Wat is ABS spuitgieten?

wat is abs spuitgieten

Pjotr Kraan

Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS kunststof)

Een veel gebruikte kunststof is de thermoplast ABS. Een zeer slagvaste en stevige kunststofsoort. En dat maakt ABS geschikt voor vele doeleinden en de mogelijkheden eindeloos. Bovendien wordt dit materiaal gebruikt in diverse toepassingen en producten. Je vindt het bijvoorbeeld terug in huishoudelijke apparatuur, telefoons, speelgoed, reiskoffers en autobumpers.

Wat is ABS kunststof voor grondstof?

Als thermoplast en copolymeer is ABS door middel van hitte vervormbaar. Als gevolg hiervan wordt het plastisch bij verhitting. Hierdoor kan de grondstof in het spuitgietproces als vloeibare massa in de matrijs geïnjecteerd worden. ABS bestaat voor 30% uit butadieen, 50% uit styreen en verder uit acrylonitril. De maximale gebruikstemperatuur van producten in ABS ligt tussen de 85 tot 100 graden Celsius. Maar dit is dit wel afhankelijk van de uitvoering van deze kunststof. Als minimale gebruikstemperatuur wordt -35 graden Celsius gehanteerd.

Eigenschappen van ABS kunststof

ABS is als grondstof van het slagvaste en duurzame soort. Daarnaast is het eenvoudig te spuitgieten. Als voorbeeld wordt ABS regelmatig in een blend met thermoplastische kunststoffen zoals polycarbonaat (PC) gebruikt. PC heeft zeer goede mechanische eigenschappen, maar is lastig te spuitgieten. Door het toevoegen van ABS behoudt de blend zijn mechanische eigenschappen én is het goed te spuitgieten. Daarom wordt het toegepast in producten en toepassingen waaraan hoge eisen gesteld worden. Om deze grondstof nog geschikter te maken worden additieven toegevoegd.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Additieven

Dankzij het gebruik van additieven, wordt de grondstof geschikter voor de toepassing. Dat maakt ABS toepasbaar in vele soorten kunststof producten. De meest gebruikte additieven zijn:

 • Kleurstoffen: ABS is van zichzelf wit. Door het toevoegen van kleurstoffen, kan deze grondstof iedere gewenste kleur krijgen. Denk aan speelgoed zoals Lego.
 • (UV-)stabilisatoren: Door het toevoegen van stabilisatoren wordt verkleuring door zonlicht voorkomen. Daarnaast zorgen deze stabilisatoren ervoor dat ABS zijn sterkte niet verliest. Zo krijgt de grondstof een extreem lange levensduur.
 • Vlamvertragers: Als behoorlijk brandbare kunststof is ABS niet altijd geschikt voor alle toepassingen. Door vlamvertragers eraan toe te voegen tijdens de productie, kan de verspreiding en ontwikkeling van brand vertraagd worden. Zo kan deze kunststof voor nog meer toepassingen gebruikt worden.

Eigenschappen ABS Kunststof :

 • Hoge slagvastheid
 • Temperatuur gebruik: -35 tot 80 C
 • Lange levensduur
 • Bestendigheid chemicaliën
 • Elektrisch isolerend
 • Eenvoudig te spuitgieten

 Technische eigenschappen:

Door het toevoegen van additieven zoals bijvoorbeeld UV-stabilisatoren, gaat ABS langer mee dan traditionele grondstoffen als staal en aluminium.

Bovendien kunnen additieven als batch door de grondstofleverancier aangeleverd worden. En additieven voor ABS zijn vaak ook geschikt om tijdens het productieproces toegevoegd te worden. Tot slot is ABS een toegankelijke kunststof. Hierdoor is deze kunststof geschikt voor een breed scala aan toepassingen en producten.

ABS kunststof spuitgieten

Toepassingen ABS kunststof

 • telefoons
 • speelgoed (Lego bijvoorbeeld)
 • reiskoffers
 • autobumpers
 • motorhelmen
 • keukenmachines
 • elektrisch gereedschap
 • computer toetsenbord toetsen
 • dienbladen
 • veiligheidshelmen

Omdat ABS als kunststof geschikt is voor vele doeleinden, kent het ook vele industriële toepassingen. Zo wordt het ook toegepast in leidingsystemen, ABS-buizen, ABS-fittingen en ABS-appendages.

Wat kunnen wij voor jouw kunststof product betekenen?

Wij helpen MKB-bedrijven met kleinschalige kunststofproducties <10.000 stuks, door middel van ons unieke create-your-product roadmap, zodat jouw kunststof productidee wel haalbaar en betaalbaar kan worden geproduceerd middels spuitgieten.

Wil je weten of jouw kunststof idee haalbaar is voor spuitgieten? Plan in de kalender een online afspraak in voor een gratis adviesgesprek. 

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Een no-nonsense mentaliteit

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren?

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.
Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee? Dan gaan wij graag het gesprek met je aan.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper