Kunststof spuitgiet case Rim Drive Technology

Maritiem

FlinQ Plastics kreeg de taak om voor meerdere buitenboordmotoren de kunststof frees ringen, te vervangen voor spuitgegoten onderdelen. De verkoop van de elektrische buitenboordmotoren steeg snel en er moest een kostenreductie plaatsvinden. Twee mooie uitgangspunten om een spuitgiet traject te starten. Kritische eisen waren:

 • Rondheid toleranties
 • Geen aanspuiting op de zichtdelen
 • Kostenreductie
Gerealiseerd voor:
maritieme sector - kunststof spuitgieten
Samen met Rim Drive hebben we

kunststof freesdelen vertaald naar spuitgegoten onderdelen

Oplossing van FlinQ

FlinQ Plastics kreeg de taak om van de freesonderdelen, kunststof spuitgiet onderdelen te maken. Na een gezamenlijk re-design traject konden we de wensen van de klant vertalen naar spuitgegoten onderdelen. De grootste uitdaging van dit project was dat er geen aanspuiting vlakken op de zichtzijdes van de ringen mochten zitten en de rondheid eis te respecteren. Dit konden we door:

 • De theorie van het aanspuiten van ronde producten loslaten en proefondervindelijk testen
 • Uitkameren van dikke delen in het onderdeel
 • Vermindering van de dikte en het gewicht van de onderdelen
 • Grondstof & flow-anaylse uitvoeren om toleranties te waarborgen
 • Eliminatie van ondersnijdingen
 • Consistentie van onderdeelkwaliteit en tijdige levering

Waarom kunststof spuitgieten?

Dit project was uitermate geschikt om te spuitgieten.

 • Stijgende verkoop van de klant
 • Aantallen +/- 1.000 st. per jaar
 • Lage stukprijs per kunststof onderdeel, vergeleken met freesdelen
  (Van 25€ per onderdeel naar 5€ per onderdeel)
 • Uitstekende ROI voor de matrijsinvestering

Hoge besparing

Ondanks dat het gewenste resultaat niet direct naar wens was bleef Flinq/Pjotr zich inzetten. Dit resulteerde in prachtige ringen, goede maatvoering en een hoge besparing per product.

Nick Ruinard

Rim Drive Technology
maritieme sector - kunststof spuitgieten

het bedrijf achter de case

Over Rim Drive Technology

Rim Drive Technology is opgericht in 2019 en is gevestigd in Andelst. Wij ontwikkelen en produceren elektromotoren van 0,5 tot 50kW voor industriële, commerciële en onderzeese toepassingen. Om klanten de perfecte pasvorm voor hun toepassing te bieden, hebben we zeer configureerbare producten gerealiseerd die voor veel toepassingen kunnen worden gebruikt. Als voortstuwingsmotor bieden wij de volgende configuraties tot 50kW: POD, boegschroef, stuurbare POD en buitenboordmotor.

Een no-nonsense mentaliteit

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren?

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.
Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee? Dan gaan wij graag het gesprek met je aan.

Plan kennismaking

Ons ontwikkelproces van stap tot stap

Zo produceren we jouw product

Deze 6 stappen zijn onderdeel van ons Create-your-product-roadmap. Hiermee zorgen we voor het beste proces.

  Bereken prijs

Met deze technieken komen we tot jouw product

Bekijk al onze diensten
Met meer dan 10 jaar ervaring in de kunststof verwerkende industrie en wortels in de spuitgietsector die al teruggaan sinds 1947, hebben we al honderden ontwikkeltrajecten doorlopen voor technische kunststof spuitgiet producten en halffabricaten. Hierdoor kennen wij als geen ander de valkuilen en het geheim van een succesvolle kunststof productontwikkeling.
 • Productontwikkeling

  Het ontwikkelen van kunststof producten voor kleinschalige producties <10.000 stuks heeft zijn eigen unieke benadering. Door middel van ons unieke create-your-product roadmap, zorgen wij dat jullie kunststof productidee wel haalbaar en betaalbaar kan worden geproduceerd middels spuitgieten.
  Lees verder
 • Kunststof spuitgieten

  Ben je op zoek naar een kunststof spuitgieterij voor kleinschalige kunststof producties <10.000 stuks van technische kunststof halffabricaten en onderdelen? Dan zit je bij FlinQ helemaal goed! Wij ontwikkelen en spuitgieten tal van plastic producten voor uiteenlopende technische sectoren.
  Lees verder
 • Rapid manufacturing

  Voor kleine kunststof productieseries <500 stuks en waar korte doorlooptijden belangrijk zijn kan rapid manufacturing uitermate geschikt zijn. Met rapid manufacturing verzorgen wij snelle en flexibele producties van kunststof serieonderdelen met afnames tussen de 10 en 500 stuks.
  Lees verder
Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper