Extrusie of spuitgieten van kunststof producten

kunststof spuitgieten of extrusie verschil

Pjotr Kraan

Hoe bepaal je met welk type productietechniek geschikt is om jouw kunststof onderdeel op maat te ontwerpen en produceren? Voor het vormen van kunststof onderdelen voor industrieel gebruik zijn verschillende processen mogelijk, afhankelijk van de vereiste aantallen, vorm en toepassing van het product kun je de juiste productietechniek kiezen.

In deze blog leggen we het verschil uit tussen extrusie en spuitgieten.

Wat is het verschil tussen het kunststof extrusie of spuitgiet proces?

Simpel gezegd, het extrusie-proces is vereist om continue lineaire, 2D vormen te creëren, het kunststof spuitgiet proces produceert 3D vormen.

Beide productietechnieken werken met thermoplastische kunststoffen, zijn geschikt voor kleine en grotere onderdelen plastic producten. Ook kunnen in beide productietechnieken complexe kunststof producten geproduceerd worden. Bij beide technieken worden de plastic producten geproduceerd met behulp van matrijzen.

kunststof spuitgieten of extrusie verschil
Extrusie versus spuitgieten

Kunststof spuitgietproces

Deze productiemethode is in principe gebaseerd op een gesloten proces. Verwarmde plastische massa vult een mal, gevolgd door afkoeling om een ​​kunststof onderdeel te maken en uit te werpen als een vaste vorm. Het spuitgietproces is een continu proces onder hoge druk.

Voorbeelden: Kunststof onderdelen voor warme – en koude drank machines, behuizingen voor bedieningspanelen, lego of onderdelen in je auto. Het wordt allemaal geproduceerd door middel van spuitgieten.

Bij FlinQ produceren we veel technische halffabricaten. Dit zijn over het algemeen onderdelen voor machines ,apparaten of andere technische toepassingen in de maakindustrie.

kunststof spuitgieten

Kunststof extrusie proces

Tijdens het kunststof extrusieproces wordt het materiaal verwarmd tot het plastisch is en door een gevormde snede in een metalen matrijs geperst. Dit eerste deel van het proces is vergelijkbaar met het spuitgietproces.

Door dit proces ontstaat een continue vorm die kan worden uitgerekt en vervolgens kan worden afgekoeld om uit te harden. Deze lineaire producten kunnen na afkoeling ook op lengte worden gezaagd tot kunststof onderdelen op de juiste lengte. Zowel simpele mono (één materiaal) extrusie als complexe profielen met co extrusie (meerdere materialen) is mogelijk.

Voorbeelden zijn kunststof rabatdelen (Kunststof wandbekleding), randen van lichtkoepels, thermische onderbrekingen in kozijnen, kunststof kozijnen en plastic producten als afdichtingen van busdeuren.

kunststof extrusie proces

Kiezen voor extrusie of spuitgieten?

Hoewel de uiteindelijke vorm die nodig is voor een kunststof product vaak het gebruikte proces dicteert, hebben zowel het extruderen als spuitgieten van kunststof producten hun eigen voordelen.

Kunststof spuitgieten heeft hogere initiële ontwerpkosten vanwege de complexiteit van de vormstructuur. De cyclische productie ervan creëert echter typisch een afgewerkt stuk dat vaak geen verdere montage of secundaire verwerking vereist.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Met het extruderen van kunststof profielen kunnen complexe dwarsdoorsneden gecreëerd worden in 2D. De oppervlakten van geëxtrudeerde kunststof profielen zijn glad en hoeven niet na de productie te worden schoongemaakt.

Extrusie is ideaal wanneer verschillende lengtes van dezelfde profielvorm vereist zijn. Door een in grote volumes te produceren met een continu productieproces en op de gewenste lengte te zagen na het proces, worden de installatie- en matrijs-/ontwerpkosten verlaagd voor toekomstige producties van plastic producten.

Voorbeeld case kunststof extrusie of spuitgieten

In de meeste gevallen valt er geen keuze te maken en wijst het type product en de gewenste lengte aan welke productietechniek de juiste is. Echter als je een kunststof product wilt laten produceren met een korte lengte dan is het interessant om zowel de techniek extrusie alsook spuitgieten te onderzoeken.

Een goed voorbeeld is onderstaande case: De linker afbeelding is het extrusie ontwerp en de rechter afbeelding het spuitgiet ontwerp. In dit geval bleek spuitgieten de beste oplossing omdat het om lengtes van 10 cm ging.

kunststof spuitgieten of extrusie 1024x576 1
Welke techniek is het beste geschikt om deze producten te maken? Kunststof extrusie VS spuitgieten

Bij korte lengtes moet de output van de extrusie machine omlaag zodat de zaagunit in de lijn voldoende tijd heeft om de gewenste lengtes te zagen. Als de lengtes geen 10 cm maar bijvoorbeeld 30 cm waren geweest dan zou de kosten van spuitgieten zijn gestegen en de kosten van extrusie zijn gedaald. Dan zou kunststof extrusie de juiste keuze als productietechniek zijn geweest.

Het is daarom bij de start van een kunststof productontwikkeling zeer belangrijk om te weten welke productietechnieken er zijn en welke het beste aansluit bij het te ontwikkelen product. In veel gevallen kun je met meerdere technieken functioneel dezelfde producten produceren, maar kunnen er wel grote verschillen zijn in de kostprijs van het product.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek in 30 minuten het potentieel van jouw project tijdens onze brainstormsessie!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Heb je een kunststof project wat je wilt laten vervaardigen maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit. Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof project? Dan gaan wij graag het gesprek met je aan.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper