Wat zijn de kosten van spuitgieten

In deze blog onthullen we de sleutelfactoren die invloed hebben op de kosten van spuitgieten. Zo krijg je een duidelijk beeld van het proces en wat je financieel kunt verwachten.

 

 

Kosten spuitgieten
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Een slimme kostenanalyse

Spuitgieten: het klinkt misschien eenvoudig, maar de kostenberekening is complex. Vergeet niet, naast grondstofprijzen zijn er meer factoren die meetellen in de totale kosten.

Jouw productontwerp speelt een grote rol. Complexere ontwerpen vragen vaak om complexere matrijzen, wat de initiële kosten opdrijft. Ook de materiaalkeuze, de kwaliteitsverwachting, productieaantallen en afwerkingsniveau bepalen de prijs.

Interessant is….

Dat snellere productie de kosten per eenheid kan verlagen, maar soms de opstartkosten verhoogt.

Waar je produceert en wie het maakt, kan ook de prijs beïnvloeden. Een gedegen kostenanalyse vooraf is essentieel om je budget in de hand te houden en onvoorziene uitgaven te vermijden. Slim plannen dus!


kosten van spuitgieten

Spuitgieten: Kostenfactoren uitgelegd

Ontdek de cruciale kostenfactoren van spuitgieten: van matrijskeuze tot batchgrootte. Leer hoe slimme keuzes in materialen, matrijzen en productiemethoden de efficiëntie kunnen verhogen en kosten drukken voor jouw projecten.

 • Matrijskosten:
  In de wereld van spuitgieten maakt de keuze van je matrijs een groot verschil. Stel je voor: met een aluminium matrijs, die start bij €3.500, kun je voor een jaarlijkse productie van 10.000 stuks de kosten tot wel twee derde verlagen.

  Maar let op:

  Ga je voor een complexer ontwerp of meer caviteiten, dan stijgen de kosten, hoewel dit ook je productiecapaciteit boost.

 • Caviteiten:
  Als je meer dan 5.000 stuks produceert, kies dan voor matrijzen met meerdere caviteiten. Hiermee snijd je de productiekosten per caviteit met zo’n 20%.

  En nog een tip…

  Familie-matrijzen, waarbij je meerdere onderdelen tegelijk produceert, besparen je nog meer geld.

 • Batchgrootte:
  Door in grotere batches te produceren, druk je de kosten per eenheid. Wees je er wel van bewust dat bij het verhogen van de productieaantallen de kostenverlaging per stuk minder sterk afneemt.

 • Grondstofkosten:
  De keuze van het materiaal speelt een sleutelrol in de kosten van je spuitgietproject. Kies je voor thermoplasten zoals PE, PP, PA6, ABS of POM, dan varieert de prijs per kilo van €1,50 tot €4.

  Elke kunststof heeft unieke eigenschappen en prijspunten, dus kies zorgvuldig om de kosten te optimaliseren voor je specifieke behoeften.

 • Machine- en Instelkosten:
  Het klaarzetten van de productielijn voor spuitgieten neemt zo’n 4 tot 6 uur in beslag. Maar hier is het goede nieuws: hoe groter je productieserie, hoe minder deze opstarttijd doorweegt in de kosten per stuk.

Door al deze factoren te wegen, maak je als bedrijf beter geïnformeerde financiële keuzes voor je spuitgietprojecten. Slimme planning loont!

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Spuitgieten: 5 mogelijke kostenbesparingen

Ontdek hoe je met slimme strategieën de kosten van je spuitgietprojecten kunt minimaliseren en winstmarges maximaliseren. Van het optimaliseren van matrijsontwerp tot innovatieve productiemethoden.

Elk detail telt!

 1. Matrijsontwerp optimaliseren: Een slim ontworpen matrijs is jouw sleutel tot kostenbesparing. Het verhoogt niet alleen de productie-efficiëntie, maar vermindert ook afval. Werk samen met ervaren ontwerpers en engineers voor een matrijs die perfect bij jouw behoeften past, zonder in te leveren op functionaliteit.

 2. Alternatieve matrijsmaterialen kiezen: Staal is standaard, maar wat dacht je van aluminium? Vaak goedkoper en nog steeds duurzaam, vooral voor kleinere producties. Jouw materiaalkeuze kan de projectkosten aanzienlijk beïnvloeden.

 3. Innoveer in productiemethoden: Bespaar kosten met methoden zoals 3D-printen voor snelle prototyping. Zo test je efficiënt jouw ontwerp voordat je de definitieve matrijs maakt. Automatisering en robotica kunnen de efficiëntie verder verhogen en arbeidskosten verlagen.

 4. Productontwerp optimaliseren: Een goed doordacht ontwerp kan wonderen doen voor jouw budget. Analyseer materiaalkeuze, vorm en designelementen om optimale productie te waarborgen.

 5. Budget en eisen afstemmen: Zorg dat jouw projecteisen en budget hand in hand gaan. Dit kan soms concessies vereisen. Duidelijke communicatie met jouw spuitgietpartner is essentieel om een kwalitatief hoogwaardige, maar budgetvriendelijke oplossing te vinden.

Door deze factoren slim toe te passen, minimaliseer je de kosten van je spuitgietprojecten en maximaliseer je je winstmarges.

Belangrijk: actieve samenwerking met ervaren professionals is essentieel. Zij helpen je kosten te besparen zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen.

Spuitgieten met een klein budget:
De rol van Chinese matrijzen

Denk je aan spuitgieten met een klein budget? Overweeg dan Chinese matrijzen. Ze zijn vaak voordeliger, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere budgetten.

En het mooie is,

Door technologische ontwikkelingen zijn ze flexibeler en betrouwbaarder dan ooit.

Het belang van een deskundige partner: Ga niet alleen aan de slag. Een partner met een uitgebreid netwerk in China, zoals wij, kan essentieel zijn. Zij hebben het netwerk en de kennis om je te verbinden met betrouwbare leveranciers en zorgen voor kwaliteitscontrole ter plaatse. Zo voorkom je de valkuil van een miskoop.

Extra aandachtspunten: Zorg voor heldere communicatie en duidelijke specificaties. Langere levertijden en ingewikkelde logistiek zijn zaken om rekening mee te houden.

En onthoud…..

Met Chinese matrijzen en een ervaren partner kun je ook met een beperkt budget succesvol spuitgieten, zonder kwaliteitsverlies. Dit opent deuren naar spuitgieten voor diverse projecten, groot of klein.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Benieuwd naar de kostprijs van jouw kunststof product?

Voer het aantal producten in en bereken de kostprijs voor jouw productie.
Hoeveel producten heb je nodig?
Mini calc
producten
Direct in contact komen?
info@flinqplastics.nl
Plan kennismaking

Lees meer: