thermovormen of spuitgieten

Thermovormen of spuitgieten?

Pjotr Kraan van FlinQ Plastics kunststof spuitgen
Geschreven door:
Pjotr Kraan
28 februari 2022
In dit artikel lees je
Primary Item (H2)

Bij iedere productontwikkeling van een nieuw product wordt bepaald welke productietechniek gebruikt gaat worden. Een aantal veel voorkomende productietechnieken voor de vervaardiging van kunststofproducten zijn; spuitgieten, rotatiegieten, blow moulding of thermovormen ook wel vacuümvormen genoemd. .

Thermovormen

Vergeleken met andere productiemethodes zoals rotatiegieten, blow moulding of thermovormen is spuitgieten de meest gekozen oplossing voor de vervaardiging van kunststof producten. Op deze pagina behandelen we de verschillen tussen spuitgieten en thermovormen.

Verschil spuitgieten en thermovormen

Vacuümvormen

Bij spuitgieten wordt het product gemaakt doordat plastisch materiaal onder hoge druk een matrijs in wordt gespoten. Hierdoor is er met spuitgieten meer vormvrijheid dan met vacuümvormen. Bij vacuümvormen is de vormvrijheid beperkter omdat deze productietechniek gebonden is aan de uitgangspositie van een kunststof plaat. Hierdoor is bij vacuümvormen standaard nabewerking nodig waar dit bij spuitgieten veel minder het geval is. Wel kunnen met beide productietechnieken seriematig geproduceerd worden.

Lagere stuksprijs met spuitgieten

Minder nabewerking betekend ook een snellere productietijd. Dit uit zich in een lagere stuksprijs. Over het algemeen is spuitgieten een factor 4 goedkoper dan thermovormen. Kort gezegd: als een spuitgiet product 3,00€ per stuk kost dan ligt de stukprijs van thermovormen op ongeveer 12€. Toch best het bekijken waard.

Een ander verschil is de matrijs

Voor zowel spuitgieten als thermovormen (vacuümvormen) is een matrijs nodig om kunststofproducten te vervaardigen. Het betreft hier wel een totaal ander type matrijs. Zo is een matrijs welke gebruikt wordt bij thermovormen tussen de 5 en 10% van de matrijsprijs welke gebruikt wordt voor een spuitgietproduct. Hierdoor is vacuümgieten zeer geschikt bij lage productie aantallen, waar dit bij spuitgieten vaak niet haalbaar is vanwege de hoge matrijsinvestering.

Waar ligt het omslagpunt van thermovormen naar spuitgieten?

Als de aantallen hoger worden dan is het zinvol om te overwegen het product te laten spuitgieten. Hoofdzakelijk is dit interessant vanwege de veel lagere stuksprijzen en de mindere nabewerking die nodig is om tot een eindproduct te komen. Dit vertaalt zich niet alleen in de productprijs maar ook in de doorlooptijd en levering van uw kunststofproducten. Waar dit omslagpunt precies ligt is erg toepassingsafhankelijk. Omdat wij werken met aluminium matrijzen kan bij een seriegrootten van 1000 stuks spuitgieten al interessanter zijn dan thermovormen.

Samengevat

De spuitgietmatrijs is een grotere investering dan een thermovormmatrijs maar deze wordt terugverdient door de veel lagere stuksprijzen.

Kunststof spuitgiet specialist met een no-nonsense mentaliteit

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? 

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.

Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee?  Dan gaan wij graag het gesprek met je aan. 
Neem contact op
Benieuwd naar mijn verhaal?
Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. Het kon dan ook niet anders dan dat ik eerst in het familiebedrijf ben gaan werken.
Lees verder