Wat is ABS kunststof voor spuitgieten?

ABS wordt vaak gekozen voor spuitgieten vanwege zijn unieke combinatie van sterkte, hoge temperatuurbestendigheid, capaciteit voor gedetailleerde vormgeving, kosteneffectiviteit en recyclebaarheid, waardoor het ideaal is voor producten die duurzaamheid, precisie en milieuvriendelijkheid vereisen.

 

wat is abs spuitgieten
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS kunststof)

Een veel gebruikte kunststof is de thermoplast ABS. Een zeer slagvaste en stevige kunststofsoort. En dat maakt ABS geschikt voor vele doeleinden en de mogelijkheden eindeloos. Bovendien wordt dit materiaal gebruikt in diverse toepassingen en producten. Je vindt het bijvoorbeeld terug in huishoudelijke apparatuur, telefoons, speelgoed, reiskoffers en autobumpers.

Waarom kiezen voor ABS kunststof?

De keuze voor ABS in spuitgieten is geen toeval; deze voorkeur is geworteld in de indrukwekkende eigenschappen van het materiaal. ABS combineert de sterkte en rigiditeit van acrylonitril en styreen met de taaiheid van butadieenrubber, wat resulteert in een kunststof die niet alleen sterk is, maar ook een hoge slagvastheid heeft. Dit maakt het bijzonder geschikt voor producten die zowel robuustheid als een zekere flexibiliteit vereisen.

Een andere reden waarom ABS vaak wordt gekozen, is vanwege zijn vermogen om hoge temperaturen te weerstaan. Met een gebruiksbereik dat zich uitstrekt van -35 tot 100 graden Celsius, is het geschikt voor toepassingen die blootgesteld worden aan variërende omgevingstemperaturen, zonder dat dit ten koste gaat van de structurele integriteit of vorm.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Bovendien is ABS een uitstekende keuze voor spuitgieten vanwege zijn vermogen om fijne details nauwkeurig weer te geven. Dit komt door de lage smeltviscositeit van het materiaal, waardoor het vloeibaar genoeg is om tijdens het spuitgieten complexe vormen en oppervlaktedetails te vormen. Dit maakt het ideaal voor producten die een esthetische afwerking vereisen, zoals consumentenelektronica, speelgoed en auto-onderdelen.

ABS is ook gunstig vanuit kostenoogpunt. Het is over het algemeen minder duur dan veel andere thermoplastische materialen en biedt tegelijkertijd een balans tussen prestatie en kosten. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die de kosten willen drukken zonder concessies te doen aan de kwaliteit van het eindproduct.

Ten slotte, en niet onbelangrijk, is ABS relatief eenvoudig te recyclen, waardoor het een meer milieuvriendelijke optie is in de wereld van kunststoffen. Door te kiezen voor ABS, investeren fabrikanten in een materiaal dat niet alleen voldoet aan de huidige productie-eisen, maar ook rekening houdt met de toekomstige gezondheid van onze planeet.

Wat is ABS kunststof voor grondstof?

Als thermoplast en copolymeer is ABS door middel van hitte vervormbaar. Als gevolg hiervan wordt het plastisch bij verhitting. Hierdoor kan de grondstof in het spuitgietproces als vloeibare massa in de matrijs geïnjecteerd worden. ABS bestaat voor 30% uit butadieen, 50% uit styreen en verder uit acrylonitril. De maximale gebruikstemperatuur van producten in ABS ligt tussen de 85 tot 100 graden Celsius. Maar dit is dit wel afhankelijk van de uitvoering van deze kunststof. Als minimale gebruikstemperatuur wordt -35 graden Celsius gehanteerd.

ABS is als grondstof van het slagvaste en duurzame soort. Daarnaast is het eenvoudig te spuitgieten. Als voorbeeld wordt ABS regelmatig in een blend met thermoplastische kunststoffen zoals polycarbonaat (PC) gebruikt. PC heeft zeer goede mechanische eigenschappen, maar is lastig te spuitgieten. Door het toevoegen van ABS behoudt de blend zijn mechanische eigenschappen én is het goed te spuitgieten. Daarom wordt het toegepast in producten en toepassingen waaraan hoge eisen gesteld worden. Om deze grondstof nog geschikter te maken worden additieven toegevoegd.

Eigenschappen van ABS kunststof

Additieven

Dankzij het gebruik van additieven, wordt de grondstof geschikter voor de toepassing. Dat maakt ABS toepasbaar in vele soorten kunststof producten. De meest gebruikte additieven zijn:

 • Kleurstoffen: ABS is van zichzelf wit. Door het toevoegen van kleurstoffen, kan deze grondstof iedere gewenste kleur krijgen. Denk aan speelgoed zoals Lego.
 • (UV-)stabilisatoren: Door het toevoegen van stabilisatoren wordt verkleuring door zonlicht voorkomen. Daarnaast zorgen deze stabilisatoren ervoor dat ABS zijn sterkte niet verliest. Zo krijgt de grondstof een extreem lange levensduur.
 • Vlamvertragers: Als behoorlijk brandbare kunststof is ABS niet altijd geschikt voor alle toepassingen. Door vlamvertragers eraan toe te voegen tijdens de productie, kan de verspreiding en ontwikkeling van brand vertraagd worden. Zo kan deze kunststof voor nog meer toepassingen gebruikt worden.

Eigenschappen ABS Kunststof :

 • Hoge slagvastheid
 • Temperatuur gebruik: -35 tot 80 C
 • Lange levensduur
 • Bestendigheid chemicaliën
 • Elektrisch isolerend
 • Eenvoudig te spuitgieten

 Technische eigenschappen:

Door het toevoegen van additieven zoals bijvoorbeeld UV-stabilisatoren, gaat ABS langer mee dan traditionele grondstoffen als staal en aluminium.

Bovendien kunnen additieven als batch door de grondstofleverancier aangeleverd worden. En additieven voor ABS zijn vaak ook geschikt om tijdens het productieproces toegevoegd te worden. Tot slot is ABS een toegankelijke kunststof. Hierdoor is deze kunststof geschikt voor een breed scala aan toepassingen en producten.

ABS kunststof spuitgieten

Toepassingen ABS kunststof

 • telefoons
 • speelgoed (Lego bijvoorbeeld)
 • reiskoffers
 • autobumpers
 • motorhelmen
 • keukenmachines
 • elektrisch gereedschap
 • computer toetsenbord toetsen
 • dienbladen
 • veiligheidshelmen

Omdat ABS als kunststof geschikt is voor vele doeleinden, kent het ook vele industriële toepassingen. Zo wordt het ook toegepast in leidingsystemen, ABS-buizen, ABS-fittingen en ABS-appendages.

Wat kunnen wij voor jouw kunststof product betekenen?

Wij helpen MKB-bedrijven met kleinschalige kunststofproducties <10.000 stuks, door middel van ons unieke create-your-product roadmap, zodat jouw kunststof productidee wel haalbaar en betaalbaar kan worden geproduceerd middels spuitgieten.

Wil je weten of jouw kunststof idee haalbaar is voor spuitgieten? Plan in de kalender een online afspraak in voor een gratis adviesgesprek. 

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper