Kunststof spuitgieten is de meest voorkomende verwerkingstechniek voor het maken van unieke plastic producten. Zonder dat we ons er bewust van zijn gebruiken we in ons dagelijks leven tal van kunststof producten die gemaakt zijn door middel van spuitgieten. Maar wat is kunststof spuitgieten precies?
Hoe werkt kunststof spuitgieten?
Kunststof spuitgieten simpel uitgelegd; onder hoge druk wordt een plastische kunststof granulaat als vloeibare massa in een mal (matrijs) gespoten. Waarna het in een koude mal na een bepaalde tijd afkoelt (stolt) tot het gewenste product. Na de koeltijd bewegen de twee maldelen uit elkaar en kan het uiteindelijke product worden uitgenomen.
Ieder product heeft zijn eigen mal (matrijs), dit is de vorm van het gewenste product. Deze mal wordt in de spuitgietmachine geplaatst, waarna seriematig de gewenste producten kunnen worden gemaakt. Dat kan gaan om een groot aantal of kleinere aantallen.

De voordelen van spuitgieten
Dat spuitgieten zoveel gekozen wordt als verwerkingstechniek voor kunststof producten, heeft te maken met de vele voordelen. Een aantal van deze voordelen op een rij:
1. Efficiëntie van spuitgieten:
Het spuitgietproces kan volledig worden geautomatiseerd. Hierdoor leent spuitgieten zich voor de productie van grote aantallen. (Vanaf 1000 stuks)
2. Hoge graad van precisie:
Omdat het spuitgietproces bij kunststof spuitgieten een continu proces is, kunnen maatvoering en toleranties uitstekend beheersbaar blijven. Wat zorgt voor een constante kwaliteit van deze hoogwaardige producten en het proces zeer nauwkeurig maakt.
3. Grote ontwerpvrijheid:
Spuitgietmatrijzen kunnen een hoge mate van complexiteit aan. Daarom is bijna alles mogelijk met spuitgieten.
Welke kosten kun je verwachten met spuitgieten?
Elk kunststof product brengt zijn eigen kostenplaatje met zich mee. De kosten van spuitgieten zijn onder meer afhankelijk van:
- Het aantal kunststofproducten
- Het gewenste materiaal
- De gekozen matrijs
- Het aantal caviteiten (productholtes in matrijs)
- De machinekosten
Kunststof spuitgiet onderdelen zijn – vergeleken met andere productiemethodes – vrij laag geprijsd. Ook geldt; hoe groter het productievolume, hoe lager de prijs per stuk zal zijn.
De grootste investering om spuitgiet onderdelen te laten maken is de aanschaf van de matrijs. Spuitgietmatrijzen variëren van zo’n 5.000 tot 35.000€ met uitschieters tot boven de ton. Bekijk onderstaande animatie over wat een spuitgiet matrijs is en hoe het spuitgietproces in een matrijs werkt.
Welke soorten kunststof kun je spuitgieten?
In de afgelopen 75 jaar zijn tal van nieuwe kunststofsoorten ontwikkeld en in gebruik genomen. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos. En is de ontwikkeling voor nieuwe soorten nog volop in gang.
Voor het spuitgietproces worden thermoplasten gebruikt. Dit zijn kunststof granulaatkorrels die plastisch worden na verhitting. De thermoplasten die het meest voorkomen zijn:
- Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS)
- Polypropyleen (PP)
- Polyethyleen (PE)
- Polyacetaal (POM)
- Polyamide (PA)
Elke soort kunststof heeft zijn eigen eigenschappen, mogelijkheden en beperkingen. Welke het meest geschikt is voor jouw unieke product, hangt af van de technische en visuele eisen die aan een product worden gesteld. Het is daarom van groot belang dat deze eisen in een vroeg stadium van de productontwikkeling worden geformuleerd. Bij ons heet deze fase het product plan.
Kleinschalige kunststof producties haalbaar maken voor spuitgieten?
Wij helpen MKB-bedrijven met kleinschalige kunststofproducties <10.000 stuks, door middel van ons unieke create-your-product roadmap, zodat jouw kunststof productidee wel haalbaar en betaalbaar kan worden geproduceerd middels spuitgieten.
Wil je weten of jouw kunststof idee haalbaar is voor spuitgieten? Plan in de kalender een online afspraak in voor een gratis adviesgesprek.