Wat is POM kunststof?

POM-kunststof is een uitstekende keuze voor spuitgieten vanwege zijn unieke balans van stijfheid, maatvastheid en slijtvastheid, wat resulteert in hoogwaardige onderdelen met strakke toleranties, duurzaamheid en lage wrijving, ideaal voor complexe mechanismen en bewegende componenten.

 

wat is pom kunststof
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Polyacetaal (POM) is wat minder bekend in de wereld van de technische kunststoffen. Maar wel degelijk geschikt om te spuitgieten.

Deze bijzondere kunststofsoort, wordt vaak gebruikt voor onderdelen in de machinebouw of bij precisieonderdelen vanwege de zuivere maatvoering. Ook zie je het terug in onderdelen voor de voedingsmiddelen- en medische industrie.

Wat is POM kunststof voor soort thermoplast?

POM, ook bekend als POM Delrin of polyacetaal, valt onder de categorie van homopolymeren, wat betekent dat het uit één enkel, herhaaldelijk type molecule bestaat. Deze structuur verleent POM kunststof enkele opmerkelijke kenmerken: het is niet alleen stijver en harder dan veel van zijn tegenhangers, zoals copolymeren, maar het heeft ook een uitstekende buigsterkte en vermoeiingsweerstand.

Hoewel POM vaak wordt vergeleken met Nylon, zijn er significante verschillen die beide materialen onderscheiden. Nylon kan zich beroemen op een hogere slijtvastheid, wat het uiterst duurzaam maakt; POM, aan de andere kant, blinkt uit in maatvastheid, wat betekent dat het zijn vorm behoudt onder een breed scala van omstandigheden.

Bovendien is POM kunststof opmerkelijk vanwege zijn mechanische mobiliteit en lage wrijvingsweerstand, eigenschappen die het ideaal maken voor toepassingen waarbij bewegende delen betrokken zijn.

POM kunststof

Kun je POM kunststof bewerken?

POM is een zeer slag- en slijtvast materiaal met geringe vochtopname. Hoewel het hard en robuust is en niet warm of koud te verbuigen, is het wel goed te bewerken.

Denk bijvoorbeeld aan boren, zagen, draaien, frezen of snijden met een water- of laserstraal. Het geeft een korte spaan en geen braam.

Daarnaast is het materiaal maatvast en heeft het uitstekende mechanische en isolerende eigenschappen. Ook is POM kunststof goed bestand tegen organische oplosmiddelen. En dat maakt het uitermate geschikt voor de medische industrie.

Kun je POM kunststof spuitgieten?

Ja, POM-kunststof is zeer geschikt voor het spuitgietproces, een veelgebruikte methode voor de massaproductie van plastic onderdelen. POM kunststof , bekend om zijn stijfheid, precisie, en uitstekende slijtvastheid, is populair in industrieën die onderdelen met strakke toleranties en hoge prestaties vereisen.

Spuitgieten met POM kunststof wordt vaak gebruikt voor het vervaardigen van complexe, hoogwaardige onderdelen die duurzaamheid en weerstand tegen vermoeidheid vereisen, zoals tandwielen, lagers, scharnieren, en bevestigingscomponenten. Dit materiaal is ook gunstig vanwege zijn lage wrijvingscoëfficiënt en goede maatvastheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor onderdelen die een glad oppervlak en nauwkeurige afmetingen moeten hebben.

Tijdens het spuitgietproces wordt de POM kunststof gesmolten tot een vloeibare toestand en dan onder hoge druk in een mal geïnjecteerd. Na het vullen van de mal, koelt het materiaal af en stolt het, waarbij het de vorm van de mal aanneemt. Zodra het onderdeel is uitgehard, wordt het uit de mal verwijderd, met een nauwkeurig gevormd stuk als resultaat.

Het is wel belangrijk om de specifieke verwerkingsparameters van POM in acht te nemen tijdens het spuitgieten, zoals de smelttemperatuur, injectiesnelheid, en koeltijd, om de kwaliteit en prestaties van de eindproducten te waarborgen.

Is POM hittebestendig?

POM is te gebruiken in toepassingen waar de gebruikstemperatuur liefst niet hoger ligt dan 90 graden. En als minimale gebruikerstemperatuur kan het een temperatuur van – 40 graden Celsius aan. POM is geschikt om er – afhankelijk van toepassing en functionaliteit van het product – additieven aan toe te voegen.

Door het toevoegen van bepaalde additieven, krijgt het materiaal de eigenschappen die nodig zijn voor dat specifieke type product of toepassing.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Algemene eigenschappen van POM:

 • Slagvast
 • Groot temperatuurbereik: -35  tot 110 C 
 • Lange levensduur vanwege de hoge sterkte
 • Chemische bestendigheid
 • Bestendigheid tegen oliën
 • Goede glij- en rol eigenschappen
 • Geringe vochtopname
 • Hoge breuksterkte
 • Korte spaan

Je kunt POM standaard verkrijgen in een zwarte, naturel en blauwe uitvoering. Door de soortelijke massa van 1,41 gram per kubieke centimeter zinkt POM. Dat maakt het materiaal relatief zwaar ten opzichte van andere technische kunststoffen zoals Nylon.  

Technische eigenschappen van POM:

 • Buigsterkte 67 MPa
 • Treksterkte 64 MPa
 • Elasticiteitsmodulus 2000 MPA
 • Soortelijke massa 1,41 g/cm3
 • Buigmodulus 2700 MPa
 • Doorslagspanning van 40 Kv/mm²

Toepassingen van POM

Pom kunststof vind je bijvoorbeeld terug in tandwielen, afdichtingen, geleidingsonderdelen, koudebrug plaatjes, behuizingen en pompelementen.

Als industriële toepassing, maar ook medische en in voeding relateerde toepassingen. Wil je het buiten gebruiken, dan moeten er vanwege UV licht en de oxidatie die dan ontstaat, wel UV-stabilisatoren worden toegepast.

Met name de kleuren naturel en blauw zijn hier gevoelig voor. De zwarte variant is hier het minst gevoelig voor. 

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Benieuwd naar de kostprijs van jouw kunststof product?

Voer het aantal producten in en bereken de kostprijs voor jouw productie.
Hoeveel producten heb je nodig?
Mini calc
producten
Direct in contact komen?
info@flinqplastics.nl
Plan kennismaking

Lees meer: