Vacuümvormen of spuitgieten?

Bij iedere productontwikkeling van een nieuw product wordt bepaald welke productietechniek gebruikt gaat worden. Een aantal veel voorkomende productietechnieken voor de vervaardiging van kunststofproducten zijn; spuitgieten, rotatiegieten, blow moulding of thermovormen ook wel vacuümvormen genoemd. .

Vacuümvormen
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Bij iedere productontwikkeling van een nieuw product wordt bepaald welke productietechniek gebruikt gaat worden. Een aantal veel voorkomende productietechnieken voor de vervaardiging van kunststofproducten zijn; spuitgieten, rotatiegieten, blow moulding of thermovormen ook wel vacuümvormen genoemd. .

Thermovormen

Vergeleken met andere productiemethodes zoals rotatiegieten, blow moulding of thermovormen is spuitgieten de meest gekozen oplossing voor de vervaardiging van kunststof producten. Op deze pagina behandelen we de verschillen tussen spuitgieten en thermovormen.

Verschil spuitgieten en thermovormen

Vacuümvormen

Bij spuitgieten wordt het product gemaakt doordat plastisch materiaal onder hoge druk een matrijs in wordt gespoten. Hierdoor is er met spuitgieten meer vormvrijheid dan met vacuümvormen. Bij vacuümvormen is de vormvrijheid beperkter omdat deze productietechniek gebonden is aan de uitgangspositie van een kunststof plaat. Hierdoor is bij vacuümvormen standaard nabewerking nodig waar dit bij spuitgieten veel minder het geval is. Wel kunnen met beide productietechnieken seriematig geproduceerd worden.

thermovormen of spuitgieten

Lagere stuksprijs met spuitgieten

Minder nabewerking betekend ook een snellere productietijd. Dit uit zich in een lagere stuksprijs. Over het algemeen is spuitgieten een factor 4 goedkoper dan thermovormen. Kort gezegd: als een spuitgiet product 3,00€ per stuk kost dan ligt de stukprijs van thermovormen op ongeveer 12€. Toch best het bekijken waard.

Een ander verschil is de matrijs

Voor zowel spuitgieten als thermovormen (vacuümvormen) is een matrijs nodig om kunststofproducten te vervaardigen. Het betreft hier wel een totaal ander type matrijs. Zo is een matrijs welke gebruikt wordt bij thermovormen tussen de 5 en 10% van de matrijsprijs welke gebruikt wordt voor een spuitgietproduct. Hierdoor is vacuümgieten zeer geschikt bij lage productie aantallen, waar dit bij spuitgieten vaak niet haalbaar is vanwege de hoge matrijsinvestering.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Waar ligt het omslagpunt van thermovormen naar spuitgieten?

Als de aantallen hoger worden dan is het zinvol om te overwegen het product te laten spuitgieten. Hoofdzakelijk is dit interessant vanwege de veel lagere stuksprijzen en de mindere nabewerking die nodig is om tot een eindproduct te komen. Dit vertaalt zich niet alleen in de productprijs maar ook in de doorlooptijd en levering van uw kunststofproducten. Waar dit omslagpunt precies ligt is erg toepassingsafhankelijk. Omdat wij werken met aluminium matrijzen kan bij een seriegrootten van 1000 stuks spuitgieten al interessanter zijn dan thermovormen.

Samengevat

De spuitgietmatrijs is een grotere investering dan een thermovormmatrijs maar deze wordt terugverdient door de veel lagere stuksprijzen.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper