Wat is polyacetaal (POM)?

wat is pom

Pjotr Kraan

Polyacetaal (POM) is wat minder bekend in de wereld van de technische kunststoffen. Maar wel degelijk geschikt om te spuitgieten.

Deze bijzondere kunststofsoort, wordt vaak gebruikt voor onderdelen in de machinebouw of bij precisieonderdelen vanwege de zuivere maatvoering. Ook zie je het terug in onderdelen voor de voedingsmiddelen- en medische industrie.

Wat is POM voor soort kunststof?

POM wordt ook wel POM Delrin of polyacetaal genoemd. Het is een homopolymeer. Het is hierdoor stijver, harder en beschikt over een hogere buigsterkte en weerstand tegen vermoeiing, dan bijvoorbeeld copolymeer.

Ook wordt er wel eens een vergelijking met Nylon gemaakt, maar er zijn wel degelijk grote verschillen tussen die twee. Zo is Nylon veel slijtvaster, maar is POM weer maatvaster. Ook beschikt POM over goede mechanische beweegbaarheid en het heeft een lage wrijvingsweerstand.

Kun je POM bewerken?

POM is een zeer slag- en slijtvast materiaal met geringe vochtopname. Hoewel het hard en robuust is en niet warm of koud te verbuigen, is het wel goed te bewerken.

Denk bijvoorbeeld aan boren, zagen, draaien, frezen of snijden met een water- of laserstraal. Het geeft een korte spaan en geen braam.

Daarnaast is het materiaal maatvast en heeft het uitstekende mechanische en isolerende eigenschappen. Ook is POM goed bestand tegen organische oplosmiddelen. En dat maakt het uitermate geschikt voor de medische industrie.

Is POM hittebestendig?

POM is te gebruiken in toepassingen waar de gebruikstemperatuur liefst niet hoger ligt dan 90 graden. En als minimale gebruikerstemperatuur kan het een temperatuur van – 40 graden Celsius aan. POM is geschikt om er – afhankelijk van toepassing en functionaliteit van het product – additieven aan toe te voegen.

Door het toevoegen van bepaalde additieven, krijgt het materiaal de eigenschappen die nodig zijn voor dat specifieke type product of toepassing.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Algemene eigenschappen van POM:

 • Slagvast
 • Groot temperatuurbereik: -35  tot 110 C 
 • Lange levensduur vanwege de hoge sterkte
 • Chemische bestendigheid
 • Bestendigheid tegen oliën
 • Goede glij- en rol eigenschappen
 • Geringe vochtopname
 • Hoge breuksterkte
 • Korte spaan

Je kunt POM standaard verkrijgen in een zwarte, naturel en blauwe uitvoering. Door de soortelijke massa van 1,41 gram per kubieke centimeter zinkt POM. Dat maakt het materiaal relatief zwaar ten opzichte van andere technische kunststoffen zoals Nylon.  

Technische eigenschappen van POM:

 • Buigsterkte 67 MPa
 • Treksterkte 64 MPa
 • Elasticiteitsmodulus 2000 MPA
 • Soortelijke massa 1,41 g/cm3
 • Buigmodulus 2700 MPa
 • Doorslagspanning van 40 Kv/mm²

Toepassingen van POM

Pom kunststof vind je bijvoorbeeld terug in tandwielen, afdichtingen, geleidingsonderdelen, koudebrug plaatjes, behuizingen en pompelementen.

Als industriële toepassing, maar ook medische en in voeding relateerde toepassingen. Wil je het buiten gebruiken, dan moeten er vanwege UV licht en de oxidatie die dan ontstaat, wel UV-stabilisatoren worden toegepast.

Met name de kleuren naturel en blauw zijn hier gevoelig voor. De zwarte variant is hier het minst gevoelig voor. 

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Een no-nonsense mentaliteit

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren?

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.
Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee? Dan gaan wij graag het gesprek met je aan.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper