Welke kunststoffen kun je lasersnijden?

In deze blog verkennen we welke kunststoffen geschikt zijn voor lasersnijden, een techniek die zich onderscheidt door precisie en efficiëntie. We bespreken de veelzijdigheid en de beperkingen van lasersnijden in de keuze van materialen, en geven inzicht in hoe deze methode bijdraagt aan innovatieve productieprocessen.

 
 
 
Welke kunststoffen kun je lasersnijden?
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Kunststof lasersnijden is een veelgebruikte techniek in de verwerkings- en productie-industrieën. Het is een snelle en nauwkeurige manier om kunststoffen te bewerken en te snijden.

De precisie van deze Rapid manufacturing techniek maken het bijzonder geschikt voor industrieën, zoals de medische en elektronische industrie. De vraag welke kunststoffen kun je lasersnijden? Beantwoorden we in deze blog.

Welke kunststoffen kun je lasersnijden?

Er zijn veel verschillende soorten kunststoffen die geschikt zijn voor lasersnijden, waaronder:

  • Acrylonitrilbutadieenstyreen (ABS)
  • Polycarbonaat (PC)
  • Polyethyleen (PE)
  • Polypropyleen (PP)
  • Polyvinylchloride (PVC)
  • Acrylaat
  • Nylon
  • Polystyreen
  • Polyurethaan (PU)

De materiaalkeuze is afhankelijk van het soort product, de vereisten voor kwaliteit en toepassing. Hieronder lichten we een aantal kunststoffen welke je kunt lasersnijden verder toe:

Acryl:

Acryl is een van de meest gebruikte materialen voor lasersnijden. Het is licht, sterk en transparant en heeft een hoge weerstand tegen uv-straling en weersinvloeden.

Polycarbonaat:

Polycarbonaat is een thermoplastisch materiaal met uitstekende transparantie, weerstand tegen stoten en sterkte. Het is een veelgebruikt materiaal in de elektronische en medische industrie.

Welke kunststoffen kun je lasersnijden?

PVC:

PVC (polyvinylchloride) is een veelzijdig materiaal dat veel wordt gebruikt in de bouw-, transport- en verpakkingsindustrie. Het is gemakkelijk te bewerken en heeft een goede weerstand tegen chemische stoffen en vocht.

Polypropyleen:

Polypropyleen is een lichte en veeleisende thermoplastische kunststof met uitstekende chemische weerstand en weerstand tegen stoten. Het is een veelgebruikt materiaal in de verpakkings- en transportindustrie.

ABS:

ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) is een veelgebruikte thermoplastische kunststof die bekend staat om zijn uitstekende sterkte, impactbestendigheid en chemische weerstand.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

PE:

PE (polyethyleen) is een thermoplastische kunststof die bekend staat om zijn chemische weerstand, weerstand tegen schokken en sterkte.

POM:

POM (polyoxymethyleen) is een thermoplastische kunststof met uitstekende sterkte, slijtvastheid en stijfheid. Het is een veelgebruikt materiaal in de mechanische industrie.

Het is belangrijk om te realiseren dat niet alle kunststoffen geschikt zijn voor lasersnijden. Sommige materialen, zoals Teflon en Polystyreen, kunnen niet worden verwerkt met lasersnijden.

Wil je advies over welke materiaal het beste geschikt is voor jouw kunststof product?

Wil je een uniek kunststof product laten ontwikkelen en produceren, maar heb je niet de expertise of tijd in huis om dit in eigen beheer te doen? Wij helpen jou graag van schets tot kunststof eindproduct, met onze Create-your-product-roadmap. 

Neem gerust contact met ons op. Of vraag een gratis adviesgesprek aan.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper