Wat zijn de voordelen van kunststof spuitgieten

Wat zijn de voordelen van kunststof spuitgieten?

Pjotr Kraan van FlinQ Plastics kunststof spuitgen
Geschreven door:
Pjotr Kraan
18 mei 2022
In dit artikel lees je
Primary Item (H2)

Wat is spuitgieten precies?

Kunststof spuitgieten is de meest voorkomende productietechniek voor het maken van hoogwaardige kunststof producten. Kijk maar eens om je heen. Thuis, op kantoor of in de winkel. Je ontdekt al snel honderden kunststof producten die gemaakt zijn door kunststof spuitgieten. 

Maar wat is kunststof spuitgieten precies? Heel simpel uitgelegd; kunststofkorrels worden omgesmolten tot een plastische massa. Die massa wordt onder hoge druk in een matrijs (mal) gespoten. Zie figuur 1. In de matrijs stolt de massa in de vorm van het gewenste kunststof product. Na de koeltijd gaat de matrijs open en valt het kunststof onderdeel eruit. 

flinq-plastics-Spuitgiet-proces
Figuur 1

De grote verscheidenheid aan kunststof materialen, spuitgietmachines én het feit dat iedere matrijs uniek is voor het gewenste product. Maakt de mogelijkheden eindeloos. Zo kan bijna iedere wens voor een uniek kunststof product gemaakt worden. Gaaf he?

De voordelen van spuitgieten

Er zitten grote voordelen aan het kunststof spuitgieten van jouw unieke kunststof product. Graag zetten we een aantal van de belangrijkste voordelen voor je op een rij: 

  • Hoge efficiëntie
  • Een hoge graad van precisie
  • Grote ontwerpvrijheid
  • Verschillende soorten kunststoffen
  • Kostenbesparend
  • Weinig verspilling
  • Gerecycled materiaal 
  • Kleine en grote series mogelijk
  • Korte doorlooptijd

Hoge efficiëntie

Spuitgieten is een zeer efficiënt proces. Zeker vergeleken met andere productietechnieken. Dit komt vooral omdat kunststof spuitgieten gericht is op het produceren van grote hoeveelheden kunststof producten in korte tijd. Met dezelfde mal en een hele lage foutmarge. 

Hoge graad van precisie

Het spuitgietproces is een onderbroken proces in een gesloten mal. Hierdoor koelt de plastische massa gecontroleerd af. Waardoor maatvoering en toleranties goed beheersbaar zijn. Ook is het mogelijk om veel details aan de kunststof producten toe te voegen. Voor veel toepassingen van kunststof producten een groot voordeel. 

Grote ontwerpvrijheid

De ontwerpvrijheid met kunststof spuitgieten is erg groot. Dit komt vooral doordat spuitgietmatrijzen een hoge mate van complexiteit aan kunnen. Het grote voordeel is dat bijna alles mogelijk is met spuitgieten. Let er wel altijd op dat hoe complexer het product. Hoe complexer de matrijs wordt. En hoe duurder de investering en stukprijs dus zal zijn van jouw unieke kunststof product. 

Tip! 

Onderzoek altijd of de wensen en eisen die je stelt aan jouw unieke kunststof onderdeel, passen binnen het gestelde budget. Twijfel je of dit het geval is? Vraag bij ons of er slimme oplossingen te bedenken zijn om jouw product te vereenvoudigen. Zonder te veel concessies te doen aan je wensen. 

Verschillende soorten kunststoffen

Het aantal verschillende soorten thermoplastische kunststoffen is dankzij de vele opties bijna eindeloos. Iedere kunststof heeft zijn eigen unieke eigenschappen en mogelijkheden. Sommige van deze kunststoffen kunnen zelfs met elkaar gecombineerd worden. Zo is er altijd een kunststof soort dat voldoet aan jouw eisen. 

Kostenbesparend 

Vaak krijgen wij de vraag of kunststof spuitgieten duur is. Maar spuitgieten is juist een proces dat erop gericht is om zo goedkoop en efficiënt mogelijk kunststof producten te vervaardigen. Zo is het spuitgietproces heel goed te automatiseren, waardoor er weinig handwerk en nabewerking nodig is. 

Hoe meer producten er geproduceerd worden, hoe lager de stuksprijs zal zijn. Ook is kunststof grondstof goedkoper, dan alternatieve materialen zoals staal of aluminium. 

Weinig verspilling 

Het spuitgietproces is een proces waar eigenlijk geen verspilling van het kunststof materiaal voorkomt. Het materiaal wordt vaak in bigbags of zakken aangeleverd en in een silo gedaan. Vanuit daar is het een gesloten proces. Ook is spuitgieten een proces met weinig uitval. Het beetje uitval van producten, kan eenvoudig worden vermalen en herverwerkt in de volgende productie.

flinq-plastics-Maalgoed-kunsttsof

Gerecycled materiaal

Duurzaamheid is gelukkig een steeds groter thema aan het worden. Ook in de kunststofverwerkende industrie - en zeker bij onze afnemers - is het thema gerecycled materiaal steeds vaker onderwerp van gesprek. Gelukkig leent spuitgieten zich erg goed om met gerecycled materiaal kunststof nieuwe producten te vervaardigen. Zo sluit het produceren van kunststof onderdelen steeds beter aan bij een circulaire economie.

Kleine en grote series mogelijk 

Het is absoluut niet zo dat met spuitgieten alleen in grote aantallen van tien of honderdduizend mogelijk zijn. Kunststof spuitgieten kan al interessant zijn vanaf 500 stuks. Hoewel dat natuurlijk wel een beetje productafhankelijk is. Waar het omslagpunt precies ligt, is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals product grootte, complexiteit en of het proces eenmalig of repeteerbaar zal zijn. Benieuwd waar het omslagpunt ligt voor jouw unieke kunststof product? Neem gerust contact met ons op

Korte doorlooptijd 

Omdat wij werken volgens onze create-your-product-roadmap, is de doorlooptijd van schets tot jouw unieke kunststof artikel kort. Wij streven er altijd naar om binnen 6 werkweken jouw je eerste unieke producten te overhandigen. Benieuwd naar onze aanpak? Vraag een gratis brainstormsessie aan.

Kunststof spuitgiet specialist met een no-nonsense mentaliteit

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren? 

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.

Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee?  Dan gaan wij graag het gesprek met je aan. 
Neem contact op
Benieuwd naar mijn verhaal?
Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. Het kon dan ook niet anders dan dat ik eerst in het familiebedrijf ben gaan werken.
Lees verder