Wat kost spuitgieten & welke 5 factoren spelen een rol?

wat kost spuitgieten

Pjotr Kraan

Wat kost het om een kunststof product te laten spuitgieten?

Een eenduidig antwoord op de vraag wat kost spuitgieten is er niet. Dit komt doordat de kosten per kunststof product verschillen.

De kostprijs wordt bepaald door factoren als aantal producten per jaar, per batch, type grondstof, design, product gewicht, cyclustijd, machine en instelkosten, verpakking, matrijskosten enz.

Al deze factoren verschillen per product en worden dan ook per aanvraag apart bekeken.

Kleinschalige kunststof producties

Bij kleinere afnames kunststof spuitgiet onderdelen < 10.000 stuks weegt de investering van matrijs en ontwikkelkosten vaak te hoog om er een interessante cases van te maken.

Dit is jammer want ook kleinere series zijn heel goed mogelijk met kunststof spuitgieten. De valkuil zit in dat bij de productontwikkeling van kunststof producten voor kleinere series anders gedacht moet worden, dan bij grotere series.

Bij FlinQ zijn we de expert in de ontwikkeling en productie van kleinschalige kunststofproductie < 10.000 stuks kunststof spuitgiet producten.

Wil je weten of jouw kunststof idee haalbaar is voor spuitgieten? Plan in de kalender een online afspraak in voor een gratis adviesgesprek. 

Belangrijkste factoren kosten spuitgieten

Matrijskosten:

Vaak wordt er gezegd dat spuitgieten pas interessant is bij afnames vanaf 10.000 stuks jaarlijks. De reden hiervoor is dat de investering van de (stalen) matrijs niet te verantwoorden is in de productprijs.

Maar al eens gedacht aan een aluminium matrijs? Met een aluminium matrijs wordt de investering al snel twee derde goedkoper dan in staal.

Aluminium matrijzen gaan ook al gauw +/- 100.000 stuks mee. Matrijskosten bedragen ca. 3.500€ voor een eenvoudige matrijs.

Hoe complexer het kunststof product, hoe duurder de matrijs. Ook het aantal caviteiten speelt een rol. Hoe groter de afname hoe meer producten je per matrijs wilt maken. Dit heeft ook invloed op de productprijs.

Caviteiten matrijs:

Als de behoefte van een productie boven de 5.000 stuks ligt is het interessant om de matrijs meervoudig te maken. Dit scheelt al gauw zo’n 20% per caviteit in de kostprijs van een product.

matrijzenbouw
Familie matrijs 1+1 (Twee verschillende kunststof onderdelen in één matrijs)

Batch afname:

Een belangrijke parameter om een productprijs te bepalen is het aantal stuks wat per productie geproduceerd moet worden.

De opstartkosten om een productie te starten worden namelijk gedeeld door het aantal te produceren kunststof spuitgiet producten.

Hierbij geldt: Hoe groter de serie, hoe lager de prijs. Naar mate de productie aantallen toenemen, zal de invloed van de prijsdaling wel steeds minder worden.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Grondstofkosten:

Ook de gebruikte grondstof van een kunststof product heeft invloed op de kostprijs van een product. De grondstof wordt gekozen op basis van de gestelde specificaties.

Deze specificaties kunnen zijn: binnen of buiten situatie, weerbestendigheid, chemische bestendigheid, slagsterkte of bijvoorbeeld tolerantie eisen.

De meeste gebruikte thermoplasten zijn: PE, PP, PA6, ABS en POM. Deze grondstoffen worden ingekocht tussen de 1,50 en 4€ per kilo en zijn verkrijgbaar als granulaat of maalgoed.

Machine & instelkosten:

Het instellen en opbouwen van een productieproces is een tijdsintensieve klus wat al gauw een 4 tot 6 uur in beslag neemt. Bij bijvoorbeeld PA6 en ABS moet het materiaal ook nog is een aantal uur worden voor gedroogd. Deze instel & opbouwtijd wordt verrekend in de seriegrootte.

Hoe groter de serie hoe minder invloed op de productprijs. De machine kosten per uur is afhankelijk van de grootte van de machine. Een kleine machine kost zo’n 15€ per uur, hoe groter de machine hoe hoger deze kost per uur zal zijn. Het type machine wordt bepaald door de grootte van het product.

Hoeveel producten een machine per uur kan produceren hangt van de cyclustijd af. Deze tijd wordt voornamelijk bepaald door de wanddikte van het product. Hoe dikker het product hoe langer de cyclus duurt.

Tip- Productontwikkeling voor kleinere series

Een goed product design kan veel geld besparen in de matrijskosten als in de product kosten. Dit maakt het verschil of kleinere series <10.000 stuks haalbaar zijn voor kunststof spuitgieten of niet.

Lees hier meer over op onze pagina productontwikkeling. Ook staan wij graag klaar om u te ondersteunen in uw productontwikkeling traject. Neem gerust contact met ons op.

product engineering 1024x535 1

Kleinschalige kunststof producties haalbaar maken voor spuitgieten?

Wij helpen MKB-bedrijven met kleinschalige kunststofproducties <10.000 stuks, door middel van ons unieke create-your-product roadmap, zodat jouw kunststof productidee wel haalbaar en betaalbaar kan worden geproduceerd middels spuitgieten.

Wil je weten of jouw kunststof idee haalbaar is voor spuitgieten? Plan in de kalender een online afspraak in voor een gratis adviesgesprek. 

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Een no-nonsense mentaliteit

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren?

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.
Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee? Dan gaan wij graag het gesprek met je aan.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper