Wat is kunststof spuitgieten?

In dit artikel lees je

Kunststof spuitgieten is de meest voorkomende verwerkingstechniek voor het maken van unieke plastic producten. Zonder dat we ons er bewust van zijn gebruiken we in ons dagelijks leven tal van kunststof producten die gemaakt zijn door middel van spuitgieten. 

Hoe werkt kunststof spuitgieten? 

Kunststof spuitgieten simpel uitgelegd; onder hoge druk wordt een plastische kunststof granulaat als vloeibare massa in een mal (matrijs) gespoten. Waarna het in een koude mal na een bepaalde tijd afkoelt (stolt) tot het gewenste product. Na de koeltijd bewegen de twee maldelen uit elkaar en kan het uiteindelijke product worden uitgenomen. 

Ieder product heeft zijn eigen mal (matrijs), dit is de vorm van het gewenste product. Deze mal wordt in de spuitgietmachine geplaatst, waarna seriematig de gewenste producten kunnen worden gemaakt. Dat kan gaan om een groot aantal of kleinere aantallen.

Wat zijn de toepassingen? 

Kunststof producten vervaardigt uit spuitgieten komt in bijna iedere sector voor. Zo produceren wij veel voor technische sectoren als: 

Machine & Apparatenbouw:

Voor machine- en apparatenbouw sector produceren wij onder andere tandwielen, diverse behuizingen, onderdelen voor koffiezetmachines en een cover voor een bedieningspaneel. 

Stalinrichting:

Voor de sector van stalinrichting produceren wij onder andere luchtinlaat delen, diverse voedersystemen en onderdelen in kalverstallen bestemd voor het voertransport. 

HVAC – koeltechniek & klimaatbeheersing:

Voor markt van HVAC – koeltechniek en klimaatbeheersing produceren wij onder andere kunststof onderdelen voor klimaat & koel beheersingssystemen, ventilatie en vloerverwarming. 

Bouw & Constructie:

Voor de bouw en constructie produceren wij onder andere onderdelen voor de betonindustrie, isolatie en steigeronderdelen. 

Elektrotechniek & elektronica:

Voor elektrotechniek en elektronica sector produceren wij onder andere onderdelen voor behuizingen van elektronica, kabelklemmen en thermische isolatie. 

Industriële automatisering:

Voor de industriële automatisering markt produceren wij onder andere onderdelen voor transportbanden en sorteersystemen. 

De voordelen van spuitgieten 

Dat spuitgieten zoveel gekozen wordt als verwerkingstechniek voor kunststof producten, heeft te maken met de vele voordelen

1. Efficiëntie van spuitgieten:

Het spuitgietproces kan volledig worden geautomatiseerd. Hierdoor leent spuitgieten zich voor de productie van grote aantallen. (Vanaf 1000 stuks) 

2. Hoge graad van precisie:

Omdat het spuitgietproces een continu proces is, kunnen maatvoering en toleranties uitstekend beheersbaar blijven. Wat zorgt voor een constante kwaliteit van deze hoogwaardige producten en het proces zeer nauwkeurig maakt. 

3. Grote ontwerpvrijheid:

Spuitgietmatrijzen kunnen een hoge mate van complexiteit aan. Daarom is bijna alles mogelijk met spuitgieten.

Welke soorten kunststof kun je spuitgieten? 

In de afgelopen 75 jaar zijn tal van nieuwe kunststofsoorten ontwikkeld en in gebruik genomen. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos. En is de ontwikkeling voor nieuwe soorten nog volop in gang. 

Voor het spuitgietproces worden thermoplasten gebruikt. Dit zijn kunststof granulaatkorrels die plastisch worden na verhitting. De thermoplasten die het meest voorkomen zijn:

Elke soort kunststof heeft zijn eigen eigenschappen, mogelijkheden en beperkingen. Welke het meest geschikt is voor jouw unieke product, hangt af van de technische en visuele eisen die aan een product worden gesteld. Het is daarom van groot belang dat deze eisen in een vroeg stadium van de productontwikkeling worden geformuleerd. Bij ons heet deze fase het product plan. 

Welke kosten kun je verwachten met spuitgieten? 

Elk kunststof product brengt zijn eigen kostenplaatje met zich mee. De kosten van spuitgieten zijn onder meer afhankelijk van: 

  • Het aantal kunststofproducten
  • Het gewenste materiaal
  • De gekozen matrijs
  • Het aantal caviteiten (productholtes in matrijs)
  • De machinekosten

Kunststof spuitgiet onderdelen zijn – vergeleken met andere productiemethodes – vrij laag geprijsd. Ook geldt; hoe groter het productievolume, hoe lager de prijs per stuk zal zijn. 

De grootste investering om spuitgiet onderdelen te laten maken is de aanschaf van de matrijs. Spuitgietmatrijzen variëren van zo’n 5.000 tot 35.000€ met uitschieters tot boven de ton.

Benieuwd wat wij voor jouw kunststof idee kunnen betekenen?

Lees ook