Ontdek Spuitgieten voor jouw project!

Ontdek hoe dit proces, waarbij kunststof onder hoge druk tot leven komt, essentieel is voor zowel je dagelijkse voorwerpen als complexe onderdelen. Laat je verbazen door de impact en veelzijdigheid van spuitgieten overal om je heen.

 

 

KUNSTSTOF SPUITGIETEN
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

Kunststof spuitgieten wat is het?

Wist je dat 90% van alle kunststofproducten wereldwijd wordt vervaardigd door spuitgieten? Dit proces zet kunststof granulaat onder hoge druk om in vloeibare vorm, die dan in een mal wordt geïnjecteerd.

Vergis je niet, je gebruikt dagelijks veel voorwerpen die door spuitgieten zijn gemaakt. Kijk eens rond en probeer je voor te stellen welke van de voorwerpen om je heen mogelijk zijn gemaakt door spuitgieten.

Picture this…

wat is plastic

Voor elk kunststof product is een unieke mal nodig die precies de vorm ervan nabootst. Deze mal, geplaatst in een spuitgietmachine, maakt het mogelijk om zowel kleine halffabricaten als grote onderdelen te produceren.

Wist je dat spuitgieten niet alleen veelzijdig maar ook extreem efficiënt is? Het is de techniek achter een enorm scala aan producten, van technische halffabricaten in allerlei toepassingen tot auto-onderdelen. Zo blijkt maar weer hoe belangrijk spuitgieten is in onze moderne wereld.

En dat is nog niet alles: 

 • 90% – Ongelooflijk maar waar, zo’n 90% van alle kunststofproducten wereldwijd komt uit spuitgietmachines.
 • 30.000 – Er zijn meer dan 30.000 soorten kunststoffen beschikbaar voor spuitgieten, wat een enorme diversiteit aan producten mogelijk maakt.
 • 80% – Veel gebruikte spuitgietmaterialen zoals thermoplasten zijn tot 80% recyclebaar, wat bijdraagt aan duurzaamheid.
 • 50% – Spuitgegoten kunststofproducten zijn vaak tot 50% lichter dan hun metalen equivalenten, wat ze ideaal maakt voor vele toepassingen.
flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Maar hoe werkt spuitgieten?

Dit proces is een game-changer in de kunststofindustrie en staat bekend om zijn ongekende efficiëntie, vooral voor producties boven de 1000 stuks.

Wat je met spuitgieten wil bereiken zijn eigenlijk vier essentiële punten:

4 voordelen van spuitgieten

 1. Precisie:
  Spuitgieten biedt een consistente kwaliteit en maatnauwkeurigheid, essentieel voor complexe producten. Matrijzen die complexe vormen aankunnen, maken dit mogelijk.

 2. Duurzaamheid:
  Door hergebruik van overtollig materiaal vermindert spuitgieten verspilling, wat bijdraagt aan de kosteneffectiviteit. Ondanks de hoge initiële investering in matrijzen, dalen de productiekosten per eenheid bij grotere volumes.

 3. Snelheid:
  Spuitgieten blinkt uit in zijn snelle doorlooptijden, waarbij producten in slechts enkele tot tientalle seconden per cyclus geproduceerd worden. Deze efficiëntie zorgt ervoor dat zelfs bij grotere series de productietijd aanzienlijk korter is, wat leidt tot een snellere levering en verhoogde productiecapaciteit.

 4. Veelzijdigheid in materialen:
  Spuitgieten is aanpasbaar aan diverse materialen, waardoor het geschikt is voor verschillende industrieën. Dit maakt het een uitstekende keuze voor de efficiënte en kosteneffectieve productie van hoogwaardige kunststof onderdelen.

Deze aspecten maken spuitgieten een gewilde keuze in de hedendaagse productie-industrie.

Hoe selecteer je een spuitgietpartner

Kies je voor spuitgieten? Dan is een ervaren fabrikant essentieel. Zo’n expert brengt kennis en een netwerk mee, cruciaal voor productontwikkeling, matrijzenbouw en de uiteindelijke productie.

Tijdens de productontwikkeling biedt zo’n specialist advies over materiaalkeuze en ontwerp. Ze helpen bij het maken van prototypes en geven inzicht in de totale kosten. Belangrijk om te weten, toch?

Voor matrijzenbouw zijn hun vaardigheden in het ontwerpen van complexe matrijzen goud waard. Ze adviseren over materialen en ontwerpen en kennen de kneepjes van het vak.

En in de productiefase? Daar zorgen ze voor kwaliteitscontrole en efficiënt opschalen. Zo is jouw fabrikant meer dan een leverancier; het is een partner van begin tot eind.

Kunststof-spuitgieten-ontwerprichtlijnen

Wil je kunststof spuitgiet producten inzetten voor je bedrijf en kun je daar ondersteuning bij gebruiken? Vraag hier een gratis strategiegesprek aan!

Spuitgieten voor kleine series

Denk je aan spuitgieten voor kleine series? Slim budgetteren is dan de sleutel. Werken met experts kan je helpen de complexiteit van het ontwerp te verminderen voor een efficiënte productie.

Focus op eenvoudige ontwerpen en strak budgetbeheer om spuitgieten ook voor kleinere aantallen rendabel te maken. Zo benut je de voordelen van spuitgieten, ongeacht de omvang van je project.

Hulp nodig bij het realiseren van jouw kunststof project?

Bij onvoldoende ervaring in productontwikkeling is een samenwerking met FlinQ de ideale oplossing. Wij begeleiden het volledige proces van A tot Z, zorgen voor een vloeiende overgang tussen alle fases en nemen de communicatie met alle betrokken partijen uit handen.

Bovendien adviseren wij over cruciale keuzes, zoals productie in Nederland, het buitenland, of een combinatie van beide, om zo haalbare, maakbare en betaalbare producten te leveren die naadloos aansluiten bij jouw wensen en eisen.

Door onze efficiënte aanpak bespaar je niet alleen tijd en geld tijdens het ontwikkeltraject, maar ook bij toekomstige serieproducties.

Daarbij profiteer je van ons uitgebreide netwerk en diepgaande samenwerkingsverbanden die we door de jaren heen hebben opgebouwd, waardoor de productontwikkeling niet alleen versneld wordt, maar ook verrijkt met een breed scala aan expertise en inzichten.

Welke kosten hebben impact

Overweeg je spuitgieten? Dan is het cruciaal om te begrijpen hoe de kosten jouw productontwikkeling beïnvloeden. Factoren zoals het aantal te produceren items, materiaalkeuze, matrijstype, aantal caviteiten en machinekosten spelen allemaal een rol.

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Vergeet niet, spuitgieten kan vooral bij grote aantallen kostenefficiënter zijn dan andere productiemethoden. Dit is belangrijk voor je budgettering, zodat je de complexiteit van je product op je budget afstemt.

Bij spuitgieten zijn er verschillende kostenfactoren:

1. Productieaantal:
Meer items produceren kan de kosten per eenheid verlagen.

2.Materiaalkeuze:
Verschillende kunststoffen, verschillende prijzen. Kies wijs.

3.Matrijstype:
Een complex ontwerp kost meer, maar eenvoudig kan ook effectief zijn.

4.Aantal caviteiten:
Meer caviteiten verlagen de kosten, maar verhogen ook de productiesnelheid.

5.Machinekosten:
Onderhoud en energieverbruik tellen ook mee.

6.Investering in matrijs:
Van €5.000 tot meer dan €100.000 – een grote maar cruciale investering.

Door deze factoren zorgvuldig te overwegen, zorg je voor een realistisch budget en een haalbaar project. Spuitgieten? Een slimme keuze met de juiste planning!

Hoe belangrijk is de matrijs

Bij spuitgieten van kunststoffen telt elke keuze voor de matrijs. Wist je dat het type runner-systeem, het matrijsmateriaal (staal of aluminium) en het aantal holtes direct invloed hebben op de kwaliteit, snelheid en kosten van je productie?

Hoelang gaat een spuitgiet matrijs mee

Een gouden tip: als je offertes aanvraagt, vraag dan altijd naar de specifieke matrijskenmerken. Zo vergelijk je effectief de aanbiedingen. Denk na over hoeveel stuks je nodig hebt, wat essentieel is voor je product en of je budget dit toelaat. Onnodig complexe eisen kunnen de kosten onnodig opdrijven.

Bij FlinQ helpen we je graag met de optimale matrijskeuze voor jouw project. Samen zorgen we dat kwaliteit, snelheid en kosten perfect op jouw wensen aansluiten.

Realiseer jouw kunststof idee

Ervaar ons efficiënte, budgetvriendelijke en klantgerichte productieproces. Begin vandaag nog met het effectief realiseren van je kunststof project op een soepele en kosteneffectieve wijze.

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Ervaar zelf hoe wij je kunnen helpen! 100% vrijblijvend. Binnen 24 uur contact.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Benieuwd naar de kostprijs van jouw kunststof product?

Voer het aantal producten in en bereken de kostprijs voor jouw productie.
Hoeveel producten heb je nodig?
Mini calc
producten
Direct in contact komen?
info@flinqplastics.nl
Plan kennismaking

Lees meer: