Selectieve laser sintering (SLS) is een industrieel 3D printproces welk dat ideaal is voor het produceren van kunststof onderdelen voor prototyping. In het SLS proces wordt door middel van een laser polymeerpoederdeeltjes samengesmolten.
Op deze manier bouwt de 3D printer laag voor laag een onderdeel op. Met het SLS proces worden functionele kunststof onderdelen gefabriceerd. Met dit proces kunnen mechanische eigenschappen worden bewerkstelligd.
Hierdoor is SLS geschikt voor gedetailleerde prototypes of eindvolume-productie in lage volumes.
Fused Filament Fabrication (FFF) ook bekend als FDM, kan zowat elke geometrie bouwen die je in gedachten hebt.
Daarom kun je FDM onderdelen vinden als componenten voor eindgebruikers in vliegtuigen, als productiegereedschappen en tal van andere toepassingen.
Het grote voordeel van FDM zijn de duurzame materialen die het gebruikt. De stabiliteit van hun mechanische eigenschappen en de kwaliteit van de onderdelen.
De thermoplastische materialen van productiekwaliteit die in FDM worden gebruikt, zijn geschikt voor gedetailleerde functionele prototypen, duurzame fabricagetools en kleine productiedelen.
Stereolithografie (SLA) is een alternatief fabricage proces. Door middel van een polymeerhars wordt selectief laag voor laag een object gemaakt. De lagen worden met behulp van een UV laserstraal uitgehard.
De materialen die in SLA gebruikt worden, zijn lichtgevoelige thermohardende polymeren die in vloeibare vorm worden geleverd.
Daarnaast is het Interessant dat SLA bekend staat als de eerste 3D printtechnologie. Nog altijd is SLA uitermate geschikt als techniek voor producten of onderdelen waar een hoge nauwkeurige of gladde oppervlakteafwerking gewenst zijn.
Multi Jet Fusie (MJF). In MJF worden 3D onderdelen gebouwd door een bindmiddel op dunne lagen polymeerpoederdeeltjes te spuiten. Vervolgens worden de dunne lagen aan elkaar gesmolten met een IR-warmtebron.
Meestal worden MJF prototypes van Nylon gemaakt. MJF is geschikt om functionele kunststof onderdelen te maken. Deze onderdelen kunnen worden gebruikt voor een gedetailleerd 3D model, of eindvolume productie in lage volumes.
Productontwikkeling houdt in op een gestructureerde wijze een idee vertalen naar een eindproduct. (productinnovatie). De beste weg van productontwikkeling wordt doorlopen aan de hand van een gestructureerd stappenplan.
Dit hoeft in de praktijk niet altijd te betekenen dat alle processtappen in de aangegeven volgorde gebeuren. Om een snelle doorlooptijd te kunnen waarborgen worden bepaalde stappen ook parallel aan elkaar uitgevoerd of soms over geslagen als het niet noodzakelijk is.