. Of wat zijn de belangrijke stappen die het gehele productieproces vormen bij dit bedrijf? 

Als je aan het begin van een productontwikkeling staat zoek je vast een partij die je kunt helpen van idee tot aan de productie. Heb je al veel ervaring met de beoogde productietechniek, en een bestaand gereedschap zoek je een partij die enkel de productie op zich neemt. 

4. Benoemt de spuitgieterij één aanspreekpunt?

Een professionele partner moet consistent zijn in hun communicatie gedurende het hele proces met jou. Het zou moeilijk zijn om met verschillende mensen op verschillende tijdstippen tijdens de prototyping en/of productie te praten. 

Het is dus belangrijk om één aanspreekpunt toe te wijzen voor efficiëntie en ook om een ​​werkrelatie met elkaar te ontwikkelen. Je wilt niet dat er onderweg informatie verloren gaat.

Kunststof productiebedrijven met een lokale productie zijn vaker beter in staat om hun communicatie naar de klant te waarborgen. 

5. De spuitgieterij moet betaalbaar zijn op basis van de behoeften en mogelijkheden van de klant.

Met kunststof spuitgieten is veel mogelijk. Maar hoe complexer, hoe duurder de matrijs en de productie zal zijn. Ook hoeft niet ieder kunststof product met een Porsche als matrijs geproduceerd te worden als een Volkswagen ook volstaat. Pols naar de kostenefficiënt mogelijke manier hoe het bedrijf jouw aanvraag gaat aanvliegen, of ze lokale productie hebben of werken met lageloonlanden. 

De kost van het spuitgietproces hangt erg af van het type kunststof product, de wensen en eisen die je er aan stelt en de toepassing. Zoek daarom naar een productiepartner die snapt wat jij wel en niet nodig hebt en op basis daarvan een prijs maakt. Dit bespaart een hoop geld bij de daadwerkelijke productie. 

En tot slot, het laatste en belangrijkste waar al deze redenen op neerkomen, is dat de kunststof spuitgieterij een kwalitatief, betrouwbare partner moet zijn dat jouw behoeften op de eerste plaats stelt. Kun je ervaringen van klanten vinden online of product cases

Als je begint met een product idee en jouw kunststof product naar een hoger niveau wilt tillen bij een productiebedrijf, moeten deze vijf punten je helpen beslissen welk bedrijf het beste voor jouw kunststof product is.

Ben je benieuwd wat FlinQ Plastics voor jouw product idee kan betekenen? Plan in de kalender een online afspraak in voor een gratis adviesgesprek. 

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Een no-nonsense mentaliteit

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren?

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.
Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee? Dan gaan wij graag het gesprek met je aan.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper