Hulp bij productontwikkeling: alles wat je moet weten

hulp bij productontwikkeling

Pjotr Kraan

Om een goed kunststof product te ontwikkelen is veel kennis en expertise nodig. Er komt meer bij kijken, dan alleen een nieuw product bedenken dat past binnen jouw toepassing. Het daadwerkelijke eindproduct moet ook volgens de vereiste specificaties produceerbaar zijn. Of zo efficiënt mogelijk uit de matrijs gelost worden. Klinkt logisch toch? 

Toch krijgen wij regelmatig aanvragen van bedrijven voor producten die ontwikkeld zijn door productontwikkelaars. Ze passen perfect binnen de wensen van de klant, maar zijn vaak niet efficiënt te produceren. Hierdoor lopen de investeringen en stuksprijzen onnodig hoog op. Zonde!

Bij FlinQ denken we daarom mee van schets tot functioneel kunststof eindproduct. We houden rekening met de wens van jou als klant, maar denken ook aan aspecten als de produceerbaarheid van product en matrijs. 

Benieuwd wat wij voor jouw kunststof idee kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Hoe kom je van idee tot product?

Om tot een goed functioneel en produceerbaar succesvol product te komen, is het belangrijk om volgens de juiste stappen te werken:

Stappen productontwikkeling bij FlinQ 

Stap 1: Plan (Analyse)

In deze fase gaan we jouw productplan opstellen aan de hand van onze Create-your-product-roadmap. We verzamelen zoveel mogelijk elementen die belangrijk zijn voor jouw nieuwe product en beoordelen de haalbaarheid van het concept. Ook kijken we naar de meest geschikte productiemethode. Zo hebben we na de analyse een compleet beeld van wat jij als klant wenst en de weg naar jouw fysieke product. 

Stap 2: Design (Concept)

Met alle vergaarde informatie uit stap 1, kunnen we de analyse vertalen naar een Concept-to-proof. Kort gezegd van schets naar CAD-tekening. Deze tekening vormt vanaf nu de leidraad in de ontwikkeling en kan in deze fase nog gefinetuned worden. Zijn we het met elkaar eens, dan is de volgende stap: de CAD-tekening omzetten naar een functioneel prototype

Stap 3: Prototype fase

Het belang van een prototype is om aan de ene kant de werking met andere componenten te beoordelen. En aan de andere kant om functionele testen uit te voeren. Zo voorkom je verrassingen bij de eerste serie en kun je in een vroeg stadium testen. Waar nodig kunnen we in deze prototype fase ook nog aanpassingen doen in de Concept-to-proof versie. 

Stap 4: Matrijzenbouw 

In deze fase hebben we een goedgekeurd concept en prototype. We kunnen overgaan tot de vervaardiging van de mal (uitgaand van spuitgieten). Wij beoordelen – in ons brede netwerk matrijzenbouwers – welke partij het best geschikt is voor de vervaardiging van jouw matrijs. De keuze van matrijzenbouwer is afhankelijk van: type, ontwerp, materiaal, aantallen en producteisen. En dat verschilt per project. 

Als de matrijs klaar is, volgt er altijd een proefspuiting van de eerste samples. Als de samples door jou zijn goedgekeurd wordt de matrijs vrijgegeven voor productie. 

Stap 5: Productie

Vanaf nu kunnen wij naar jouw behoefte produceren. Ieder kunststof product is anders en iedere productiepartij heeft zijn eigen specialisaties. Wij zorgen dat jouw kunststof product wordt geproduceerd door de partij die hiervoor het meest geschikt is. Dit zorgt voor het meest optimale proces en de meest interessante prijs-kwaliteitverhouding. 

Stap 6: Finishing touch

Als klant wil je zoveel mogelijk ontzorgd worden. Zowel de verpakking, als de assemblage is dan ook in goede handen bij ons. Heb je andere wensen? Alles is bespreekbaar om tot een voor jou zo volledig mogelijk eindproduct te komen. 

Hoe lang duurt productontwikkeling?

Een veelvoorkomende vraag is hoelang het duurt om van schets tot concreet product te komen. Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat ieder kunststof product anders is en dus ook een andere tijdsplanning heeft. Om toch een globaal idee te geven van het complete proces en de tijd per stap, hebben wij een productontwikkeling planning.

Wat is de meest efficiënte weg van concept naar nieuw product?

Waar begin je met de ontwikkeling van een kunststof product? Er zijn vele mogelijkheden en belangrijke keuzes te maken. Maar wat is belangrijk en wat is onbelangrijk? Wat moet er gebeuren en in welke fase moet dit gebeuren? 

Wij hebben hiervoor een Create-your-product-roadmap ontwikkeld. Aan de hand van deze roadmap, brengen wij structuur in het gehele proces. Zo zorgen we dat jij de juiste keuze maakt in de juist fase van het ontwikkelproces. Wij nemen de regie uit handen en verzorgen het proces van idee tot serie productie. 

Heb je een idee voor uniek kunststof product? 

Wil je een uniek kunststof product laten ontwikkelen en produceren, maar heb je niet de expertise of tijd om dit in eigen beheer te doen? Wij helpen jou graag van schets tot kunststof eindproduct, met onze ervaring en praktische Create-your-product-roadmap. Neem gerust contact met ons op.

Pjotr Kraan

Kunststof zit al van jongs af aan in mijn bloed. In 2020 werd het tijd om mijn jongensdroom na te jagen: Ondernemen in de wereld van kunststof producten.

Een no-nonsense mentaliteit

Jouw nieuwe kunststof spuitgietspecialist met

Heb je een idee of concept voor een uniek kunststofproduct maar heb je geen idee hoe je dit het beste laat produceren?

Er is zoveel mogelijk! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk gezegd, heb je het al druk genoeg. Het liefste besteed je het allemaal uit.
Ben je op zoek naar een partner die helemaal thuis is in deze materie en wil je een passend advies voor jouw kunststof idee? Dan gaan wij graag het gesprek met je aan.

Plan kennismaking

Lees meer:

Benieuwd naar de kosten van spuitgieten?
Leer alles dat je moet weten over kunststof spuitgieten. O.a. over kosten, materiaalkeuze en de voor- en nadelen. Download nu de gratis white paper.
Whitepaper