Hulp bij kunststof productontwikkeling

Van idee naar kunststof product: hoe pak je dat aan? Duik met ons in de stappen en ontdek handige tips. Klaar voor de ins en outs van productontwikkeling? Start je ontdekkingsreis hier.

 

 

hulp bij productontwikkeling
Benieuwd naar onze kunststofproductie mogelijkheden?
Wij realiseren jouw product door verder te kijken dan één techniek

Pjotr Kraan

De grootste valkuil bij kunststof productontwikkeling: Wat je moet weten

Bij het ontwikkelen van een kunststof product komt meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Een sterk ontwerp op papier is waardevol, maar wat als het in de praktijk niet efficiënt of tegen hoge kosten te produceren is?

Het is een veelvoorkomende valkuil: je investeert in een innovatief design, maar ontdekt later dat serieproductie complex en prijzig wordt. Dit soort tegenslagen kan je zowel tijd als geld kosten.

De sleutel tot succes? Een geïntegreerde benadering. Door ontwerp en productie vanaf het begin op elkaar af te stemmen, zorg je voor een soepel proces van idee tot eindproduct.

Het gaat erom te leren hoe je risico’s in productontwikkeling kunt minimaliseren en een balans vindt tussen innovatie en produceerbaarheid. Het kennen van deze nuances kan het verschil maken tussen succes en onnodige kosten.

Van idee tot kunststof product: De essentiële stappen uitgelegd

Om tot een goed functioneel en produceerbaar succesvol product te komen, is het belangrijk om volgens de juiste stappen te werken.

Waar begin je met de ontwikkeling van een kunststof product? Er zijn vele mogelijkheden en belangrijke keuzes te maken. Maar wat is belangrijk en wat is onbelangrijk? Wat moet er gebeuren en in welke fase moet dit gebeuren? 

Wij hebben hiervoor een Create-your-product-roadmap ontwikkeld. Aan de hand van deze roadmap, brengen wij structuur in het gehele proces. Zo zorgen we dat jij de juiste keuze maakt in de juist fase van het ontwikkelproces. Wij nemen de regie uit handen en verzorgen het proces van idee tot serie productie. 

De 6 cruciale stappen van kunststof productontwikkeling

Stap 1: Plan (Analyse)

In deze fase gaan we jouw productplan opstellen aan de hand van onze Create-your-product-roadmap. We verzamelen zoveel mogelijk elementen die belangrijk zijn voor jouw nieuwe product en beoordelen de haalbaarheid van het concept. Ook kijken we naar de meest geschikte productiemethode. Zo hebben we na de analyse een compleet beeld van wat jij als klant wenst en de weg naar jouw fysieke product. 

Stap 2: Design (Concept)

Met alle vergaarde informatie uit stap 1, kunnen we de analyse vertalen naar een Concept-to-proof. Kort gezegd van schets naar CAD-tekening. Deze tekening vormt vanaf nu de leidraad in de ontwikkeling en kan in deze fase nog gefinetuned worden. Zijn we het met elkaar eens, dan is de volgende stap: de CAD-tekening omzetten naar een functioneel prototype

flinq icon wh
Prijsberekening
Gratis calculatie
Wat het kost om jouw product te ontwikkelen?
Bereken het binnen 2 minuten gratis en vrijblijvend

Stap 3: Prototype fase

Het belang van een prototype is om aan de ene kant de werking met andere componenten te beoordelen. En aan de andere kant om functionele testen uit te voeren. Zo voorkom je verrassingen bij de eerste serie en kun je in een vroeg stadium testen. Waar nodig kunnen we in deze prototype fase ook nog aanpassingen doen in de Concept-to-proof versie. 

Stap 4: Matrijzenbouw 

In deze fase hebben we een goedgekeurd concept en prototype. We kunnen overgaan tot de vervaardiging van de mal (uitgaand van spuitgieten). Wij beoordelen – in ons brede netwerk matrijzenbouwers – welke partij het best geschikt is voor de vervaardiging van jouw matrijs. De keuze van matrijzenbouwer is afhankelijk van: type, ontwerp, materiaal, aantallen en producteisen. En dat verschilt per project. 

Als de matrijs klaar is, volgt er altijd een proefspuiting van de eerste samples. Als de samples door jou zijn goedgekeurd wordt de matrijs vrijgegeven voor productie. 

Stap 5: Productie

Vanaf nu kunnen wij naar jouw behoefte produceren. Ieder kunststof product is anders en iedere productiepartij heeft zijn eigen specialisaties. Wij zorgen dat jouw kunststof product wordt geproduceerd door de partij die hiervoor het meest geschikt is. Dit zorgt voor het meest optimale proces en de meest interessante prijs-kwaliteitverhouding. 

Stap 6: Finishing touch

Als klant wil je zoveel mogelijk ontzorgd worden. Zowel de verpakking, als de assemblage is dan ook in goede handen bij ons. Heb je andere wensen? Alles is bespreekbaar om tot een voor jou zo volledig mogelijk eindproduct te komen. 

hulp bij productontwikkeling

De tijdsduur van productontwikkeling: Wat kun je verwachten?

De doorlooptijd van kunststof productontwikkeling, specifiek voor spuitgietproducten, is complex en hangt af van diverse factoren.

1. Designcomplexiteit: Een eenvoudig ontwerp kan sneller naar productie gaan, terwijl complexere ontwerpen meer revisies en tests nodig hebben.

2. Materiaalkeuze: De keuze van kunststof bepaalt mede de verwerkingstijd. Sommige kunststoffen vereisen speciale verwerkingsomstandigheden of nabehandelingen.

3. Prototype-fase: Voordat een product in productie gaat, is het vaak nodig om prototypes te maken en te testen. Dit kan variëren van snelle 3D-geprinte modellen tot volledige functionele prototypes.

4. Matrijsontwikkeling: Het maken van de matrijs voor spuitgieten is een tijdsintensief proces. Aanpassingen aan de matrijs kunnen verdere vertragingen veroorzaken.

5. Productieoptimalisatie: Na de initiële matrijsproef, kunnen er aanpassingen nodig zijn om de productie te optimaliseren en de kwaliteit te waarborgen.

6. Kwaliteitscontroles: Voordat een product naar de markt gaat, moet het uitgebreid worden getest op kwaliteit en consistentie.

Elk van deze stappen heeft zijn eigen unieke tijdsduur, afhankelijk van het specifieke project en de uitdagingen die zich voordoen. Het is essentieel om van tevoren een gedegen planning te maken en nauw samen te werken met experts op het gebied van kunststof productontwikkeling om verrassingen en onnodige vertragingen te voorkomen.”

Van idee naar uniek kunststof product:

“Transformeer je idee naar een uniek kunststof product zonder de technische hindernissen. Laat onze ervaring en bewezen stappenplan het zware werk doen. Klaar om van schets tot eindproduct te gaan? Laten we kennismaken.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Ontdek samen in 30 minuten jouw projectpotentieel!

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Zoek je hulp bij het ontwerpen en produceren van een kunststofproduct, van materiaalkeuze tot kostenbeheersing, en streef je naar de perfecte balans tussen ontwerp, wensen, budget en techniek? Ben je op zoek naar een partner met expertise die jou begeleidt van idee tot aan productie? Dan gaan we graag met je in gesprek.

Plan kennismaking

Benieuwd naar de kostprijs van jouw kunststof product?

Voer het aantal producten in en bereken de kostprijs voor jouw productie.
Hoeveel producten heb je nodig?
Mini calc
producten
Direct in contact komen?
info@flinqplastics.nl
Plan kennismaking

Lees meer: